Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Antalya Barosu ve Eğitim İş’ten tepki!
20 Temmuz 2018 Cuma 03:27

Antalya Barosu ve Eğitim İş’ten tepki!

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, 5 Nolu Devlet Denetleme Kurulu kararnamesine tepki gösterdi.
Hiçbir vesayeti kabul etmediklerini söyleyen Iltar, söz konusu kararname ile hak ve özgürlüklerinin engellendiğini iddia etti. 
“DEMOKLESİN KILICI SALLANMAK İSTENİYOR”
Resmi gazetede yayımlanıp yürürlüğe giren kararnameye basın açıklaması ile tepki gösteren  Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar;  “Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5 Nolu Devlet Denetleme Kurulu Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle; Devlet Denetleme Kuruluna, sendikalar, meslek örgütleri, dernek ve vakıflar üzerinde büyük yetkilerle donatılmış şekilde inceleme, araştırma, soruşturma ve denetleme yapma yetkisi tanınmıştır. Ayrıca gerekli görmesi halinde kurul, her türlü bilgi belgeyi isteyebilecek ve her kademede yönetici ve görevliyi de görevden uzaklaştırabilecektir. Bu kabul edilemez yetki ve işlemlere ilişkin olarak da yargısal süreçlerin yani hak arama özgürlüğünün de işlerliğinin nasıl sağlanacağına dair en ufak bir belirliliğe yer verilmemiştir. Kararnameyle ortaya çıkarılan bu devasa denetleme yetkileriyle, denetim adı altında adeta demokratik kitle örgütlerinin üzerinde vesayet gözetilmek istenmektedir. Demokratik hukuk devletlerinde yeri olmayacak bu uygulamayla kendilerinden farklı söz söyleyen kitlelerin üzerinde “demoklesin kılıcının” sallanmak istendiği ortadır” ifadelerini kullandı. 
fatin-iltar-001.jpg
“KABUL ETMİYORUZ”
Kararname ile demokratik kitle örgütü ve örgütlerinin özerkliğinin hiçe sayıldığını dile getiren Iltar, “Bu kararname ile İLO Sözleşmelerinde ve anayasada teminat altına alınmış sendikalar ve diğer demokratik kitle örgütlerinin özerkliği hiçe sayılmaktadır. Sendikal hak ve özgürlüklerimiz üstünde hiçbir vesayeti kabul etmiyoruz.Emek, demokrasi, özgürlük ve ülkeye sahip çıkma mücadelesinin her zaman içinde ve önünde olan Eğitim-İş, dün olduğu gibi bugün de emeğin gücünü yüceltmeye, gücünü Cumhuriyetin temel kurucu ilke ve devrimlerinden almaya devam edecektir. Sendikamızın kuruluş ilke ve amaçlarından aldığımız güç ve kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı. 
 “HAKLI ÇIKTIK, ÜZGÜNÜZ”                                            
Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan da, OHAL sonrası düzenlemeleri içeren teklife tepki gösterdi. Teklifin yasalaşması durumunda olabileceklere dikkat çeken Balkan; “OHAL sonrası düzenlemeleri içeren teklif yasalaşırsa; 703 KHK ile Cumhurbaşkanının temsilcisi olan Valiler, kamu düzenini ya da kamu güvenliğini bozabileceği kuşkusu bulunan kişilerin belirli yerlere girişlerini, dolaşmalarını ve toplanmalarını kısıtlayabilecek. Gözaltı süreleri 48 saat ve toplu olarak işlenen suçlarda 4 gün olacak ve bu süreler 2 kez uzatılabilecek, tutukluluğa itiraz ve tahliye talepleri dosya üzerinden karara bağlanabilecek. Tahliye talepleri 30’ar günlük sürelerle karara bağlanabilecek. Tutukluk incelemesinin, kişi ya da müdafinin dinlenilmesi kaydıyla yapılabilmesi 90’ar gün arayla olabilecek, kurumların kendi içinde oluşturacakları komisyonlar, 3 yıl süreyle, ilgili hakkında soruşturma açmadan ve ilgilere savunma hakkını tanımadan, ihraç işlemlerini yapabileceklerdir. 16 Nisan 2017 Anayasa referandumu öncesinde dile getirdiğimiz uyarılarda haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyoruz: Denge ve denetleme mekanizmalarının olmadığı, bütün yetkilerin tek elde toplandığı, egemenliğin kayıtsız şartsız Cumhurbaşkanına devredildiği bir sistemin görünür yüzüdür bu düzenleme istekleri. Hiç hukuk eğitimi almayanların yargıç olabileceği günlerde, sözün özü, OHAL’in adı gidip kendisi kalıcılaşacak, OHAL olağan hale gelecektir. Biz her durumda ve her koşulda hukuk devleti ve insan hakları mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.     (Haber: Eyüp KOÇAK)  
Bu haber toplam 1431 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim