Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2497.745
    %0.55
  • Dolar
    32.5886
    %0.12
  • Euro
    34.8498
    %0.25
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Almanya’daki Türklerin gururu
20 Kasım 2017 Pazartesi 17:10

Almanya’daki Türklerin gururu

1972 yılında Nevşehir’den Almanya’ya gurbetçi olarak giden Yüksel Dükan, çok kısa bir sürede pek çok kişinin kıskanacağı başarılara imza attı.

Hem çalışkanlığı hem de dürüstlüğü ile Almanya’daki gurbetçilerin sevgisini ve saygısını kazanan Dükan, Türkiye ile ilgili gerçekleştirilen kültürel organizasyonların en önemli destekçilerinden.  Yaklaşık 24 yıldır Almanya’da işveren konumunda hizmet veren Yüksel Dükan, Niederberg bölgesinde yerel sanayi şirketlerinin personel ihtiyacına da önemli ölçüde katkılar sağlıyor.

4-002.jpg

 

Oldukça genç yaşta vatanından ayrı kalan Dükan, bu hasreti ülkesinin kültürüne sağladığı katkılar ile bir nebze olsun dindirmeye çalışıyor.  Milliyetçi, ülkesine ve milletine bağlı, saygın bir iş adamı O… Bugüne kadar bu tavrından hiçbir şekilde taviz vermemiş. Almanya ile Türkiye arasında hem ekonomik hem de sosyal bir bağ kuran Dükan ’a sadece Türkiye değil, Azerbaycan da minnettar. Öyle ki; Azerbaycan Vektör Uluslararası İlimler Akademisi, kültür ve sanata yaptıkları katkılardan dolayı fahri doktora unvanı vermiş.

 

uluc_ve_yuekel_e_fahri_doktorluk1.jpg

Türkiye, böylesine vatanperver bir iş adamına sahip olduğu için çok şanslı.  Avrupa ülkelerinde Yüksel Dükan gibilerin sayısı artsa, artmasına katkıda bulunulsa, inanın gurbetçiler kendilerini yalnız ve çaresiz hissetmez.  Bildiğiniz üzere yıllardan bu yana Avrupa, Türkiye’ye karşı kin ve nefret tohumu ekiyor. Bir taraftan insan hakları, demokrasi ve özgürlük masallarını uydurup, bir taraftan da kendi evlerindeki faşizmi görmezden geliyorlar.  Hâl böyle olunca, gurbetçilerimiz kendilerini yalnız ve çaresiz hissedebiliyor.  İşte böyle bir durumda Yüksel Dükan gibi değerler, iki ülke ilişkileri arasında kilit bir role sahip oluyor.  Hem Alman hem de Türk halklarının boğazına geçirilmek istenen siyaset urganını çekip çıkarıyorlar. Elbette bu süreç öyle kolay bir şey değil.  Bunu yaparken elleri de kanıyor, gönülleri de…

Almanya Kapadokya Kültür Derneği ve Avrupa Nevşehirliler Platformunun daimî üyesi olan Yüksel Dükan; sadece sanata değil, Türkiye’nin turizmine de önemli katkılar sağlıyor. 11. Uluslararası Kapadokya Şiir ve Kültür Şöleni etkinliklerine, ülkemizde ozan geleneğinin yaşayan en kıymetli temsilcilerinden Hilmi Şahballı’yı çağırmış, gurbetçilere türkü ziyafeti sunulmasına katkı vermişti.  Anadolu’ya olan aşkını ve sevdasını Anadolu ozanı ile göstermişti.            

3.jpg

Her fırsatta Anadolu kültürünü yaşatan, yaşaması için çaba gösteren bir şövalye O!  Kendisi Nevşehirli ama bir o kadar da Ankaralı…  Aralık ayının ilk haftasında Ankaralılar Derneği ile Almanya’nın Essen kentinde bir gece düzenleyecekler. Bu kültürel etkinliğe, asrımızın yaşayan efsane ozanı Hilmi Şahballı da davetli.  Anadolu insanın tüm özelliklerini gurbette yaşatan Dükan, halk ozanı Hilmi Şahballı’nın türküleri ve şiirleriyle hem sıla hasretini giderecek hem de kültür elçiliğini sürdürmüş olacak. Hilmi Şahballı’nın yurt dışı sponsoru olan Dükan; sadece Şahballı ’ya değil, Almanya’da başarılı yerel sanatçılara da maddi manevi destek sağlıyor.

 Türkiye, böylesine vatanperver bir iş adamına sahip olduğu için çok şanslı.  Avrupa ülkelerinde Yüksel Dükan gibilerin sayısı artsa, artmasına katkıda bulunulsa, inanın gurbetçiler kendilerini yalnız ve çaresiz hissetmez. Hem Türkiye’de hem de Almanya’da kültür, turizm ve ekonomi elçiliği görevini hiçbir maddi karşılık gözetmeden sürdüren değerli iş adamımıza Türkiye’den kucak dolusu sevgiler.  (Yazan: Eyüp Koçak)

Bu haber toplam 14070 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim