Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2430.366
    %0.04
  • Dolar
    32.529
    %0.08
  • Euro
    34.865
    %0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Afrin’i tartışmak gereksiz; sabırlı olun, zamana bırakın!
01 Mart 2018 Perşembe 00:11

Afrin’i tartışmak gereksiz; sabırlı olun, zamana bırakın!

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) gerçekleştirdiği olağan toplantının konuğu, Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ oldu.

 Ortadoğu ve Türkiye tarihi üzerine çarpıcı açıklamalarda bulunan Başbuğ, Türkiye’nin Afrin’de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı harekâtının gerekliliğine özel vurgu yaptı.

 

ORTADOĞU’DA KAN İNGİLİZLER DÖNEMİNDE AKTI

Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ, Akra Otel’de gerçekleştirilen toplantıda,  Ortadoğu coğrafyasının tarihini anlatarak konuşmasına başladı. Osmanlı ve İngiliz yönetiminde kalan bölgenin,  çok önemli bir bölge olduğuna dikkat çeken Başbuğ, o döneme ilişkin çarpıcı tarihi bilgiler aktardı. Başbuğ;  “Ortadoğu dediğiniz zaman dünyanın en önemli bölgelerinden bir tanesi ama Ortadoğu tarihsel olarak baktığınız zaman, gerçek anlamda tarihi Osmanlı İmparatorluğu ile başlıyor. Osmanlı Devleti Yavuz Sultan Selim ile 16’ncı yüzyılın başında bölgenin kontrolünü ele alıyor, 20’nci yüzyılın sonunda devrediyor. Bölge tam 400 yıl Osmanlı’nın kontrolünde bir bölge. Bu rekora yaklaşan başka bir ülke yok. Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim tarzı çok farklıydı. Orada yaşayan dinsel ve mezhepsel farklılıkları hiç ayrım yapmadan, bir noktada eşit bakarak, barış içinde yaşamayı sağlayan bir düzen kurmuştu. Bu düzen, 1914’e kadar devam etmiştir. 1914’de Mondros Mütarekesi ile bölge İngilizlerin eline geçmiş, 400 yıl süren barış ve huzur bozulmuş, kan ve gözyaşı ilk defa İngilizler döneminde akmıştır” diye konuştu. 

ABD ORTADOĞU’DA STRATEJİK HATA YAPTI

Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Amerika’nın günümüzdeki Ortadoğu politikasına ilişkin de çarpıcı bilgiler aktardı. “ABD, kabul etmemiz lazım bir dünya devleti.  ABD’nin dünyanın her denizinde donanması var. Bununla boy ölçüşecek ikinci bir devlet yok dünyada. Pasifik’ten Atlantik’e, Kuzey Denizi’nden Akdeniz’e, Hint Okyanus’una kadar her yere hâkim. Zaten işin aslı da burada... Dünya devleti olabilmeniz için güçlü deniz kuvvetlerinizin olması lazım. Güçlü deniz kuvvetleri olmadan ne bölge devleti olabilirsiniz ne de dünya devleti olabilirsiniz” diyen Başbuğ,  Ortadoğu ve Çin’in ABD için stratejik önem taşıdığına dikkat çekti.  Ortadoğu’da İngiltere’nin böl, parçala yönet stratejisini benimseyen ABD’nin, bölgedeki tüm güç dengelerini yok ettiğine vurgu yapan Başbuğ; “Amerika 2003 yılında tarihi stratejik hata yaptı. Irak’ı paramparça etti, Suriye’yi böldü. Oysa Irak ve Suriye Ortadoğu’da bir denge unsuruydu. ABD bütün bu dengeleri ortadan kaldırınca Ortadoğu,  şimdi başıboş kaldı. Bu boşluğu kim dolduracak” diye sordu. 

ABD’NİN POTANSİYEL TEHDİDİ İRAN

ABD’nin İran’ı Ortadoğu’da potansiyel tehdit olarak gördüğünü söyleyen Başbuğ,  ABD’nin Ortadoğu’da attığı her adımın İran bağlantısına bakmak gerektiğine dikkat çekti. .  Obama ve Clinton döneminde ABD’de silahlı kuvvetler 2’nci plana atılırken, Trump yönetiminde bunun tersinin yapıldığını söyleyen Başbuğ;  “Güçlü silahlı kuvvetlere mecbursunuz. Silahlı kuvvetlerin ana unsuru, dış politikada milli menfaatleri caydırıcı olmaktır. Biz de 2009 yılında güçlü ordu güçlü Türkiye demiştik, çok tenkit edildik. ABD, caydırıcı olma unsurunu İran için ön plana attı” diye konuştu. Başbuğ, Türkiye’nin Ortadoğu’daki politikası hakkında görüşlerini dile getirdi.   “Özellikle Suriye bağlamında Türkiye’nin Ortadoğu politikasına değinirsek, 2003’den 2018’e kadar süreçte 15 yıl boyunca Irak’ta yapılanmalar oldu. Irak’taki yaşananlardan mutlaka ders çıkarılması lazım... Çünkü aynı şeyler tekrar ediyor.  Suriye’de iç savaş 2011’de başladı.  2011’de Obama, Suriye rejimi değişecek dedi.  Ama bazı değerlendirmeleri okuduğunuz zaman insan hakikaten bu değerlendirmelerin yanlış olmasını temenni ediyor. Suriye’nin oturmuş hale gelmesinin 15 yıl süreceğini söyleyenler var.  Suriye’deki bu kargaşanın daha bir 15 yıl sürme ihtimalinden bahsedenler var” diyen Başbuğ, Suriye yönetiminin PYD YPG ilişkisine de değindi.

FIRAT KALKANI DOĞRU VE HAKLI BİR OPERASYONUYDU

Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, PKK’nın Suriye’deki yapılanmasına 2003 yılında başladığını söyledi. 2003 yılında kurulan YPG’nin,  PYD’nin 2015 yılında devletleşme yolunda adımlarını devam ettirdiğine dikkat çeken Başbuğ; “2012 yılına Afrin’i Beşar Esat Afrin’i bunlara bıraktı. Suriye’nin Kuzey’inde 2013’de Terörist başı Abdullah Öcalan’ın talimatıyla kanton bölgeler kuruluyor. PKK, Suriye’de bir yapılanmaya ve devletleşmeye gidiyor. Böyle bir şeyin Türkiye tarafından kabul edilmesi mümkün mü?  Terör örgütünün uzantısı olan YPG, PYD, gelecek Suriye’nin kuzeyinde yapılanmaya gidiyor. Toprak kontrolü yapıyor. Suriye’nin neredeyse 3’te birinde. Silahlı gücü var. Bu devletleşmeye giden yapılanma ile karşı karşıyasınız. Böyle bir şeyi Türkiye’nin kabul etmesi mümkün değil. 2016 yılına geldiğimizde, Cerablus Harekâtı’nı başlattık Ardından Fırat Kalkanı operasyonuna başlıyoruz. Fırat Kalkanı Operasyonu gerekli, haklı ve doğru bir karardı. Bu operasyonu yapmasanız, Fırat’ın doğusunda kontrolü elinde tutan PYD, YPG, Fırat’ın Batısında da birleşecek. Dolayısıyla Suriye’nin Kuzey’inde terör örgütü koridoru oluşuyor. Böyle bir şeye nasıl müsaade edersiniz? Bu mümkün değil. Böyle bir şeyi yabancı devletler neden anlamıyor anlayamıyorum. Fırat Kalkanı Operasyonu’nda Türkiye’nin İdlip Membiç bölgesine, Afrin’e girilmesini ABD ve Rusya engelledi” diye konuştu.

“AFRİN’İ TARTIŞMAYI GEREKLİ GÖRMÜYORUM”

Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, konuyu Afrin’de gerçekleştirilen Zeytin Dalı harekâtına getirdi. Başbuğ, şöyle devam etti; “ TSK özellikle 2015 yılında Güneydoğu Anadolu’da meskûn yerlerdeki terör örgütüne yaptığı mücadele ile tecrübe kazanmıştır. Cizre Silopi’de çatışmalar başladı. Şimdi bu tecrübeye dayalı olarak, teknolojik imkânlar da var.  Şimdi Afrin operasyonu en iyi şekilde icra etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Bu harekatın fazla detayına girip tartışmanın gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bırakın zaten asker bu işi en iyi şekilde planlamıştır. En dikkatli şekilde icra ediyordur. Onların verdiği bilgilerle yetinelim. Onların verdiği bilgiler dışında yok şöyle olacak, yok böyle olacak demek, bir noktada harekatın tartışılması doğru değil. Biraz sabırlı olmamız lazım. İki noktada sabırlı olmamız lazım. Zor bir harekât. İki şey önemli. Mümkün olduğunca en az şehit vererek bu operasyonu götürmek lazım. Neden hızlı gitmiyorlar diye TV’de sözler duyuyorum. Bazıları bunu Kıbrıs harekâtı ile mukayese ediyorlar. Orası ayrı, burası ayrı bir harekât. Sabırlı olmamız lazım. İkinci önemli olan da orada yaşayan masum insanlara zarar vermememiz lazım. Asıl sorun Fırat’ın Doğusunda. Bunları biraz zamana bırakacağız. Zaman bize gösterecek neler olacağını. Türk Silahlı Kuvvetlerine güvenin” diye konuştu.

TÜRK ORDUSUNUN MAYASI SAĞLAM

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2007-2014 yılında çok acılar çektiğini de sözlerine ekleyen Başbuğ; “ Türk ordusunun mayası sağlam. Bütün acılara rağmen, görev verildiği zaman onları bir kenara bırakıyor, canı pahasına verilen görevi yapmak için çalışıyor. Kolay değil. TSK bu tip harekatlarda tecrübeli. Teknolojik imkânlar en iyi seviyede. Biz güveneceğiz. Çünkü Türk ordusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ordusu” diye konuştu.   Başbuğ, "Büyük Ortadoğu Projesi'nde sıra Türkiye'ye gelir mi?" şeklindeki soru üzerine de "Gelir kardeşim, onun için aklını kullan, dikkatli ol. 'Gelmez' dersen o zaman tarihi unuttun demektir. Onun için her şeyimizle güçlü olmamız lazım. Esas önemli olan milletin bütün olması, milli konuların arkasında olması. İç kaleyi sağlamlaştırmamız lazım. İç kaleyi sağlamlaştırmazsanız sıra size de gelir" diye konuştu.

İŞADAMLARININ SORULARINI CEVAPLANDIRDI

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) gerçekleştirdiği toplantıya katılan Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Org. İlker Başbuğ, konuşmasının diğer bir bölümü Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yaptığı araştırmalara ayırdı. Araştırmadan elde ettiği sonuçları işadamları ile paylaşan Başbuğ, toplantı sonunda işadamlarının sorularını cevaplandırdı. Toplantı bitiminde ANSİAD Başkanı Sadi Kan, Başbuğ’a plaket verdi.  (Haber: Eyüp KOÇAK)

Bu haber toplam 8345 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim