Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Allah kurtarsın!

07 Ağustos 2019 Çarşamba 12:28
Toplum, her geçen gün insani değerlerden uzaklaşıyor. İyilik, doğruluk ve merhamet duyguları, toplumun ihtiyaç duyduğu bir davranış modeli olmaktan çıkıyor. Kötülük öylesine her yanımızı sarmış ki, bu sarmaldan kurtulmak bize imkânsız geliyor.  
 
Ahlak, zaten çökmüş durumda!  
 
“Ahlak” dedim de; aklıma geçtiğimiz günlerde radyoda dinlediğim bir program geldi. Programın konuğu, Amerika’da yaşayan bir adam... Bu adam ahlaktan bahsederken çok ilginç tespitlerde bulundu. Öylesine etkileyiciydi ki konuşması, söylediklerinin her biri sosyolojik dram adeta!
 
Ahlakın toplumsal vicdanla alakalı olduğunu söyleyen bu kişi, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ahlak, aslında vicdanla alakalı bir durum! Ne kurallarla da ne de yasalarla alakalı; vicdanınız sizi doğru yönlendiriyorsa, kurala ve yasaya ihtiyaç duymazsınız. Mesela ben Almanya’da yaşıyorum. Almanya’da her istediğinize göre hareket edemezsiniz. Oranın yerleşmiş bir düzeni var. 
 
Çöp atacaksınız, oranın kanun ve kurallarına göre hareket etmek durumundasınız. Türkiye’deki gibi her şeyi tek bir çöp poşetinin içine atamazsınız. Araç kullanıyorsanız, devletin belirlediği kurallar dışına çıkamazsınız. Çıktığınızda anında cezayı yersiniz.  Toplumun yaşadığı her yerde bu kurallara insanlar uyar. Düzen ve intizam da kendiliğinden gelişir ve devam eder.  Almanya’da en çok kurallara uyan kimler biliyor musunuz? Türkler! Öylesine uyarlar ki, yaptıkları her yanlışın parasal ceza karşılığı olduğunu bilirler.   
 
Düzen ve intizamın en etkin örneği olan Türkler, Türkiye’ye geldiklerinde aynı duyarlılığa sahip olmazlar.  Almanya’da dikkat ettiği toplum kurallarına dikkat etmez. Tam tersine buradaki kurallara söylenir durur, mevcut koşulları Almanya ile karşılaştırmaktan geri kalmazlar. Bazen ben bile bu yanlışa düşüyorum.
 
Araç kullanırken, çöp atarken, alışveriş yaparken Almanya’da kurallara tam uyan, Türkiye’ye geldiğinde kurallara uymayanların ahlaki sorunları olduğunu düşünüyorum” 
 
Hakikaten adam öylesine doğru öz eleştiriler yaptı ki; insanın bu saatten sonra susup, bu durumdan kurtulması için Allah’a dua etmesi gerekiyor. 
Ne diyelim,  Allah kurtarsın!
 
 
Bu yazı toplam 1726 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim