Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.279
    %0.76
  • Dolar
    32.3653
    %0.10
  • Euro
    34.9479
    %-0.38

Alp Tunç

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Alp Tunç

1-2 yaş arası çocuğun beslenmesinde genel prensipler

16 Eylül 2020 Çarşamba 13:23
Onikinci aydan sonra çocuğun temel gıdası olmaktan çıkan anne sütü, 2 yaşından itibaren anne ve çocuk için uygun olan bir zamanda kesilebilir. Eğer kesilmek istenmezse çok daha uzun süre anne sütü verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. 
Çocuklar 9 ayından itibaren öğretilirse kaşık kullanabilirler, 1 yaşından itibaren kaşık kullanmalıdırlar. Bir yaşından sonra çocuk, mutlaka ailenin diğer bireyleri ile sofraya oturtulmalıdır. Çocuğun ayrı bir tabağı olmalı ve neyi ne kadar tükettiğine dikkat edilmelidir. En sık yapılan hatalardan biri çocuğu yemek suyu ile beslemektir. Hiç bir besleyici değeri olmayan bu beslenme biçimi uygulanmamalıdır. Bu dönemde de çocuklar günde 4 öğün beslenmeli, temel besin gruplarından (süt ve sütlü gıdalar, etler, yumurta ve baklagiller, sebze ve meyveler, unlu ve nişastalı besinler) yeterli ve dengeli tüketilmelidir.
Dengeli bir beslenme listesi şu şekilde olmalıdır:
*1-2 yaşları arasındaki çocuğun sütlü ürünlere gereksinimi yaklaşık günde 400 ml'dir. Bir yaşından sonra süt verilebilmekle birlikte, süt yerine fermente süt ürünleri (yoğurt, peynir, kefir) kullanılması çok daha yerinde olacaktır. Sütün içerdiği kalsiyum çocukların gelişimi için çok önemlidir. Yirmibeş gram peynirde ikiyüz gram sütteki kadar kalsiyum vardır. Bu nedenle mide kapasiteleri küçük olan çocuklar için peynir, süte güzel alternatif olacaktır. Süt fazlaca alerjen protein içeren bir gıdadır. Süt yerine işlemden (fermentasyon dan) geçen peynir, yoğurt, kefir gibi gıdalar vermek, vücudun alerji ve bağışıklık sistemini daha az uyaracak, alerjik ve otoimmün (astım, diabet gibi) hastalıkların gelişimi daha az olacaktır.
Süt veya süt ürünü seçerken daima tam yağlı inek sütü ve yağlı yoğurt önerilir. Sütün aşırı miktarlarda verilmesi hem çocuğun iştahını kapatarak ihtiyacı olan diğer yiyecekleri daha az tüketmesine hem de inek sütü alerjisi  nedeni ile barsaklarda kanama ile kan kayıplarına neden olacaktır. 
* Et ve et içeren yiyeceklere (balık, tavuk) günlük ihtiyaç 30- 40 gramdır. Her gün et veya baklagillerden en az birisi listede olmalıdır.
* Vücutta kan yapımı için gerekli olan demir ihtiyacını karşılamak ve kansızlık gelişmesini önlemek açısından demir içeriği fazla olan et, yumurta, kuru baklagiller, pekmez ve yeşil yapraklı sebzeleri tüketmek yeterli olacaktır. Pekmez tercihen aç karnına ve tek başına verilmeli, süt ya da yoğurda karıştırılmamalıdır.
*Çocuğa her kahvaltıda bir yumurta  yedirilmesi, çocuğu protein, fosfor ve yağ açısından destekleyecektir.
* Günde bir ya da iki kez sebze yemekleri verilmelidir.
* Çocuklara günde bir kez meyve verilmelidir. Meyve suları, özellikle şeker katılmış meyve suları tüketilmesinde kaçılmalıdır.
 * Günde bir kez karbonhidratlı besinler ve 3 ince dilim ekmek günlük beslenme listesinde bulunmalıdır.
*Çocuklara mümkün olduğu kadar erken dönemde kendi kendilerine çatal kaşık kullanarak yemeleri öğretilmelidir.
*Her çeşit şekerleme, pasta, kek, dondurma, fındık, patlamış mısır, taneli arpa ürünleri, ufak, sert ham meyve ve sebze parçaları, kalın kabuklu soyulmamış meyve, çok baharatlı ve tuzlu yemekler, şekerli içecekler, kahve, demli çay, çocuklara verilmesinden kaçınılması gereken gıdalardandır. Yemek aralarında çocuğa şekerleme vermek, iştahını kapatarak yetersiz beslenmesine yol açtığı gibi, diş çürüklerinin de önde gelen sebeplerindendir. Çocuklara çay, kahve verilmesi içerdikleri uyarıcı maddeler nedeni ile bir çok yan etkilere neden olabilmektedir. En iyisi bu içecekleri çocuklara tattırmamaktır.
*Küçük partiküllü ve hafif besinler de yutma veya çiğneme esnasında solunum yollarına kaçabileceğinden önerilmemektedir.  Devamı yarın
 
 
Bu yazı toplam 2727 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim