Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya10 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2246.949
    %0.12
  • Dolar
    32.3335
    %0.09
  • Euro
    35.1933
    %-0.02
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“2023 Eğitim Vizyonu ile mesleki eğitime alışma hızlanacak”
01 Kasım 2018 Perşembe 11:26

“2023 Eğitim Vizyonu ile mesleki eğitime alışma hızlanacak”

Özel Yedisu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kurucularından Mehmet Can, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Ziya Selçuk’un eğitim camiasına açıkladığı, 2023 Eğitim Vizyonu Tasarısı’nı değerlendirdi.

 “EĞİTİM DEĞERLERİ ARTACAK”

2023 eğitim vizyonu tasarısında, mesleki ve teknik eğitime atfedilen değerlerin artırılmasının sağlanacağını aktaran Can, “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un göreve geldiği andan itibaren eğitim camiasının merakla beklediği açıklama dün geldi. Eğitim sisteminde ani bir değişim olmayacağı aşikar ama yapılması planlanan değişikliklerin gelecekte oluşacak eğitim sistemine katkısının büyük olacağını düşünüyorum. Ani bir değişikliğin yapılmaması daha sağlam temelleri olan bir eğitim sistemi kurulmasına olanak sağlayacaktır. Zaman içerisinde yapılacak olan değişikliklerin öğretmen ve öğrenci açısından dinamik bir süreci başlatacağını, bu süreçte öğrencilerin daha aktif olacağını öğretmenlerin ise meslek alanlarında yeterlilik ve donanım açısından daha etkin olacağını düşünüyorum. Oluşturulacak olan Öğrenme Analitiği Platformu ile eğitim sektörüne ait verilerin daha sağlıklı bir şekilde gözler önüne serileceğini gösteriyor.   Öğrencilerin bilgi, beceri ve yeteneklerinin tek bir sınavla ölçülemeyeceğini gösteren bir planlamanın yapılıyor olması okullarda sınava olan önemin azalması ve sınavla alan okulların azaltılması fikrinin öğrenciler üzerinde sınav kaygısını azaltacağını ve başarı oranını yükseltebileceği ile ilgili umut vermektedir. Bir çok alanda farklı meslek lisesi türlerinin açılacak olması, farklı alanlara ilgisi ve becerisi olan öğrencilerin yeteneklerini ön plana çıkarmada etkili olacaktır. Beceri ağırlıklı olan bu sistem teoriyi değil uygulamayı ön plana çıkardığı için yaparak öğrenen öğrencilerde bilgiler daha kalıcı olacak ve gelecekte yapacak oldukları meslekte daha yetkin bireyler yetişecektir” diye konuştu.

“MESLEKİ EĞİTİME ALIŞMA HIZLANACAK”

Getirilecek sistemle mesleki eğitime alışma süresinin daha hızlanacağını vurgulayan Mehmet Can, “Mesleki eğitimde alan derslerinin 9. sınıftan itibaren alınmaya başlaması öğrencilerin alacakları mesleki eğitime daha çabuk alışmalarını sağlayacak mesleki ve teknik Anadolu liselerinden üniversitelerin ön lisans bölümlerine direk geçişin önünün açılması daha nitelikli personelin oluşmasını sağlayacaktır. Mesleki ve teknik eğitimde mükemmeliyet merkezlerinin kurulması için çalışma başlatıldı. Üç yılda tamamlanması planlanan proje kapsamında, mesleki ve teknik eğitim verilen en güçlü alanlarda 10 mükemmeliyet merkezi kurulacak, ekipman ve eğitim desteği sağlanacak. Projenin tamamlanması için ayrıca hibe yoluyla ilave 10 mükemmeliyet merkezinin daha aktif hale getirilmesi planlanıyor. Dolayısıyla proje tamamlandığında mesleki ve teknik eğitim alanında 20 mükemmeliyet merkezi kurulmuş ve aktif hale getirilmiş olacak. Bu mükemmeliyet merkezlerinde öğrencilerin eğitimlerinde uygulamaya ağırlık verilecek, sektörün talep ettiği becerileri eğitim sürecinde kazanmaları sağlanacak. MEB, bu mükemmeliyet merkezlerini, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimlerinde ve yurtdışından gelecek eğiticilerin eğitimi için kullanacak” ifadelerini kullandı.

“YENİ BİLGİ GÜNCELLEMELERİ SAĞLANACAK”

Özel Yedisu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kurucularından Mehmet Can, şöyle devam etti: “Mesleki ve teknik eğitimde sektörle birlikte eğitim-istihdam üretim bağlamında iyi uygulama örneklerinin medya platformlarında görünürlüğü artırılacaktır. Mesleki ve teknik eğitim müfredatlarının tanıtımına yönelik yönlendirme ve rehberlik dijital platformu oluşturulacaktır. Her yıl, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında üretilen ürünlerin sergileneceği bir fuar düzenlenecektir. Mesleki ve teknik eğitime ilgiyi artırmak amacıyla ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenlenecek ve başarılı öğrencilere eğitimlerine devam ederken veya mezuniyetten sonra mikro krediler sağlanacaktır. Mesleki eğitim kurumlarından mezun olan öğrencilere çeşitli kaynaklardan sertifikalı eğitim, nano kredili dersler, endüstri ve akademinin birlikte akredite ettiği dersler ve benzeri imkânlar sağlanarak mezunların kendilerini sürekli yeni bilgi ve becerilerle güncellemeleri sağlanacaktır”

“EĞİTİMDE REHBERLİK ERİŞİM İMKÂNI ARTACAK”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Ziya Selçuk’un tüm eğitim camiasına açıkladığı 2023 Eğitim Vizyonu Tasarısıyla, eğitimde rehberlik ve erişim imkânının da artırılacağını savunan Mehmet Can, “Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Ziya Selçuk’un yaptığı açıklamalardan, bizler de heyecan duyduk. Proje kapsamında, mesleki eğitimin tanıtılması da sağlanacak. Bu kapsamda öğrenci, öğretmen ve velilere mesleki rehberlik verilecek. Seçilen 25 ilde sanayi merkezleri ve üretim yerlerine teknik geziler yapılacak, mesleki ve teknik eğitim hakkında farkındalığın artırılmasına yönelik forum, konferans, toplantı, bilgilendirme günleri düzenlenecek.Mesleki ve teknik ortaöğretimin tanıtımına yönelik medya ve iletişim araçları geliştirilecek. Mesleki ve teknik ortaöğretim okulları arasında bilgi ve beceri yarışmaları ve sergiler düzenlenecek. Ayrıca eğitim-sektör istişare toplantıları da yapılacak. Böylece önemli bir iş gücü ihtiyacını karşılayan meslek liseleriyle ilgili velilerde oluşan yanlış kanılar tamamen ortadan kalkacaktır. Kariyer rehberliğine yönelik alan ve dal seçim süreci için “Genel Beceri Test Seti” geliştirilecek. Mesleki rehberlik hizmetlerinin uygulandığı çocuklara ilişkin veriler e-portfolyo sistemine kaydedilecek. Okul türleri arasında program bazında esnek ve geçirgen yatay hareketlilik imkânları geliştirilerek çocukların kazanımlarını bir başka mesleğin becerilerini edinmede fırsat olarak kullanmaları sağlanacaktır. Bizim için bir diğer önemli konu, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki çocuklara yönelik özel burs imkânı artırılacaktır. Mesleki ve teknik ortaöğretimdeki çocuklarımızın kendi mesleki alanlarında yükseköğretim programlarına geçişlerine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Çeşitli kurumlardaki usta başıların ve kıdemli uzman çalışanların belirlenecek ölçütlerle işbaşı eğitimlerde derslere girmesi kolaylaştırılacaktır. Yüksek öğretime geçmek isteyen başarılı mezunlara yönelik destekler yapılandırılacaktır” ifadelerini kullandı.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM SAĞLANACAK”

Özel Yedisu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kurucularından Mehmet Can; 2023 Eğitim Vizyonu sayesinde, yeni müfredatların da geliştirileceğini savundu. Müfredatlarla ilgili sektörün ihtiyacına cevap verebilecek, dijital dönüşümü sağlayacak gelişimlerin önünün açılacağını aktaran Can,  Yeni nesil müfradatların geliştirilmesine ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: “Müfredatlar sektörün talep ettiği yetkinliklere uygun olarak geliştirilecek, dijital dönüşüme uygun alan ve dalların açılması sağlanacaktır. Mesleki eğitimde alan derslerinin 9. sınıfta başlaması sağlanacaktır. Mesleki ve teknik ortaöğretim alan, dal ve modüllerinin içerikleri, öğretim süreleri ve öğretim materyalleri çocukların ihtiyaçları ve iş hayatının talepleri doğrultusunda gözden geçirilerek yeniden düzenlenecektir. Mesleki eğitimde, sektör taleplerinin gerektirdiği yetkinlikler doğrultusunda ulusal meslek standartları dikkate alınarak mesleki alan ve dallarda beceri uygulamalarının payı, öğretim süreleri ve öğretim materyallerinin düzenleme çalışmaları yapılarak ilk yıldan itibaren alan eğitiminin uygulanmasına başlanacaktır. Geleneksel Türk Sanatları alanında mesleki ve teknik eğitim müfredatları oluşturulacaktır.Güncellenen müfredatlar ve ihtiyaç analizleri doğrultusunda atölye ve laboratuarların standart donatım listeleri ile mimari yerleşim planları yenilenecektir. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının döner sermaye gelirlerinden alınan %15’lik hazine kesintisi %1’e düşürülecektir. Döner sermaye kapsamında gerçekleştirilen üretim, hizmetlerin miktar ve çeşitliliğinin artırılması teşvik edilecektir. Bu kapsamda eğitim ortamlarının altyapı, donatım ve temrinlik malzeme ihtiyaçları karşılanacaktır Öğretmenlerimizin, gerçek üretim ortamlarında mesleki gelişimleri sürekli desteklenecektir. Öğrencilerin işbaşı eğitim ve yabancı dil becerilerini geliştirilmesi amacıyla yurtdışı hareketlilik projeleri hazırlanacaktır”

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM TANITILACAK VE FARKINDALIK ARTIRILACAK

2023 Eğitim Vizyonunun eğitime sağlayacağı katkılarla ilgili görüşlerini ortaya koyan Mehmet Can, son olarak, mesleki ve teknik eğitim alanında farkındalığın artırılacağına da dikkat çekti.  Can, “Proje kapsamında, mesleki eğitimin tanıtılması da sağlanacak. Bu kapsamda öğrenci, öğretmen ve velilere mesleki rehberlik verilecek. Seçilen 25 ilde sanayi merkezleri ve üretim yerlerine teknik geziler yapılacak, mesleki ve teknik eğitim hakkında farkındalığın artırılmasına yönelik forum, konferans, toplantı, bilgilendirme günleri düzenlenecek. Mesleki ve teknik ortaöğretimin tanıtımına yönelik medya ve iletişim araçları geliştirilecek. Mesleki ve teknik ortaöğretim okulları arasında bilgi ve beceri yarışmaları ve sergiler düzenlenecek. Ayrıca eğitim-sektör istişare toplantıları da yapılacak. Böylece önemli bir iş gücü ihtiyacını karşılayan meslek liseleriyle ilgili velilerde oluşan yanlış kanılar tamamen ortadan kalkacaktır” diyerek görüşlerini noktaladı. (Haber: Eyüp KOÇAK)

 

Bu haber toplam 65009 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim