Bugün 07 Mayıs 2024 Salı
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2407.339
    %-0.15
  • Dolar
    32.2208
    %-0.09
  • Euro
    34.7162
    %0.03

Binali Efe / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Binali Efe / KONUK YAZAR

Aleviler Almanya’da Tüzel Kişilik Statüsü Kazandı

19 Ocak 2021 Salı 00:22
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) onlarca yıl vermiş olduğu mücadele sonunda istediği tarihi bir kazanıma imza attı.
 Dünya’da ilk olan bu karar, NRW (Kuzey Ren Vestfalya) Eyaleti’ne bağlı Düsseldorf Parlamentosu tarafından verildi.
 Bu tarihi karara göre; Kiliseler, Camiler, Sinagoglar ve diğer inançlar hangi haklara ve yetkilere sahiplerse Alevilerin ibadet yeri olan Cemevi de aynı haklara ve yetkilere sahip olacak.
 Aleviler bir inanç ve bir kamu kurumu olarak devlet nezdinde tüm diğer inançlarla eşit derecede temsil edilecek anlamını taşıyor.
Alevilerin özerklik ve bağımsızlık statüsü daha güçlü hale geldi. Bu kararla Alevi inancı ve değerleri Almanya devleti tarafından anayasal hak olarak güvence altına alınmış oldu.
Mesela; alınan bu kararla, Almanya’da yaşayan Aleviler, inançları gereği ibadet etmiş oldukları Cemevleri böylece resmi statü kazanmış oldu.
Tıpkı; Kilise ve cami gibi artık Cemevleri de resmileşmiş oldu.
Peki Türkiye’de  durum nasıl?
Her zaman olduğu gibi, bu konu ile ilgili somut bir gelişme yok.
Kendi öz vatandaşlarına yurttaşlık ve anayasal hakkı olan haklarını vermemek için adeta deve kuşu misali, başını kuma sokarak görmemeye çalışmaları son derece manidar değil mi?
Yani; üç maymunu oynamaya devam ediyorlar.
Nasıl mı?
İş işten geçip atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra, bizimkiler ‘vay şöyle oldu vay böyle oldu’ diye ahkam keserek suçlu aramaya başlar ve “Dış mihraklar” diyerek topu taca atmaları artık alışa gelmiş bir durum.
  Sen; öz Türk ve ana vatanı Türkiye Cumhuriyeti olan 15 milyon Alevi’yi yok sayarsan, hak, hukuk, adalet ve kul hakkı olan ibadetlerini vermezsen, “El oğlu dediğin dış mihraklar” Alevilere ibadetleri için CEMEVLERİNE RESMİ STATÜYE onayını verdiklerinde bir öz eleştiri yapmak gerekir.
  AB’ye girmeye çalışan bir ülkeyiz. Bununla alakalı çalışmalar ve girişimler yıllardan beri yürütülmekte.
Aleviler vermiş oldukları vergi ile Diyanete verilen paralarını “asla ve katta helal etmediklerini” defalarca dile getirdiklerini sağır sultan duydu ama ne devlet ne de diyanet duymadı duymak istemedi
15 milyon alevi bir o kadar da gayri Müslümlerden alınan vergilerle, Diyanet’e  2021 yılı bütçesinden yüzde 28,1 oranında artışla 4 milyar 39 milyon lira artırılarak 13 milyar lira ödenek.
 Kaynak Yeniçağ: Diyanet İşleri’ne ayrılan bütçe artırıldı, yeni rakam dudak uçuklattı. Avrupa ve diğer birçok Hıristiyan  ülkelerinde dini kurumlar devlet bütçesinden ayrılan parayla değil vatandaşların vermiş oldukları bağışlarla ayakta durmaktadır.
Kendi vatandaşının inanç ve ibadet hakkı olan Cemevlerine resmi statü hakkını vermeyen Türkiye, AB nezdinde insan haklarına riayet etmeyen konumundadır.
Hz. Muhammet sağ olmuş olsaydı, “Diyanet kurumu memurlarına helal edilmeyen vergilerden almış oldukları maaş karşılığı kılmış oldukları namaz ve etmiş oldukları duaları kabul edilmeyeceği gibi Alevilere edilmiş olan bunca haksızlık, Kuran-ı Kerim’de ve ak divanında yeri olmadığını” söylerdi.
Merak ettiğim için soruyorum?
Yeri ve zamanı geldiğinde Türklerin bin yıllık devlet geleneğinden dem vuran hükümet ve devleti yönetenler, konu Aleviler olduğunda susmalarının altında yatan neden; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin geleceği değil, kendilerinin koltuk sevdası ve çıkar ve menfaatleri yatmaktadır.
Bu yazı toplam 2067 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim