Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
‘Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları’ Marmara Üniversitesi’nde konuşuldu
14 Aralık 2017 Perşembe 15:08

‘Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları’ Marmara Üniversitesi’nde konuşuldu

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde "Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları" sempozyumu düzenlendi.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde "Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları" sempozyumu düzenlendi. Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat, "Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları olarak arabuluculuk ve uzlaştırma hem uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözümü hem de yargının iş yükünün azaltılması bakımından hukuk sistemimizde çok önemli bir yere sahiptir" dedi.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde "Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları" sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Abdülhalik Yıldız, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Karaca, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat ile ceza ve hukuk daireleri başkanları katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmalarını gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat, "Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları olarak arabuluculuk ve uzlaştırma hem uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözümü hem de yargının iş yükünün azaltılması bakımından hukuk sistemimizde çok önemli bir yere sahiptir. Uyuşmazlıkların yargı dışında çözülmesi taraflar bakımından pek çok faydayı beraberinde getirdiği gibi kuşkusuz kamu barışı ve uzlaşıya da önemli hizmetler sunmaktadır" dedi.

24 bin civarında uyuşmazlık çözüldü

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları hakkında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Canbolat, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan iş hukukunda dava şartı olarak arabuluculuk sisteminin zorunlu hale geldiğini belirterek, "İşçiler işverenler arasında davalar mahkemelere gitmeden önce arabulucuya gidilmesi zorunlu, aksi taktirde mahkemeler bu davaları dava şartı yokluğundan reddedecek.. İlk önce arabulucular tartışın sonra mahkeme yolu açık olacak. Bu zamana kadar ihtiyari olan arabuluculuk 2012 yılında yürürlüğe girdi. 24 bin civarında uyuşmazlık arabuluculukta çözümlendi, bunun 22 bin uyuşmazlık iş davalarında kaynaklanan uyuşmazlıklardır. Mahkeme yolu kapanmıyor. Arabuluculuk süresi sadece 3 hafta zorunlu hallerde 1 hafta daha uzatılabilecek. Karara bağlanamazsa yargıya gidilecek" ifadelerini kullandı.

Yargının iş yükü çok ağır olduğundan dolayı arabuluculuğundan iş yükünü azaltması büyük bir önem taşıdığını belirten Canbolat, "Arabuluculuk adil ve adaletli olarak çözüm yönü olarak gözüküyor. Mahkemeden çıkan taraflar birbirlerinden artık geleceğe yönelik ilişkilerini zedelemiş olarak çıktıklarını görüyoruz. Ama arabuluculukta el sıkışarak çıktıkları taktirde geleceğe yönelik menfaat temelli her iki tarafında mutlu olacağı kanaatindeyim" dedi. Arabuluculuk sisteminde gerçekleşen uyuşmazlıkların yüzde 90'nının bir günde çözüme ulaştığının altını çizen Canbolat, "Dava açmadan önce herkes başvurabilecek. Avukatlara gittikleri taktirde avukatlarda aynı şekilde dava şartı olduğu için mahkemeden önce bu yönteme başvuracaklar. Bakanlık her adliyenin içerisine arabuluculuk büroları açtı. İşçiler buraya yönlendirerek burada formu doldurduktan sonra işlemleri başlatmış oluyorlar" şeklinde konuştu.

Arabuluculuğun bir başka güzel yanı da ücretsiz başvurabileceğini ve anlaşamadığınız durumlarda arabuluculuk ücreti sizlerden alınmadığını vurgulayan Canbolat, anlaşmaları halinde taraflar ücreti kendileri ödeyecekler dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Karaca ise iyi bir hukukçu olmak için gerçekten insanın iradesinin de hür olması gerektiğini belirterek, "Her şeyi yargıdan beklemek yargı içerisinde çözmek bu iş yükü altında mümkün görünmemektedir. İş mahkemelerinde artık iş uyuşmazlıklarında iş davalarında yasa ile zorunlu arabuluculuk getirildi. Bununla ilgili olarak yine bakanlığımızda çalışmalar sürdürülmektedir. Daha ileri ki zamanlarda arabulucunun uzlaştırması yöntemlerinin daha da genişleyerek hukuk sistemimizde girdiğini görmüş olacağız" ifadelerini kullandı.

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları sempozyumuna konuşmacı olarak katılan katılımcılara Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat plaket takdim etti.

‘Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları’ Marmara Üniversitesi’nde konuşuldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1522 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim