Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2299.643
    %1.04
  • Dolar
    32.3233
    %0.23
  • Euro
    35.0607
    %-0.13
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Alanya Kalesi'nde engelliler için yaya yolu
14 Temmuz 2017 Cuma 12:03

Alanya Kalesi'nde engelliler için yaya yolu

GEÇMİŞİ M.Ö. 4'üncü yüzyıla dayanan Alanya Kalesi, ihtişamını korumaya devam ediyor.

GEÇMİŞİ M.Ö. 4'üncü yüzyıla dayanan Alanya Kalesi, ihtişamını korumaya devam ediyor. Türkiye'de ilk defa bir kalede engelliler için uygulanan yaya yollarıyla Alanya Kalesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için belgeleme çalışmaları başladı.

Anadolu'yu süsleyen onlarca kaleden bugün ayakta kalabilmiş, en iyi korunmuş olanlarından biri olarak gösterilen Alanya Kalesi, UNESCO Dünya Miras Listesi yolunda emin adımlarla ilerliyor. Tarihi, M.Ö. 4'üncü yüzyıla dayanan, 1221 yılında Alaaddin Keykubat tarafından sulh yoluyla alınan kale, o dönem ihtişamlı bir yapıya kavuşturuldu. 6500 metreyi bulan dış sur uzunluğu, içindeki 400'e yakın sarnıcı, 140'ı bulan burçları, yazıtlı kapıları ile Selçuklu sanatını en iyi yansıtan kaleyi her gün yüzlerce yerli ve yabancı ziyaret ediyor. Birçok kez onarımdan geçen kalenin içinde son günlerde farklı bir hareketlilik yaşanıyor. Kalede engellilerin ve bebek arabalarıyla herkesin daha rahat gezebilmesi için tahta zeminden yürüyüş yolları yapılıyor.

İLK DEFA BU KALEDE YAPILDI

Alanya Kalesi'nde incelemelerde bulunan Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Türkiye'de en iyi korunmuş kalelerden biri olduğunu belirterek, kalenin ihtişamını ve görkemini günümüze taşıdığını söyledi. Alanya Kalesi'ndeki kazı çalışmalarının, Prof. Dr. Osman Eravşar başkanlığında devam ettiğini hatırlatan Karabayram, kalenin UNESCO Dünya Miras Listesi girebilmesi için restorasyon ve belgeleme çalışması yapıldığını kaydetti. Kalede engelliler için yürüme yollarının hayata geçirildiğini dile getiren Karabayram, "İlk defa Türkiye'de bir kalede engelli vatandaşlarımız istedikleri gibi kalenin her noktasına gidebilecek ve rahatlıkla gezebilecek. Aileler, çocuk arabalarıyla burada dolaşabilecek. Onlar için yürüme güzergahları oluşturuldu. Bu çalışmalarda sona gelindi. Bu çalışmalarda katkısı olan Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na, Kültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı ve Valimiz Münir Karaloğlu'na teşekkür ediyoruz" dedi.

DÜNYA KÜLTÜR MİRASI YOLCUSU

Bugüne kadar Alanya Kalesi'nde 650 metrelik yürüme yolu yapıldığını anlatan Karabayram, restorasyon ve iyileştirme çalışmaları bittikten sonra çeşitli sergi mekanlarının açılmasını planladıklarını söyledi. Alanya Kalesi'nin Dünya Kültür Mirası yolculuğuna yönelik çalışmaların bakanlıkça yürütüldüğünü kaydeden Karabayram, kalenin en kısa sürede dünya miras listesinde hak ettiği yere geleceğine inandığını aktardı. Bu konudaki belgeleme çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Karabayram, şöyle devam etti:

"Bakanımız Nabi Avcı'nın talimatıyla 2018 yılında kale sur ve duvarlarının restorasyonunun tamamlanması planlanmakta. Kalenin geçmişte iyi niyetle yapılan uygulamaların günümüz koşullarında modern malzemelerden yola çıkarak orijinal harç ve doku kullanılarak, restorasyon projeleri doğrultusunda gerekli restorasyon çalışmalarına geçilecek. Biz betonarme bina yapmıyoruz, restorasyon yapıyoruz. Kalenin 2018 ve 2021 arasında tüm restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının planladık."

ENGELLİ VATANDAŞ İLK KEZ KALEYİ GEZDİ

Alanya Kalesi'ni gezen engelli 44 yaşındaki Ali Toprak, 2 yıl önce de burayı ziyaret ettiğini söyledi. O dönem rahat gezemediğini anlatan Toprak, "Oğlum beni gezdirmeye çalıştı ancak yeterince dolaşamamıştık. Görmek istediğim yerler vardı ama yolun kötü olmasından dolayı görememiştim. Şimdi yeni yürüyüş yolları yapılmış. Biz engellileri düşünerek bu yolları yapan Kültür ve Turizm Bakanımıza teşekkür ederim" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Alanya Kalesi'nde engelliler için yaya yolu

Bu haber toplam 970 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim