Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya30 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66

Yusuf Katrağ

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yusuf Katrağ

Aday listelerinde kadınların yeri

28 Mayıs 2018 Pazartesi 05:00

Siyasi bakımdan geçtiğimiz haftayı, milletvekili aday listelerinin açıklanması ve sonrasında devam eden gelişmeler nedeniyle oldukça hareketli geçirdik.

Partilerin aday listeleri kimilerini sevindirirken kimilerine hayal kırıklığı yaşattı.

Antalya’dan milletvekili çıkarma potansiyeli olan bütün partilerin erkek egemen bir liste ortaya koyması son derece dikkat çekiciydi.

14 olan milletvekili sayısının 16’ya çıktığı Antalya’da, maalesef kadınlar aday listelerinde yine azınlık olarak yer aldı.

Ancak, kadınların listelerde azınlık olarak yer almalarından çok seçilebilecek sıralara yerleşebilmeleri daha da önemliydi.

Geçmiş dönemlerde Antalya’dan milletvekili çıkaran partilerin listelerine göz attığımızda, maalesef seçilebilecek sıraya yerleşen kadın aday sayısı çok düşük.

Açıklanan listelere göre, “Antalya’da kesinlikle kadın milletvekili çıkarabilir” diyebileceğimiz tek parti, AK Pati olarak ortaya çıktı.

O da 3’ncü sıradan aday gösterilen Sena Nur Çelik.

Mevcut durumda da Antalya milletvekili olan Sena Nur Çelik’i milletvekilliği boyunca pek fazla Antalya’da göremedik ama yeni dönemde de TBMM’ye Antalya’dan kadın milletvekili olarak gitmesi neredeyse garanti olan tek isim.

26. dönemde Antalya’dan 7 milletvekili çıkaran AK Parti, bu sayıyı koruyabilir veya daha da artırabilirse 7’nci sıradan aday gösterilen Gülçin Özboz da kadın milletvekili olarak TBMM’ye gidebilir.

CHP ise, kadın adaylar açısından en şaşırtıcı listeyi yaptı.

Yıllardır TBMM’ye Antalya’dan bir kadın milletvekili göndermeyen CHP, adeta bu ısrarını sürdürmeye devam etti.

Garanti seçilebilecek bir sırada kadın aday yine göstermedi.

26. Dönemde Antalya’dan 5 ismi TBMM’ye milletvekili olarak gönderen CHP’nin kadın milletvekili çıkarabilmesi için 6. kişiyi de kazanabilmesi gerekiyor.

Çünkü, kadın aday Figen Albuga Çalıkuşu 6’ncı sırada. 7’nci sırada da Sevgi Doğan bulunuyor.

Halbuki, CHP’yi ve Antalya’yı TBMM’de başarıyla temsil edebilecek birçok kadın aday adayı bulunuyordu.

En azından 1 tanesi garanti sıradan aday gösterilebilirdi.

Birde, Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci ile Muratpaşa ve Büyükşehir Belediye Meclislerinde partiyi başarıyla temsil eden Songül Başkaya’nın 16 kişilik aday listesine bile girememesi de ayrıca dikkat çeken bir konu.

Partililerin Kadın Kolları Başkanlığına ve meclis üyeliğine layık gördüğü, başarılı çalışmaları da kamuoyu tarafından bilinen bu isimleri listeye koymayan parti üst yönetimi, bir vicdan muhasebesi yapmalı bence.

Yine Antalya’dan 26’ncı dönemde 2 kişiyi milletvekili olarak TBMM’ye gönderen MHP’de de garanti sırada kadın aday yok.

Bir mucize yaşanır da, Antalya’dan 6 milletvekili çıkarabilirse 6’ncı sıradan aday gösterilen İlknur Fidan Kepez gidebilir ancak.

Asıl merak edilense İYİ Parti.

İlk defa seçime girecek olan İYİ Parti’nin ne kadar oy alabileceği, milletvekili çıkarıp çıkaramayacağı bilinmiyor ama göstergelere ve tahminlere göre Antalya’dan milletvekili çıkarma potansiyeli bulunuyor.

İYİ Parti’nin listesinde ilk kadın aday 3’ncü sırada.

Tuba Varol Çokal 3’ncü, Fulya Yasemin ise 4’ncü sırada.

Eğer ki çok iyi bir başarı yakalarlarsa TBMM’ye Antalya’dan kadın milletvekili gönderebilirler.

Kısaca özetleyecek olursak, mevcut duruma göre AK Parti’nin 3’ncü sıra adayı Sena Nur Çelik’in TBMM’ye Antalya’dan kadın milletvekili olarak gitmesi kesin diyebiliriz. 7’nci sıradaki Gülçin Özboz’un da gitme şansı var.

CHP’de ise, garanti olmamakla birlikte 6’ncı sıradaki Figen Albuga Çalıkuşu ile 7’nci sıradaki Sevgi Doğan belki Antalya kadın milletvekili olarak TBMM’ye gidebilir.

MHP’den ise bir kadın adayın Antalya’dan milletvekili olarak TBMM’ye gitmesi çok zor görülüyor.

İYİ Parti’yi de bekleyip göreceğiz.

Bu yazı toplam 4242 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim