Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2310.792
    %1.53
  • Dolar
    32.3393
    %0.28
  • Euro
    35.0674
    %-0.07
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ANSİAD’da üniversite sanayi işbirliği konuşuldu
23 Ocak 2019 Çarşamba 17:22

ANSİAD’da üniversite sanayi işbirliği konuşuldu

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin 2’nci olağan toplantısı, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Ünal’ın katılımıyla gerçekleşti. Ünal, iş insanlarına Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda sunum yaptı.

“AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, ŞEHRİN MARKA ÜNİVERSİTESİ”

Toplantının Moderatörlüğünü ANSİAD Üyesi Dr. Cemal Özkan yaptı.  Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisi sıralamasında 18’nci sıradan, 16’ncı sıraya düştüğünü belirten Özkan,  Türkiye’nin çok acil katma değeri yüksek ürün ihracatı yapması gerektiğine vurgu yaptı.  Bu anlamda üniversite sanayi işbirliğinin kritik önem taşıdığını aktaran Özkan; “Yıllardır ihracatımızın kilogram fiyatını 1,5. doların üzerine çıkaramamaktan yakınırız. Şuan gayri milli hâsıla ile dünya ekonomisinde 18’nci büyük ekonomiyiz. Daha önce 16’ncı sıradaydık, 2 sıra düştük. 2023’de hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisine girmek.  İtalya’nın 1,9 Trilyon dolar GSMH’ sına ulaşmamız lazım. Bunu sağlayabilmemiz için ihracatımızın kilogram fiyatını 1,5 dolardan yukarılara taşımamız gerek. ANSİAD’ın olarak girişimciliğe çok önem veriyoruz. Girişimcilik haftamızın 16’ncısında ciddi projeler ürettik.  Katma değeri yüksek ürün ortaya çıkarmanın gerekliliğine her zaman inandık ve savunduk.  Ekonomimiz dünya ekonomisinde ilk 10’a girerse, gayri safi milli hâsılamızı 1,5 trilyon doların üzerine çıkarabilirsek, ne terörümüz olur ne de Trump Twitter’dan ülkemizin ekonomisini tehdit eder. Elbette ki geleneksel üretim ile bu mümkün değil. Bu yüzden sanayi üniversite işbirliğini iyi bir noktalara taşımamız gerekmektedir. Akdeniz Üniversitesi Antalya’da marka değerine önem veren, değer katan, yüz nakli ve kol nakli ile marka değerini artıran bir üniversitedir” ifadeleri kullandı.

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Ünal, Üniversite-Sanayi İşbirliğinin önemine değindi.  Akdeniz Üniversitesi olarak her zaman bu bilinç ile hareket ettiklerini söyleyen Ünal; “Akdeniz Üniversitesi’nin 24 fakülte, 7 enstitü, 3 yüksek okul ve 11 meslek yüksek okulu ile Türkiye’nin sayılı üniversitesi olduğunu söyledi. Üniversitede 57 araştırma görevlisi, 2 bin 848 akademik ve idari personel, 70 bin ön lisans ve lisansüstü öğrencisi bulunmaktadır. Üniversitemiz tarım, sağlık, ıslah, nanoteknoloji, biyoloteknoloji, Biyomedikal, Nöro bilim ve yazılım konularında faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar 59 bin 937 yayın, 4 bin 561 proje, 221 patent ve faydalı model, 112 bin 168 atıf gerçekleştirildi” diyen Ünal,  üniversitenin şehre çok büyük katkılar sağladığına dikkat çekti. Güçlü ve sosyo-ekonomik düzeyi yüksek ülkelerde teknolojik gelişmelerin arttığını anlatan Ünal, Antalya’da da bu potansiyelin varlığına dikkat çekti. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Ünal, üniversite sanayi işbirliğinin önemli bir konu olduğunu ve bu konunun devlet stratejilerinde de yer aldığını söyledi.  Ülkenin kalkınma ve gelişmesi için son 10 yılda somut çabaların olduğunu söyleyen Prof.Dr. Mustafa Ünal; “ Üniversite sanayi işbirliği meselesi bir devlet politikası haline geldi. 9’ncu ve 10’ncu kalkınma planları, ARGE paketi, üretim reform paketi, Fikri mülkiyet hakları kanunu üniversite sanayi işbirliğine önemli katkılar sağlıyor” diye konuştu.

“AMACIMIZ, ÜNİVERSİTE ALT YAPIMIZI GÜÇLENDİRMEK”

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Ünal, üniversitenin stratejik planına ilişkin bilgiler de aktardı.  “Hedefimiz üniversite sanayi arasında ortak çalışma alanlarını güçlendirmek, Ar-Ge ve yenilik kaynaklı işbirliklerini artırmak, buluşları ticari bir ürüne çevirmektir. Akdeniz Üniversitesi önemli çalışma ve buluşmalara imza atıyor ancak şuana kadar bu buluşları yeterince ticari bir kaynağa çeviremedik. Bu nedenle Ar-Ge kapasitesi yüksek mevcut akademisyenlerin korunması ve bu akademisyenlerin istihdam edilmesi bizim için çok önemli” diyen Ünal araştırma alt yapılarını güçlendireceklerini söyledi.  TÜBİTAK Başvuru Sistemine göre, bilimsel yayın sayısının 15’den 32’ye çıktığını aktaran Prof.Dr. Ünal, 2006’da 269 olan patent sayısının 2017’de 1012’ye çıktığını söyledi.

“PATENT SAYILARI ARTTI”

Akdeniz Üniversitesi bünyesindeki kurumların üniversite sanayi işbirliğine büyük katkı sağladığını söyleyen Rektör Prof.Dr. Mustafa Ünal;  Antalya Tekno Kent, Akdeniz Teknoloji Transferi Ofisi,  Akdeniz Üniversitesi Girişimcilik ve İş Geliştirme Uygulama ve Araştırma (AKGİM) faaliyetlerinden de bahsetti. Üniversite içerisindeki kurumların teknoloji portföyüne değinen Ünal; AR-GE çalışmalarıyla patent sayısının 209’a çıktığı bilgisini verdi. 2017’de kurulan Ön kuluçka merkezinde kamu ve özel fonlarla desteklenen tekno girişimci sayısının 250’ye çıktığını söyleyen Ünal, Tekno girişimcilik özelinde kurgulanan kurumsal projelerle kazanılan fon miktarının  2 milyon 175 bin 891 TL olduğunu söyledi.  Bölgede gerçekleşen ArGE faaliyetlerinde de artış olduğunu söyleyen Ünal, 2018 yılında proje sayısının 195, proje bütçesinin ise ise 98 milyon tl olduğunu söyledi. Akdeniz üniversitesi Rektörü Mustafa Ünal, “2018 TTO İşbirliği faaliyetleri kapsamında 2018 yılında istihdam edilen öğrenci sayısı 35, bölge içi ve dışı firmalarla işbirliği yapılan proje sayısı 125, uluslar arası hızlandırma programından faydalanan firma sayısı 198, yabancı firmalarla işbirliği yapan firma sayısı 32, organize edilen yerel ve uluslar arası yatırımcı girişimci bulma sayısı 131’dir. Toplam Ar-Ge gelir gideri, teknoloji geliştirme içerisindeki toplam ciro, toplam ihracat tutarı da 2018 yılında arttı” dedi. Toplantı, ANSİAD Başkanı Sadi Kan ve Toplantı Moderatörü Dr. Cemal Özkan’ın Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal’a günün anısına plaket takdimiyle sona erdi. (Haber: Eyüp Koçak)

 

Bu haber toplam 4185 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim