Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Anadolu Antalya’da buluşuyor
18 Ekim 2018 Perşembe 10:51

Anadolu Antalya’da buluşuyor

2010 yılında amatör ruhla başlayan Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, her geçen yıl artan bir katılımla Anadolu’ya has ürünleri Antalya’da buluşturmaya devam ediyor.

2010 yılında amatör ruhla başlayan Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, her geçen yıl artan bir katılımla Anadolu’ya has ürünleri Antalya’da buluşturmaya devam ediyor. YÖREX’in 24 Ekim’de 9’uncu kez kapılarını açacağını belirten ATB Başkanı Çandır, “Herkesi 12 bin yıllık Anadolu’nun el emeği, göz nuru ürünleriyle buluşmaya davet ediyoruz” dedi.

 

2010 yılında ‘Sizin Oraların Nesi Meşhur?’ sloganıyla start alan, Antalya Ticaret Borsası’nın öncülüğünde TOBB’un desteğiyle bu yıl 9’uncusu ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in bilgilendirme toplantısı, dün sabah Antalya Ticaret Borsası (ATB) Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya yönetim kurulu üyeleriyle birlikte ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ve gazeteciler katıldı. Toplantıda YÖREX’in önemi vurgulanarak herkes Anadolu’nun köklü ürünleriyle buluşmaya davet edildi.

sam_3730.jpg

“MÜTHİŞ BİR MOTİVASYON YARATTI”

Kıyıda köşede kalmış, kaybolmaya yüz tutmuş ürünleri tekrar ekonomiye kazandırmak, ekonomiye katkı sunarak kırsaldaki insanlara iş, aş olmak için başlattıkları YÖREX’te 9’uncu yıla gelmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, “YÖREX’in pozitif etkisiyle yöresel ürünlerimizin tekrar gündeme gelerek talep edilmesinin yanı sıra coğrafi işaret ile korunarak ekonomiye kazandırılması müthiş bir motivasyon yarattı. Kırsal kalkınmanın anahtarı olarak gördüğümüz yöresel ürünlerimize oda ve borsalarımızın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları, kalkınma ajansları, ziraat odaları, kooperatifler, birlikler, belediyelerin ilgisinin arttığını görmek de bizleri mutlu ediyor. Umarım kısa süre sonra kırsalda yaşayan bizim üreticilerimiz de İtalya, Fransa, İspanya gibi daha fazla kazanır, ürünlerimiz standart şekilde tüketicilere sunulur, bize ait ürünler ülkemiz ve diğer ülke marketlerinde hak ettiği yeri alır” dedi.

 

200 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

YÖREX’in ilkini 2010 yılında 42 il ve 24 bin 609 ziyaretçiyle gerçekleştirdiklerini hatırlatan Çandır, fuara bu yıl 72 ilden ve Kıbrıs’tan katılımın olacağını bildirdi. Bu yıl fuara 241 kurum, 223 firma, 133 oda borsa ve 19 kalkınma ajansı olmak üzere toplam 464 katılımcı olacağını belirten Çandır, 200 bin ziyaretçi beklediklerinin altını çizdi.

 

“BİZE AİT ÜRÜNLERİN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ”

Ciddi ekonomik daralmanın olduğu bir dönemden geçmekte olduğumuzu hatırlatan Çandır, “Bu daralma, bizleri zorlamasına karşın yerli ve milli ürünlerimize daha fazla sahip çıkılmasına fırsat sağlamakta. YÖREX’in yöresel ürünlere sahip çıkma anlayışının, dışa bağımlı olmadan üretmenin ve üretilen ürünlerin katma değerinin ülkede kalmasının ne denli önemli olduğunu görüyoruz. Bu nedenle bize ait yöresel ürünlerin kıymetini daha fazla bilmeli, korumalı ve üretmeliyiz. Biz kendi ürünlerimizi tükettiğimizde kendi insanımıza iş, aş oluruz” diye konuştu.

 

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI YÖREX’TEN SONRA ARTTI

Yöresel ürünlerin zırhı anlamına gelen coğrafi işaret konusuna da değinen Çandır, YÖREX’in başladığı 2010 yılından itibaren 222 ürünün coğrafi işaret tescili aldığını belirtti. Şuandaki coğrafi işaretli ürün sayısının 371 olduğunu bildiren Çandır, coğrafi işaretli ürün sayısının yüzde 60’ının YÖREX’ten sonra tescillendiğine dikkat çekti. 409 ürünün de başvurusu yapılarak coğrafi işaret beklediğini kaydeden Çandır, 500 tane ürün için de çalışma yapıldığını dile getirdi. Avrupa Birliği tescilli ürün sayısının 3 olduğuna da işaret eden Çandır, yöresel ürünlerin uluslararası ve Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaretle korunmasında hak ettiği değeri alması için daha yoğun çalışılması gerektiğini vurguladı.

 

“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERE DEVLET DESTEĞİ BEKLİYORUZ”

Üretici ve ticaret erbabının tescilden ekonomik faydayı sağlayabilmesi için üretim, depolama, ambalajlama ve pazarlama gibi aşamalarda destek sağlanması gerektiğine dikkat çeken Çandır, “Devletimizin 2019 yılından itibaren coğrafi işaretli ürünlerin üretimi, depolanması, ambalajlanması ve dış piyasaya pazarlanması konusunda ciddi teşvikler sunmasını beklemekteyiz” dedi.

sam_3744.jpg

“TÜRKİYE, ANTALYA’DA BULUŞUYOR”

Amatör ruhla başlayan YÖREX’in artık önemli bir marka haline geldiğini vurgulayan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ise, “Türkiye’de amatör ruhla başlayarak bu kadar büyüyen başka bir fuar yok. Bu fuarda birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Türkiye, Antalya’da buluşuyor” ifadelerini kullandı.

 

“FUARLARIN TURİZME CİDDİ KATKISI VAR”

Fuarların turizme de çok ciddi katkıları olduğunu belirten Çetin, “Fuarları ne kadar geliştirir, katılımcı sayısını artırırsak Antalya ekonomisine de o kadar katkı sunar. Bunun en büyük örneği Growtech fuarıdır. Growtech fuarında Antalya’da yer yerinden oynuyor. İkincisi de YÖREX. Katılımcı sayısında Growtech’i geçti. Bu çok önemli” diye konuştu.

 

ÇETİN’DEN PEYNİR ÖRNEĞİ

YÖREX ile yöresel ürünlerin ne kadar önemli olduğunun farkına varıldığını kaydeden Çetin, “Yöresel ürünlerin pazarlamasıyla ilgili çalışmamız gerekiyor. Türkiye’de 200 çeşit peynir var. Biz bunlardan gerekli katma değeri alamıyoruz. Almanya ve Hollanda da 200 civarında peynir var. Almanya 4.5 milyar dolar, Hollanda ise 4.1 milyar dolar civarında ihracat yapıyor. Bizim ihracat rakamımız ise 150 milyon dolarda” dedi.   

 

“ANTALYA’NIN DEĞİL, TÜRKİYE’NİN FUARI”

YÖREX’in sadece Antalya’nın değil Türkiye’nin fuarı olduğunu dile getiren ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ise, paketlemesi iyi olmadığı ve albeni yaratılamadığı için Avrupa’daki Türk ürünlerinin kıyıda köşede durduğunu söyledi. 24-28 Ekim tarihleri arasındaki YÖREX’e ziyaretçi rekoru beklediklerini belirten Bıdı, 22-26 Mart tarihleri arasında ANFAŞ’ta yapılacak olan spor fuarına da davette bulundu.

 

AÇILIŞ 24 EKİM’DE

24 Ekim Çarşamba günü saat 10.00’da ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açacak olan YÖREX, 28 Ekim tarihine kadar açık kalacak. Girişlerin ücretsiz olduğu fuarda ziyaretçiler, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen ve çeşitli hikayeleri olan yöresel ürünleri görme fırsatı bulacak. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1866 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim