Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“6 buçuk milyon emekli açlık sınırında yaşıyor”
20 Eylül 2017 Çarşamba 17:13

“6 buçuk milyon emekli açlık sınırında yaşıyor”

Türkiye’deki açlık sınırının 1504 Lira olduğunu hatırlatarak bekar bir kişinin yaşaması için 1890 Liraya gerek olduğunu ifade eden Tüm Emekliler Sendikası Genel Sekreteri Hüseyin Gül, “Bugün emekliler ortalama 1500-2000 Lira maaş almaktadır. 6 buçuk milyo

Türkiye’deki açlık sınırının 1504 Lira olduğunu hatırlatarak bekar bir kişinin yaşaması için 1890 Liraya gerek olduğunu ifade eden Tüm Emekliler Sendikası Genel Sekreteri Hüseyin Gül, “Bugün emekliler ortalama 1500-2000 Lira maaş almaktadır. 6 buçuk milyon civarında emekli asgari ücretin altında ve açlık sınırında yaşıyor” dedi.

 

2017 yılı Şubat ayında kurulan Tüm Emekliler Sendikası’nın Antalya Şubesi 1’nci olağan kongresi, bugün Antalya Tabip Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Kongrenin divan heyeti Devrim Mol, Didem Erkıvanç Türkay ve Ömer Öztürk’ten oluştu. Yapılan konuşmalarda AK Parti hükümetinin uygulamaları eleştirilirken, emeklilerin sorunlarına ve örgütlenmenin önemine dikkat çekildi.

“TÜRKİYE ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR”

Çok kısa bir sürede Antalya Emekli-Sen’in şube haline geldiğini söyleyen Tüm Emekliler Sendikası Antalya İl Temsilcisi Mustafa Ayar, hükümetin uygulamalarını eleştirerek siyasette, ekonomide ve toplumsal yaşamın her alanında gerilim olduğunu ifade etti. Türkiye’nin çok zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Ayar, “Görülen o ki bugüne kadar Türkiye’yi yönetenler büyük bir bunalım, çözümsüzlük ve alacakaranlık dışında hiçbir şey yaratamamıştır” dedi.

“EMEKLİLER ÖNEMLİ SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA”

Emeklilerin önemli sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Ayar, “Biz emekliler, sıkıntılı, sancılı, sorunlu bir ülkede yaşayan tüm yurttaşlar gibi önemli sorunlarla karşı karşıyayız. Ülke genelinde yaklaşık 12 milyon, İlimizde ise Antalya SGK kayıtlarına göre toplam 227 bin 347 emekli bulunmaktadır. Ülkemizde emekli olup, aldığı para ile geçinemeyen, yokluk ve açlık sınırında yaşam mücadelesi veren, ömrünün geri kalanında refah düzeyinde yaşamak için mücadele veren emeklilerin sorunları yıllardır görmezden gelinmekte ve bu sorun bir türlü çözüme kavuşturulmamaktadır. Emeklilerin çok büyük bir çoğunluğu yoksulluk ve açlık sınırının altında kalan gelir düzeyleriyle yaşam mücadelesi vermektedir” diye konuştu.

“AYLIKLAR ARASINDA EŞİTSİZLİKLER VAR”

Emekli olanlar ile çalışanların maaşları arasında büyük uçurumlar olduğunu vurgulayan Ayar, şunları söyledi:

“Maaşların arasındaki bu uçurum biran önce giderilmelidir. Ömrünün son baharında insanlar rahat yaşamalı, sağlık ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayabileceği ekonomiye sahip olmalıdır. Sosyal güvenlik sistemi tek çatı altında toplanmasına rağmen, gelir ve aylıklar arasındaki eşitsizlikler sürmektedir. Gelir ve aylıklar bakımından eşitsizliklerin olması, her bir zam artışında da var olan farklılıkları giderek büyütmektedir. Örneğin, taban aylıklarda eşitsizliğin olması önemli bir sorun olarak dikkat çekmektedir. Prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları, emekli aylıklarının hesaplanmasında temel kriter olması gerekirken, mevzuatların sık sık değiştirilmesi sonucunda çalışılan dönemlerdeki kanun hükümlerine göre emekli aylıkları hesaplandığından nimet külfet dengesi bozulmakta ve farklı aylıklar ödenmektedir. Emekli aylığı hesaplanma yöntemlerinde norm ve standart birliği sağlanamadığından aynı statüde olmalarına rağmen emekli aylıklarındaki eşitsizlikler büyümektedir. Özellikle de 2008 sonrasında 4/a ve 4/b sigortalısı olarak emekli olanların aylıklarında düşmeler yaşanmaktadır. Bu nedenle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun emekli aylığı hesaplama parametreleri yeniden değerlendirilerek, prim ödeme gün sayısı ve prime esas kazançları eşit olanlara emekli oldukları yıllara bakılmaksızın aynı aylık ödenmelidir. Yani kişi emekli olmadan önce ne kadar maaş alıyorsa emekli olduğunda da aynı maaşı almalıdır.”

“EMEKLİLERİN DAHA İYİ YAŞAM KOŞULLARINA KAVUŞMASINI AMAÇLIYORUZ”

Amaçlarının sosyal adaletsizliği düzeltici, ekonomik eşitsizliği azaltıcı ve yalnız kendi üyelerinin değil tüm emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu kimselerin daha iyi yaşam koşullarına kavuşturulmasını sağlamak olduğunu kaydeden Ayar, sosyal güvenlik kapsamının genişletilmesi ve ekonomik gelirlerin insanca yaşayabilecekleri düzeye yükseltilmesi için mücadele edeceklerini söyledi. “Bu günler bizim gibi örgütlere daha fazla görev ve sorumluluk düşen günler” diyen Ayar, “Aydınlık bir Türkiye ve aydınlık bir gelecek için Antalya Emekli-Sen’in büyük sorumlulukla ve öznesine insanı koyan bir çalışma anlayışı ile kendi alanı üzerinden doğruları söylemeyi sürdürmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“ÖRGÜTLENMEDEN BAŞKA ÇARE YOK”

Ayar’dan sonra kürsüye çıkan Tüm Emekliler Sendikası Genel Sekreteri Hüseyin Gül de hükümeti eleştirdi. Yapılan referandumla tek adam rejimine geçildiğini savunan Gül, eğitimde, sağlıkta, yargıda sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Bu ortamda örgütlenmenin önemli olduğunu dile getiren Gül, “Örgütlenmekten, birlikte mücadeleden başka hiçbir çare yok. Hep beraber bu işi götürmek durumundayız. Sendikacılıkta geçmişten ders almak zorundasınız. Onun için Emekli-Sen’de bizim yanlış yapma lüksümüz yok diye düşünüyorum. Bir kere bireysellikten çıkacak ben mantığını bırakacağız, biz olacağız. Kurumsallaşmayı sağlamalıyız. Kim ne yapıyor bilmelidir. Görev ve sorumluluklarımızı bileceğiz. Hepimizin belli görüşleri, herhangi bir partiye siyasi yakınlığı vardır. Bunlar doğaldır ama sendikal mücadeleye geldiğimiz zaman ortak bir dil bulmamız lazım. Biz insanlara giderken ortak bir dil bulmamız, ortak bir akılla ilkesel düzeyde emeklileri örgütlememiz lazım” dedi. Örgütlenmenin referanslar ve birlikteliklerle sağlanabileceğini de ifade eden Gül, salondakilere SES, DİSK, TÜM-BEL-SEN ve EĞİTİM-SEN üzerinden gidilerek örgütlenme yapılabileceğini kaydetti.

“TOPLU SÖZLEŞMEDE TARAF OLMAK İSTİYORUZ”

 Toplu sözleşmelerde taraf olmak istediklerini de kaydeden Gül, “Gücün olmadığı zaman devlet sizi ciddiye almaz. O zaman örgütlenmemiz lazım. Biz toplu sözleşmede taraf olmak istiyoruz. Hükümetle oturup emeklilerle ilgili toplu sözleşme yapmayı hedeflemeliyiz. Bütün emekliler şikayetçi ama örgütlenmeye geldiği zaman yüzde 1’ini ancak örgütleyebilmişiz. Doğuya henüz girememişiz. Hedefimiz açık, şeffaf, net, demokratik, sınıf ve kitle sendikal anlayışını hayata geçirmek. Bunun için öz eleştiri, eleştiri mekanizmasını, hesap veren, hesap soran bir mekanizmayı çalıştırmak” diye konuştu.   

“6 BUÇUK MİLYON EMEKLİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA”

Türkiye’deki açlık sınırının 1504 Lira olduğunu hatırlatarak yoksulluğun 4901 Lira olduğunu ifade eden Gül, “Bekar bir kişinin yaşaması için 1890 Lira lazım. Bugün emekliler ortalama 1500-2000 Lira maaş almaktadır. 6 buçuk milyon civarında emekli asgari ücretin altında ve açlık sınırında yaşıyor. Yüzde 10’luk zengin ile yüzde 10’luk fakir arasındaki gelir farkı 12.6 kat. Yüzde 20’lik zengin milli gelirden yüzde 47.2, yüzde 20’lik fakir kesim ise yüzde 6.1 oranında pay alıyor. Uçuruma bakın. Türkiye gelir dengesinde 5’nci. Emeklilerin sorunları çok. Emekli ve asgari ücretlilerden vergi alınmamalı. Her türlü kamusal ulaşımdan muaf tutulmalılar. Erişilebilir bir sağlık hizmetinin verilmesi lazım. Hastanelerde emeklilere yönelik geriatri poliklinikleri açılmalı” ifadelerini kullandı.

“2300 ÜYEMİZ VAR”

Yeni yapılandıkları için genel merkez olarak eksiklikleri bulunduğunu belirterek 2300 üyeleri olduğunu kaydeden Gül, sendikalarıyla ilgili bilgiler de aktardı. Hedeflerinin 5 yıl içinde yüzde 10 üyelik olduğunu bildiren Gül, mevcut sendikaların hepsinin üye sayısının 3 milyonu bulmadığını söyleyerek, “Siz Emekliler Sendikası olarak 1 milyon kişiyi örgütlediğiniz zaman siyasi iktidarlar sizi ciddiye almak durumundadır. Tüketim gücünüzü kullanırsınız. Oy gücünüzü sandıkta kullanırsınız” dedi. 14 tane şubelerinin, 30 tane temsilciliklerinin bulunduğunu belirten Gül, hedeflerinin 81 ilde örgütlenmek olduğunu kaydetti.

AYAR’IN ŞUBE BAŞKANI OLMASI BEKLENİYOR

Yapılan konuşmaların ardından seçimlere geçildi. Tek liste ile girilen seçimde yönetim, disiplin, denetim kurulları ile üst kurul delegeleri seçildi. Yönetim Kurulu’nun yapacağı ilk toplantıda Mustafa Ayar’ı Şube Başkanı olarak görevlendirmesi bekleniyor. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: yusuf katrağ
Bu haber toplam 5894 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim