Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2501.506
    %0.70
  • Dolar
    32.5963
    %0.14
  • Euro
    34.8063
    %0.12

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

23 Nisan ve Çocuk Hakları

25 Nisan 2018 Çarşamba 00:17


 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladık.  Öylesine güzel, öylesine coşkulu anlara tanık oldum ki bugünde; bu güzel çocuklara baktıkça umutlarım yeniden yeşerdi.  Çocuklarımızın umutlarını, hayallerini öğrendikçe içim içime sığmadı. Türlü engellemelerle bu coşkuyu anlamsız kılanlara, 23 Nisan’da çocuklarımız çok güzel cevaplar verdi. 
Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dehasını anlamak için,  23 Nisan’a bakmak yeterli.  Savaştan çıkmış, yokluklar içindeki bir memleketi çocuklara emanet eden bir idealin başarısız olması, zihinlerde ölmesi mümkün mü?  Dünün çocuklarına bugünün büyükleri gözüyle bakan, onları geleceğe hazırlayan bir ülkünün heykelleri yıkılsa ne olur?  
Ama günümüz Türkiye’sini, Atatürk Türkiye’si ile karşılaştırdığımızda; çok üzücü bir tablo ile karşı karşıyayız. Ne yazık ki günümüzde çocuklarımıza Atatürk Türkiye’sinde olduğu kadar önem verilmiyor.  
Antalya Barosu’nun 23 Nisan etkinliklerinde verilen istatistikî bilgiler, bu konuda ne kadar haklı olduğumu gözler önüne seriyor. Yaşanan olayları, çocuk istismarlarını, çalıştırılan ve kullanılan çocukları, olmayan çocuk haklarını düşündükçe, insan biran da olsa insan umutsuzluğa kapılıyor. Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Serap Ertuğrul’un törende yaptığı konuşma, beni çok etkiledi. Başkan konuştu, ben törene katılan erkek ve kız çocuklarımızın gözlerine baktım. Hepsi pırıl pırıldı.  Hepsi hayat doluydu. Hepsi, bu ülkeyi selamete çıkaracak birer Atatürk’tü. Onlara bakıp, umutsuz olmak mümkün değil ama onları bekleyen geleceğin karanlığını düşündükçe insan dayanamıyor, üzülüyor. 
Çocuk hakları konusunda etkili çalışmalar yapan Serap Ertuğrul, 23 Nisan Çocuk bayramında kötü gidişatı deyim yerindeyse gözümüze soktu. Onun verdiği her istatistikî bilgi,  bir haykırıştı. Dünya denen boşluğa atılan ama bir türlü duyulamayan çığlıktı. Türkiye’deki çocuk işçi ölümlerini, eğitim ve sağlık sistemindeki çarpıklıkları, geçim sıkıntısı yaşayan çocukların çektiği açlığı, aile içinde sistematik şiddete uğrayan çocukları anlattı Ertuğrul. 
“Bu ülkede 50 binden faza çocuk yaşamaktadır. Binlerce çocuk sokaklarda dilendirilmektedir. Yoksul fertlerin yüzde 44,3’nü çocuklar oluşturmaktadır. Çalışan çocuk sayısı 2 milyonun üzerindedir. Çocuklara karşı işlenen suçlar 4 kat arttı. Son 5 yılda çocuk istismar davaları yüzde 50 arttı. Çocuk evlilikleri arttı.  İş kazasında ölen çocukların sayısı da gün geçtikçe artıyor”  dedi.  Çocuk adalet sistemindeki boşluklara dikkat çekti. 
Kısacası O konuştu, ben üzüldüm. 
Umarım Serap Ertuğrul’un bu çığlığı bir gün duyulur. 
Umarım vicdan sahibi siyasetçilerin omuzlarında çocuk hakları yeniden yükselir.  

Çocuk haklarının olmadığı bir ülkede,  23 Nisan’ı kutlamanın tarifsiz paradoksunu yaşıyorum. 

Bağışlayın…

Bu yazı toplam 2831 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim