Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2308.788
    %1.45
  • Dolar
    32.311
    %0.31
  • Euro
    35.0346
    %-0.12
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Altın Portakal özüne dönüyor
20 Ağustos 2019 Salı 17:27

Altın Portakal özüne dönüyor

Bu yıl 56’ncısı düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin teması ‘Öze dönüş’ olarak belirlendi. Ulusal yarışma bölümünün yeniden ekleneceği festivalde halkla buluşmanın sağlanarak eski günlere geri dönülmesi hedefleniyor.

56’ncısı 26 Ekim – 1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ilk basın toplantısı, dün Büyükşehir Belediye binasında gerçekleştirdi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Festivalin İdari Direktörü ve ANSET Yönetim Kurulu Başkanı Cansel Tuncer ile Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu'nun katılımıyla düzenlenen toplantıyı çok sayıda gazeteci takip etti. Öze dönüşün yaşanacağını vurgulayan Başkan Böcek, geleneksel kortejle başlayacak festivalin açılış ve kapanış törenlerinin 10 bin kişilik spor salonunda halkla birlikte yapılacağını söyledi. Bütçenin geçmişteki bütçelerin yarısı kadar olacağını belirten Tuncer ise, toplam 1 milyon 357 bin 500 lira değerinde ödül dağıtılmasının planlandığını bildirdi. Boyacıoğlu da ulusal filmlerin ağırlıkta olacağının altını çizdi.

 

“KORTEJLE BAŞLAYACAK”

Türk sinema sektörünü desteklemek için ilk kez 1964 yılında dönemin belediye başkanı Dr. Avni Tolunay öncülüğünde başlatılan ve Türkiye’nin en uzun soluklu film festivali olma özelliğini taşıyan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bu yıl seçimden önce söz verdikleri gibi özüne döneceğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kent merkezi ve ilçelerdeki meydanlarda açık hava film gösterimlerinin yapılacağını bildirerek halkın coşkuya ortak edileceğini söyledi. 26 Ekim – 1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek festivalin geleneksel kortejle başlayacağını bildiren Böcek, açılış ve kapanış törenlerinin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait 100. Yıl’daki 10 bin kişilik kapalı spor salonunda halkın katılımıyla gerçekleştirileceğini kaydetti.

sam_9027.jpg

ULUSAL YARIŞMA YENİDEN BAŞLIYOR

Daha önce kaldırılan ulusal yarışma bölümünün yeniden konacağını bildiren Böcek, uluslararası yarışma bölümünün de Antalya’nın dünyada tanıtımına katkı sağlamak için devam edeceğini söyledi.

 

100 ÖĞRENCİYE FESTİVAL DAVETİ

Bu yıl bir yeniliğe daha imza atılacağını kaydeden Böcek, Türkiye’deki üniversitelerde radyo, televizyon, sinema, medya iletişim ve görsel sanatlar eğitimi alanında 100 öğrencinin festivale davet edileceğini bildirdi. Bütün programa konuk olarak katılacak olan gençler sayesinde festivalin bir sinema okuluna dönüşeceğini kaydeden Böcek, Altın Portakal Sinema Okulu sayesinde geleceğin sinemacılarına gerçek bir atölye imkanı sunulmuş olacağını söyledi.

 

“ORTAK AKILLA HAREKET EDİYORUZ”

Hazırlıkları sürdürürken görüş ve önerileri almaya çalıştıklarını belirten Böcek, “Ortak akılla hareket ederek festival programını hazırlıyoruz. Bütün vatandaşlarımızdan öneri ve destekleri bekliyoruz. Yeşil Çam’ın diğeri de Antalya’dır” diyerek destek verenlere teşekkür etti.

 

“FESTİVALE SİYASET KARIŞMAYACAK”

Bugüne kadar din ve devlet işlerini birbirinden ayırdığı gibi kültür, sanat ve spora da siyaset karıştırmadığını belirten Böcek, festivalde ‘Ben bilirim’ olmayacağını söyleyerek siyaset karıştırılmayacağı konusunda rahat olunmasını istedi. Siyasi hiçbir şey yapmayacaklarının altını çizen Böcek, bundan sonraki süreçte festivali kimsenin değiştiremeyeceğini söyledi.

 

“1 MİLYON 357 BİN LİRALIK ÖDÜL DAĞITILACAK”

Festival İdari Direktörü ve ANSET Yönetim Kurulu Başkanı Cansel Tuncer ise, teknik ve mali konularla ilgili bilgi aktardı. Festivalde toplam 1 milyon 357 bin 500 lira değerinde ödül dağıtılmasının planlandığını bildiren Tuncer, “Ulusal yarışmada uzun metraj, kısa metraj ve belgesel film yarışmalarında toplam 810 bin lira, uluslararası yarışmada 97 bin 500 lira ve Antalya Film Forum’da 450 bin lira değerinde ödüller vermeyi planlıyoruz. Festivalin kurucusu Dr. Avni Tolunay adına verilecek jüri özel ödülü 100 bin lira olarak belirlendi. Altın Portakal’da 8 kez ödül kazanarak en fazla ödül kazanan yönetmen olan Behlül Dal adına vereceğimiz en iyi ilk film ödülü ise 100 bin lira. Bu ödül miktarları belediye meclisimizin kararıyla belirlenmiş olacak. Sinemaya desteğimizi her zaman sürdürmeye kararlıyız” diye konuştu. Festival bütçesinin geçmiş yıllardaki bütçenin yarısı kadar olduğunu da sözlerine ekleyen Tuncer, tasarruf tedbirleri uyguladığını da belirtti.

sam_9031.jpg

“ANTALYA’DA ÇEKİLECEK FİLMLERİ DESTEKLEYECEĞİZ”

Antalya’yı bir sinema ve kültür merkezi haline getirmek için çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Tuncer, “Kentimizi bir sinema platformu haline getirmek ve daha çok filmin Antalya’da çekilmesini sağlamak en büyük hedeflerimiz arasında. Sümer Tilmaç Film Fonu ile Antalya’da çekilecek filmlere sağladığımız destek artarak devam edecek. Sektördeki kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla ilkini bu yıl vereceğimiz 50 bin lira değerindeki Cahide Sonku ödülü olacak” ifadelerini kullandı.

 

SİNEMANIN SULTANI TÜRKAN ŞORAY AFİŞTE

Festivalin ilk kez düzenlendiği 1964 yılında en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Türkan Şoray’ın resminin yer aldığı festival afişinin, festivali özüne döndürme düşüncesine uygun olarak tasarlandığını belirten Tuncer, Şoray’ı Antalya’da ağırlamaktan onur duyacaklarını söyledi.

 

“ULUSAL SİNEMAYA AĞIRLIK VERİLECEK”

Çalışmalara 5 hafta önce başladıklarını bildiren Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ise, ulusal sinemaya ağırlık verileceğini dile getirdi. Şimdiye kadar 41 festivalde görev aldığını hatırlatan Boyacıoğlu, yeterli deneyime sahip olduğunun altını çizerek 12 aylık süre için 125 bin lira ücret alacağını bildirdi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3251 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim