Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2430.366
    %0.04
  • Dolar
    32.529
    %0.08
  • Euro
    34.865
    %0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Alanya'nın çöpünden elektrik üretilecek
21 Ekim 2017 Cumartesi 16:33

Alanya'nın çöpünden elektrik üretilecek

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Alanya'da çöpten elektrik üretecek 70 milyon yatırım bedelli Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'nin temelini...

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Alanya'da çöpten elektrik üretecek 70 milyon yatırım bedelli Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'nin temelini törenle attı.

Alanya Türkler Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi'nin temel atma törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Vali Münir Karaloğlu, Ak Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse ve İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkanı Murat Adem Yücel, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda Alanyalı katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıllardır beklenen katı atık tesisinin temelini attıklarını söyledi. Başkan Türel'in Gazipaşa'dan Kaş'a kadar bu yıl büyük hizmetler yaptığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Antalya'mıza ve Alanya'mıza yaptığı hizmetler için çok teşekkür ederim" dedi.

ÇOK ÇAĞDAŞ BİR YATIRIM

Vali Münir Karaloğlu ise şehirlerin göçlerle büyüdüğüne dikkat çekti. Vali Karaloğlu, "Büyüdükçe, milli gelir seviyemiz arttıkça insanların ürettiği atık çöp miktarı da artıyor. 90'lı yıllarda Türkiye çöpünü, atığını vahşi depolardı. Artık depolama yok tam manasıyla bertaraf var. Bu tesis çöpü atığı ekonomik değere dönüştüren ve tamamen bertaraf eden çok çağdaş üçüncü nesil bir yatırım bu yatırım. Emeği geçen başkanlarımız, bakanlarımız, milletvekillerimiz yüklenici firmaya teşekkür ederim. Alanya çevre açısından daha çağdaş temiz ve gerçek turizm beldesi olacak" dedi.

TARİHİ BİR GÜN

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Alanya'nın kangrenleşmiş sorunu olan çöp depolama sorununu kökten çözecek bir adımı atıklarını söyledi. Yurt dışına gittiklerin bu tesislere imrendiklerini, kapılarında "Çöp Altındır" yazdığını kaydeden Türel, "Tesislerin içine girdiğimizde çöpün neden altın olduğunu çok daha iyi idrak ediyorduk. Bir taraftan çöpten elektrik elde ediliyor, gübre elde ediliyor, geriye kalan son tortusu çimento fabrikalarının yakıtı haline getiriyor. Böylelikle çöp yüzde yüzü bertaraf ediliyordu. Biz de bunu şimdi Antalya'da yapacağız" dedi.

EN MODERNİ OLACAK

Alanya Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'nin dünyadaki örnekleri ile karşılaştırıldığında en moderni olacağını belirten Başkan Türel, "Çünkü her yeni tesis bir öncekinden daha modern ve çağdaş oluyor. Teknolojinin hızına yetişmek mümkün değil. Bu tesis kapsamında bin ton/gün bir mekanik ayırma tesisi, 420 ton gün kapasiteli fermantasyon tesisi, 4 megavat güce sahip bir enerji üretim tesisi yani bir enerji santrali ve 200 ton gün kompost yani gübre tesisi, 10 ton gün de tıbbi atık sterilizasyon tesisi yer alacak. Böylelikle sadece Alanya'mıza değil, Akseki'miz, Gazipaşa'mız, Gündoğmuş'umuza da bu tesis hizmet verecek ve o bölgelerde toplanan çöpler burada altın değerine kavuşmuş olacak" diye konuştu.

ÇÖPLERİ TAŞIMA DERDİNE SON

Son teknoloji tesisin 70 milyon liraya mal olacağını söyleyen Türel, "Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından bir kuruş çıkmadan bu tesis gerçekleşecek. Böylelikle Başkanımızın da benim de gözümüz aydın, bundan sonra Yumru Tepesi'ne bu çöpleri taşıma derdinden kurtuluyoruz. Bunların hepsini burada bir katma değere dönüştürüyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından tesisin temeli atıldı.

FOTOĞRAFLI

Alanya'nın çöpünden elektrik üretilecek

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1225 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim