Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya30 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ahilik canlandırıldı
16 Eylül 2019 Pazartesi 18:02

Ahilik canlandırıldı

Ahilik Haftası kutlama törenlerinde, Ahilik geleneğinde kalfalıktan ustalığa geçiş töreni olan Şed kuşatma gerçekleştirilerek Ahilik canlandırıldı.

16 – 22 Eylül tarihleri arasında kutlanan 23’ncü Ahilik Haftası etkinlikleri bugün düzenlenen törenle başladı. Sabah saatlerinde AESOB Başkanı Adlıhan Dere önderliğindeki esnafların ve oda başkanlarının Kaleiçi’ndeki Ahi Yusuf Türbesi ziyaretiyle başlayan etkinlikler, Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen çelenk sunmayla devam etti. Esnafların yanı sıra Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve çeşitli STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikler ise Sobacılar Çarşısı’ndaki Ahi Meydanı’nda yapıldı. Meydandaki tören Mehteran Takımı’nın gösterisiyle başladı. Ardından yapılan konuşmalardan sonra yılın ahisine kaftan giydirilirken, ikinci ve üçüncü ahilere de plaketleri verildi. Şed kuşatma töreni de gerçekleştirildi.

sam_9622.jpg

“ANADOLU’NUN VATANLAŞTIRILMASINDA AHİLİK ETKİLİDİR”

Müslüman Türkler’in 26 Ağustos 1071 tarihindeki Malazgirt zaferinden sonra Anadolu’ya göç ederek bu toprakları ebedi vatan haline getirdiklerini vurgulayan Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Adlıhan Dere, “Türkler’in Anadolu’yu vatanlaştırmasında ve yerleşik hayata geçmelerinde 13. Yüzyılda Kırşehir’de doğan Ahi Evran’ı Veli tarafından temelleri atılan Ahilik etkili olmuştur. Sosyal, iktisadi ve siyasi hayatı etkileyen Ahilik Teşkilatı, Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol almıştır” dedi.

sam_9637.jpg

“İŞ VE AŞ İMKANI SAĞLANMIŞTIR”

Ahilik sistemiyle Anadolu’ya göç eden Türkmenlere iş ve aş verilerek, tekke ve zaviyelerde vasıflı insan olmalarının sağlandığına işaret eden Dere, “Hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi Ahiret için çalışan insanlar halinde yetişmişlerdir. Böylece Anadolu’nun kalkınmasına ve imar edilmesine öncülük etmişlerdir” diye konuştu.

 

“ERDEMLİ İNSAN YETİŞTİRME GAYRETİ VAR”

Ahiliğin temel düsturlarının bugün dahi geçerli olduğuna dikkat çeken Dere, “Ecdadımız tarafından kurulan ve milletimiz tarafından kabul olunan Ahiliğin tüm değerleriyle araştırılarak ortaya konulması, uygulanabilmesi büyük önem taşımakta” dedi. Ahiliğin temelinde medeniyet, kardeşlik, cömertlik, kanaatkarlık, çalışma ahlakı, dayanışma ve paylaşma olduğunu vurgulayan Dere, “Bütün bu değerler Anadolu coğrafyasını bir halı gibi dokuyan Ahi Evran’ı Veli’nin nasihatlarıyla taçlanarak bizlere kılavuzluk etmekte. Bu değerlerin tamamında erdemli insan yetiştirme gayreti var” ifadelerini kullandı.

sam_9632.jpg

“İŞ VE MESLEK HAYATINA ÖNCÜLÜK ETMİŞTİR”

Ahiliğin iş ve meslek hayatının gelişmesine öncülük ettiğinin altını çizen Dere, “Ahiliğin açık şartları; elini, kapını ve sofranı açık tut ilkesidir. Kapalı şartları ise, dilini, gözünü ve belini bağlı tut anlayışıdır. Bunlar, maddi yönün öne çıktığı günümüzde insan ilişkileri ve sosyal hayat için ihtiyaç duyulan çerçeveyi ifade ediyor” şeklinde konuştu.

 

“YARINLARA UMUTLA BAKIYORUZ”

Anadolu’nun ruh ikliminde yeni Türkiye’nin inşası için çalıştıklarını kaydeden Dere, “Tüm esnaflarımızla omuz omuza hareket ederek büyük ve güçlü Türkiye’nin yarınlarına umutla bakıyoruz” diyerek esnaf ve sanatkarlara destek olanlara teşekkür etti.

sam_9638.jpg

“BÜTÜN GÜZEL MEZİYETLER AHİLİKTE”

Esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahiliğin; doğruluğun, yardımseverliğin, kısaca bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyo ekonomik bir düzen olduğunu vurgulayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise, “Ölçüsü hak ve adalettir. İyiyi, doğruyu ve güzeli benimser. Yerel yöneticiler olarak bizlerde ahilik geleneğinde olduğu gibi alnı açık, cömert, yardımsever olmayı, halka hizmeti hakka hizmet olarak benimseriz. Hizmetin hasedi olmaz. Esnafımızın ve halkımızın dertlerine derman olmaya her zaman devam edeceğiz. Hacı Bektaş’ın çadırında coşanda biziz, Mevlana’nın çağrısına koşanda biziz. Hep birlikte güzel Antalyamız için çalışacağız. Gazipaşa’dan Kaş’a kadar hakkaniyet içerisinde kısa, orta ve uzun vadeli projelerimizi gerçekleştireceğiz. Dün olduğu gibi ezanımıza, al bayrağımıza, cumhuriyetimize, Atatürk’ün devrim ve ilkelerine sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

 

“ESNAFLARIMIZIN EMEĞİ BÜYÜK”

Ahiliğin Türk kültür ve medeniyetinin önemli yapı taşlarından biri olduğunu söyleyen Antalya Valisi Münir Karaloğlu ise, “Esnaflarımız, bu toprakların vatan kılınmasında ve vatan tutulmasında en az cephede savaşanlar kadar emeği olan insanlardır. Bu toprakların vatan tutulmasında, Türleşmesinde, İslamlaşmasında esnafımızın, sanatkarımızın emeği çok büyüktür. Ahi Evran’dan bugüne kadar bu kervanda katkısı, emeği olan herkesi rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

sam_9642.jpg

“AMACIMIZ İYİ İNSAN, İYİ MÜSLÜMAN YETİŞTİRMEK”

Ahi Evran’ı Veli’nin amacının iyi insan ve Müslüman yetiştirmek olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, “Bizimde amacımız eğitim aracılığıyla iyi insan, iyi Müslüman yetiştirmek. Kendi kültürünü, medeniyetini, değerlerini özümsemiş, yerli ve milli insan, yerli ve milli esnaf, sanatkar yetiştirmek. Ahiliğin oluşturduğu sistemi bugün esnaf odalarımız, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz devam ettiriyor. Hem esnafın sorunlarıyla ilgilenirken hem de işlerini daha düzgün, kaliteli, müşterisini aldatmadan nasıl yapacağının çarelerini arıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

ESNAFLARA ETİKET UYARISI

Antalya’nın bir turizm şehri olduğuna da dikkat çeken Vali Karaloğlu, turizm şehri olmanın gereklerine uygun davranılmasını isteyerek esnaflara etiket uyarısında bulundu. Yapılması gerekenler yapıldığında turistlerin dükkanlara gireceğinin altını çizen Karaloğlu, “Yaşadığınız toplumun, yaşadığınız şehrin gerçeklerine göre hareket etmelisiniz. Sadece şikayet etmek turisti ne sokağa çıkarır, ne çarşıya getirir ne de sizin dükkanınıza sokar” diye konuştu.

sam_9660.jpg

YILIN AHİSİNE KAFTAN GİYDİRİLDİ

Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu’na AESOB başkanı Dere tarafından hediye takdimi yapıldı. Yılın ahisi seçilen 63 yıllık terzi Yaşar Sezgin’e ise Vali Karaloğlu tarafından kaftan giydirilerek plaket verildi. Vali Karaloğlu, Başkan Böcek ve Başkan Dere tarafından yılın ikinci ahisi demirci ustası Yusuf Zeki Sapmaz’a, yılın üçüncü ahisi Mehmet Çetin’e plaketleri takdim edildi.

 

ŞED KUŞATMA

Plaket takdiminin ardından Ahilikte kalfalıktan ustalığa geçiş töreni olan Şed kuşatma canlandırıldı. Terzi kalfasının ustalığa geçişi ilgiyle izlendi. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam_9681.jpg

Bu haber toplam 3028 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim