Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2308.161
    %1.42
  • Dolar
    32.328
    %0.24
  • Euro
    35.0931
    %-0.05
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
400 bini tarlada 850 bin çocuk işçi
03 Temmuz 2017 Pazartesi 12:23

400 bini tarlada 850 bin çocuk işçi

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Türkiye'de halen 850 bin çocuğun işçi olarak çalıştırıldığını, bunlardan yaklaşık 400 bininin mevsimlik...

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Türkiye'de halen 850 bin çocuğun işçi olarak çalıştırıldığını, bunlardan yaklaşık 400 bininin mevsimlik tarım işlerinde çalıştırıldığını söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ve UNICEF Türkiye Temsilciliği işbirliğinde düzenlenen "Çocuk Hakları ve İş İlişkileri" toplantısı, Antalya Rixos Downtown Hotel'de başladı. TESK'e bağlı birlik ve federasyon başkanlarının katıldığı toplantının açılışında TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle birer konuşma yaptı.

Çocuk işçiliği ve kadına şiddete karşı TESK olarak Türkiye'nin 8 ilinde meslek edindirme programlarıyla önemli çalışmalar yaptıklarını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bugün geleceğimiz olan çocukların ustaları tarafından özenle yetiştirildiğinden şüphem yok. Hem ülkemizin potansiyel nüfusu, hem de çalışmaya ve çalıştırılmaya, ister istemez genç yaşta para kazanmaya yönelmesi yönünde o çocukların oyun oynayacağı, daha rahat ortamlarda yaşayacağı şartlar hazırlanmamasından tahmin ediyorum ki aile bireyleri de rahatsız. Çocuklarının o yaşlarda para kazanması için boya sandığı, cam silmesi veya şartları uygun olmayan ortamlarda çalıştırılması aileler için de bir zül ve Türkiye'nin, dünyanın bir gerçeği bu" dedi.

SOSYAL VE EKONOMİK FARKLILIKLARIN SONUCU

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, çocuk işçiliğinin sosyal ve ekonomik farklılıkların doğrudan bir sonucu olduğunu belirtti. Philippe Duamelle, "Çocukların fiziki ve psikolojik refahını tehdit etmekte ve onları ihtiyaç duyduğu temel gereksinimlerden mahrum etmektedir. Birçok durumda çocuklar okula gidememekte ya da düzgün bir şekilde okuyamamakta, arkadaşlarıyla oynamak ve sosyalleşmek için yeterince zaman bulamamaktadır. Çocuk işçiliği, çocukları çoğu zaman suistimal ve istismara maruz bırakmaktadır. Hatta en kötü biçimleri söz konusu olduğunda daha büyük riskleri de beraberinde getirmektedir" dedi.

TÜRKİYE'DE 850 BİN ÇOCUK İŞÇİ

Türkiye'de çocuk işçiliğinin azaltılması konusunda son 10 yılda çok önemli gelişmeler kaydedildiğinden bahseden Duamelle, ancak bu sorunun henüz bertaraf edilemediğini kaydetti. Önemli ilerlemelere rağmen halen 850 bin Türk çocuğunun işçi olarak çalıştığını aktaran Duamelle, "Bunun içinde mevsimlik tarım işlerinde çalıştırılan yaklaşık 400 bin çocuk yer almaktadır. Suriye krizi durumun daha da kötüleşmesine sebep oldu. Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmen çocuklar arasında da artan bir rakam çocuk işçiliğine maruz kalmaktadır. Ve her gün göçmen çocukların tarlalarda ve atölyelerde çalışan Türk çocuklarına katıldıklarını ve bu sayının giderek arttığını görmekteyiz" dedi.

FOTOĞRAFLI

DHA

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 640 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim