Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.233
    %0.76
  • Dolar
    32.3558
    %0.13
  • Euro
    34.9403
    %-0.36
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“2021 küresel kriz yılı olacak”
04 Mart 2020 Çarşamba 17:06

“2021 küresel kriz yılı olacak”

YÖRSİAD’ın konuğu olan Stratejik Yönetim Danışmanı, ABD Merkez Bankası eski Araştırma Direktörü, Dünya Gazetesi Yazarı ve Akademi kurucusu Erkin Şahinöz, iş insanlarına 2021’in küresel kriz yılı olacağı uyarısında bulundu.

Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD)’ın olağan üye buluşması, şehir merkezindeki bir otelde dün sabah gerçekleştirildi. Yörük iş insanlarının konuşmacı konuğu Stratejik Yönetim Danışmanı, ABD Merkez Bankası eski Araştırma Direktörü, Dünya Gazetesi Yazarı ve Akademi kurucusu Erkin Şahinöz oldu. “Yıkıcı İnovasyonlar” konulu bir sunum gerçekleştiren Şahinöz, önemli uyarılarda bulundu. Kasım ayında yapılacak olan Amerika seçimleri öncesinde finansal piyasaları tutabilmek için her şeyin yapılacağını söyleyen Şahinöz, “2020 küresel kriz yılı değil, 2021 küresel kriz yılı. 2020’de vitesi yükseltebilirsiniz ama 2021’e motor freni yaparak girin” dedi.

 

“EĞİTİME DESTEK İÇİN KOŞTUK”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖRSİAD Başkanı Aykut Ege, dernek olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Hafta sonu gerçekleştirilen Runatolia’da Antalya Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı (ANTÇEV) adına koşarak eğitime katkı verdiklerini hatırlatan Ege, eğitimde küçük bağışların bile büyük kelebek etkisi yarattığının altını çizdi. 26 Mart’ta Muratpaşa Belediyesi Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde Falez Rotary Kulübü’yle birlikte Mor Cepken projesini gerçekleştireceklerini de ifade eden Ege, 18 Mart’ta Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ı konuk ederek değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

aykut-ege.jpg

“MARKA BİR SONUÇ”

Markalaşmanın her şey olduğunu belirterek markanın bir sonuç olduğuna dikkat çeken Şahinöz ise, “Marka, finansal yönetimin, risk yönetiminin, dijital dönüşümün bir sonucu” dedi. Başarının formülünün Benjamin Franklin’in ‘Ya okumaya değer bir şeyler yazacaksın ya da yazılmaya değer bir şeyler yapacaksın’ sözünde saklı olduğuna işaret eden Şahinöz, “Başarının özü budur. Bu, iş için, kişisel gelişim için veyahut kendi hayat hikayemiz için de geçerli” ifadelerini kullandı.

 

“20 YIL SONRA BUGÜNÜN ŞİRKETLERİNİN YERİNE YENİLERİ GELECEK”

Dünyanın en önemli şirketlerini örnek gösteren Şahinöz, bugünün teknoloji ve yazılım ağırlıklı şirketlerinin 20 yıl sonra olmayacağı iddiasında bulundu. 20 yıl sonra bu şirketlerin yerine gelecek şirketlerin bugünden tohumlarını ekmeye başladıklarını belirten Şahinöz, hızlı kurulan ve değeri 1 milyar doların üzerinde olan unicorn şirketlere işaret etti. Bazı unicorn şirketlerden örnekler veren Şahinöz, gelen talep ekonomisi üzerine, olanlarla olmayanları bir araya getirdiklerine dikkat çekti. Dünya ticaretinde aracıların aradan çıkarılmaya çalışıldığını söyleyen Şahinöz, hemen şimdi ekonomisi olduğuna da işaret etti. Şahinöz, yeni sistemde güvenin herkes tarafından tesis edildiğini de kaydetti.

erkin-sahinoz.jpg

“YENİ DÖNEMİN STRATEJİSİ; İYİ OL, İYİLERLE İTTİFAK KUR”

Türkiye’deki şirketlerin büyüme anlayışının bilançoyu büyütmek üzerine olduğunu belirten Şahinöz, “En büyük, en iyinin düşmanı. Bu gerçekle yola çıkmamız lazım. Büyük olma, iyi ol ve iyilerle ittifak kur. Yeni dönemin stratejisi bu” açıklamasında bulundu. Şahinöz, meselenin büyük olmak değil iyi olmak, somutta büyümek değil soyutta büyümek olduğunu vurguladı.

 

“DİJİTALLEŞME MÜŞTERİYİ BİLMEKTİR”

“Biz dijital dönüşümü anlamıyoruz” diyen Şahinöz, şirketler için dijitalleşme demenin müşteriyi bilmek olduğunu söyledi. Şirketler için veriyi fiziksel ortamdan elektronik ortama almanın önemli olduğuna değinen Şahinöz, kişiselleştirilmiş kampanya yapılması gerektiğinin altını çizdi.

 

“YAPAY ZEKADAN KORKMAYIN”

Yapay zekaya da değinen Şahinöz, korkmamak ve kullanmak gerektiğini söyledi. Şahinöz, insandaki tutkuya ve hayal gücüne hiçbir zaman makinaların sahip olamayacağını belirtti.

 

“4.0’I YAKALAMALIYIZ”

Türkiye’nin 4.0 değil 2 buçuk civarında olduğunu dile getiren Şahinöz, “4.0’ı yakalamalıyız. Türkiye’deki şirketlerin ortalama ömrü 12 yıl ise kabahat bizde” dedi.

sam_3472.jpg

“YÜZDE 2’YE SAHİP ÇIKMIYORUZ”

Türkiye’deki bakış açısının hiç değişmediğini Osmanlı döneminin ilk uçan insanı olarak bilinen Hezarfen Çelebi’nin sürgün edilmek istenmesi örneği üzerinden anlatan Şahinöz, “Bizdeki bakış açısı yüzde 2’ye sahip çıkmamak. O yüzde 2 kalıp kıranı, farklı düşüneni, sivri aklı kaybediyoruz” dedi. Hezarfen’in bin hünerli, çok yönlü anlamına geldiğini kaydeden Şahinöz, bunun 18’nci yüzyıla kadar bütün mucitlerin, büyük dönüşümü yaratan insanların ortak özelliği olduğunu vurguladı.

 

“HEPİMİZ HEZARFEN OLARAK MÜCADELE ETMELİYİZ”

Şirketlerde insan kaynakları diye bir şey olmadığını ve bunun bir özlük olduğunu kaydeden Şahinöz, “Şirketlerin yeniden yapılanmasında baz alınan model artık T model bilgelik. Bize dediler ki her şeyi bil olmadı. Her şeyden biraz bil dediler oda olmadı. Yeni dönem T model bilgelik. Bir şeyin her şeyini, her şeyin bir şeyini bilmemiz gereken bir dönem. Yaptığımız işte çok iyi olabiliriz ama iyi olmanın yetmeyeceği yeni bir dönem. Hepimizin birbirimize sarılıp Hezarfen olarak mücadele etmemiz gereken bir dönem” açıklaması yaptı.

 

“FARKLILIKLARIMIZ ÖNEMLİ BİR ZENGİNLİK KAYNAĞI”

Türkiye’nin zor bir coğrafyada yer aldığına dikkat çeken Şahinöz, İngiliz devlet adamının Türkiye için söylediği ‘Uzarsa buda, susarsa sula’ sözünü hatırlatarak, “Ne ana parasını ödeyecek kadar uzasın, ne de ana parasını ödeyemeyecek kadar dara düşsün. Böyle bir akılla mücadele edebilmek için sen bu taraftansın, ben bu taraftanım kavgasını bırakıp, birbirimize sarılmalıyız. Farklılıklarımızın ne kadar önemli bir zenginlik kaynağı olduğunu hatırlayarak yola devam etmeliyiz” diye konuştu.

 

“COĞRAFYA KADER DEĞİLDİR”

Coğrafyanın kader olmadığını söyleyen Şahinöz, fındığı, Kars peyniri ve kirazı örnek gösterdi. Bizim bunları somut olarak sattığınızı yabancı ülkelerin ise soyutlaştırarak daha pahalıya sattıklarını belirten Şahinöz, “Marka demek soyut fiyat ile somut fiyat arasındaki fark. Bu sadece şirketimizin ürünü için geçerli değil. Birey olarak bizler için de geçerli” ifadelerini kullandı. Doğal kaynak lanetinden de bahseden Şahinöz, coğrafyanın kendisine bir şeyler bahşetmeyen ülkelerin daha başarılı olduklarına dikkat çekti.

sam_3484-001.jpg

“NİCELİK DEĞİL, NİTELİK ÖNEMLİ”

Türkiye’nin 1 kilo ihracatının 1.50 dolardan 1.30 dolara düştüğünü belirten Şahinöz, Arjantin, Brezilya ve Rusya’nın 1 kilo ihracatının 4.5 dolar olduğuna işaret etti. Türkiye’deki turist sayısının sürekli artmasına rağmen kişi başı ortalama gelirin 850 dolardan 650 dolara düştüğüne de dikkat çeken Şahinöz, niceliğin değil niteliğin önemli olduğunun altını çizdi.

 

“2020’DE SORUN BEKLEMİYORUM” DİYEREK 2021’E DİKKAT ÇEKTİ

Şahinöz sözlerini şöyle tamamladı:

“Korona Virüs, Amerika ve Çin’i çok ciddi yavaşlattı. Amerikan Merkez Bankası baktı bu iş krize dönüşecek. Krize dönüşmeden faizleri düşürüyor ki düşük faizle gidin borçlanın, yatırım yapın. Önlemini aldılar. Ben 2020 yılında herhangi bir sorun beklemiyorum. Amerikan Başkanı Donalt Trump’ın Kasım ayında seçimleri var. Seçimler öncesinde finansal piyasaları tutabilmek için her şeyi yapacaklar. 2020 küresel kriz yılı değil, 2021 küresel kriz yılı. 2020’de Türkiye de bir şekilde büyüyecek. Krediler iyi, dipten döndük. Döviz kuru bu sene yükselir ama para kazandırmaz. Parayı mevduatta tutsanız yüzde 10 veriyor. Dolar mevduatı yüzde 1 veriyor. Aradaki fark yüzde 9’dur. Dolar yükselir ama faiz farkından fazla yükseleceği bir yıl olmaz. 2020’de vitesi yükseltebilirsiniz ama 2021’e motor freni yaparak girin. Çünkü, 2021 bir küresel kriz yılı.” Şahinöz, yaşanabilecek olağanüstü bir durumda bu öngörülerin değişebileceğine de dikkat çekti.

sam_3482.jpg

KEYFİYE HEDİYE EDİLDİ

Toplantı sonrasında YÖRSİAD Başkanı Aykut Ege tarafından, konuk konuşmacı Erkin Şahinöz’e günün anısına Yörük keyfiyesi hediye edilerek plaket takdim edildi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1525 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim