Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2240.877
    %-0.15
  • Dolar
    32.3243
    %0.07
  • Euro
    35.1697
    %-0.08

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Aldığınız dezenfektanlara dikkat ! (1)

11 Nisan 2020 Cumartesi 03:34

Uzun etkili olan dezenfektanlar var mı,  var!   Bunlar nano teknoloji ürünleri olarak geçiyor.  İşte burada kullanılan etken madde öne çıkıyor.  Kimyasalın insanlar için uygun olması lazım. Zira bunlardan bir kısmı insan ve çevre sağlığı için tehlikeli olabiliyor. Mümkünse bunlardan tehlike arz etmeyeni veya en az   tehlikeli olanı seçmek zorundayız.   

Ülkemizde nedense alkol kokusu almadan, bir sıvıyı dezenfekte olarak görmemek gibi çok yanlış bir algı var.  Bu algı doktorlarımızda bile var. Bunun sebebi alkol bazlı olmayan dezenfektan sektörünün ve sanayinin ülkemizde henüz yeterince  gelişmemiş olması. Halbuki  bu tür ürünler  çok az sayıda şirket tarafından da olsa üretiliyor ve satılıyor. 

Bu çerçevede aldığımız dezenfektanların renkli ve kokulu olması avantaj değil dezavantaj olabilir. Zira dezenfektanlar içine konulan esans maddelerinin zehirleyesi etkisi olduğu söyleniyor. 

            Dünyaca tanınmış bir kimya profesörünü aradım. Hocam uzun süre etkili olmasını nereden anlarız diye sordum. İçindeki etken maddelerinden dedi ve şu cevabı verdi.  “benim bildiğim bu tür ürünlerde dezenfektanın etken  maddesini yüzeye silan maddesiyle bağlıyorlar. Uzun etkili olanların etken maddesini, yüzeylerde hatta cilt yüzeyinde  bile belirli bir süre   silan kimyasalı  muhafaza ediyor. Çok hızlı ve sert aşınmaya maruz kalmayan yüzeylerde, suyla yıkamayla temizlemeyle bile  tutunduğu yüzeyden ayrılmaz ve uzun süre etki sağladığı bilinir.

Buradan çıkaracağımız sonuç şu: Uzun etkili olduğunu iddia eden dezenfektanlarda uzun etkiyi sağlayan kimyasalı sorgulamamız gerekiyor. Yani arkadaş ürünüm  uzun etkili diyorsun. Bu etkiyi yüzeye hangi kimyasalla yapıştırıyor ve etkinliğini muhafaza etmesini sağlıyorsun, diye sormak ve tatmin edici cevap almak zorundayız. Bu çerçevede ilk önce 90 güne kadar etkili diye pazarlama yapan şimdilerde bu etkiyi 15 ile 30 güne indiren şirkete şu soruyu sormak isterim. “senin etkili dezenfektanını yüzeye bağlayıp 15 ile 30 gün tutarak çalışmasını sağlayan mekanizmanı bana anlatır mısın? Yıkamayla veya  temizlemeyle gidiyorsa  nasıl uzun etkili dersin. Yok yıkama  ve temizleme gibi işlemlere rağmen etki sürüyorsa   kimyasalınızın yüzeyde uzun süre çalışabilmesinin hangi kimyasalla sağlandığını  bana anlat?   Silan değilse ki, değil, nedir o madde? 

Bu corona vakasından sonra hijyen hayatımızın bir parçası olacak ve edindiğimiz alışkanları sürdüreceğiz. Belki de bu musibetin, ulusumuza kazandıracağı bir güzellik ve hayır olacak.

 Evet sevgili hemşerilerim.  İşte bugünlerden sonra bilinçli tüketici olalım. Daha temiz ve sağlıklı  bir yaşam için  kullanabileceğimiz  ürünlerin ruhsatlarını,  kimyasallarını, halk sağlığına muhtemel etkilerini  araştıralım. Doğaya  zarar verip vermediğini  muhakkak bilelim. Doğaya veriyorsa bize de verir. Bir başka öneml, husus ise şu. Cilt   irritasyon testi olup olmadığını muhakkak sorgulayalım.  Sorgulayalım, sorgulatalım, aldanmayalım. Var mı uygun ürünler?  Var!  Ben araştırdım buldum.

Kimya bir ilimmiş!  Bu yaştan sonra gazeteci olarak kimyaya da corona vasıtasıyla el attık. Allah sonumuzu güzel eylesin.  Uyanık olup sağlıklı kalalım.

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 24079 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim