Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2410.006
    %-0.98
  • Dolar
    32.5985
    %0.34
  • Euro
    34.776
    %0.30
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Antalya Barosu’ndan hayvan katliamlarına tepki
22 Haziran 2018 Cuma 23:36

Antalya Barosu’ndan hayvan katliamlarına tepki

Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu, son günlerde yaşanan hayvan katliamlarına , düzenledikleri basın toplantısıyla tepki gösterdi.
 ŞİDDETLE KINIYORUZ
 
Antalya Barosu’nda gerçekleştirilen basın toplantısına,  Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan,  avukatlar ve hayvan hakları savunucuları katıldı.  Toplantıda basın açıklamasını Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu adına  Av. Alev Arsan yaptı. Sapanca’da ormanlık alana atılan,  kolları, bacakları ve kuyruğu kesilen yavru köpeğin sembol haline geldiğini söyleyen Ersan, “Biz tüm hayvanların haklarının savunucusuyuz ve her  hayvan hakkı ihlalinin karşısındayız. Bakışlarını, yaşama tutunmak için verdiği mücadeleyi hiç unutmayacağımız hayvan dostumuzun hesabını adalet önünde sormak üzere, tüm yaşam hakkı savunucuları olarak suç duyusunda bulunacağız. Olayın, gösterilen faillerinden ziyade gerçek katilleri bulununcaya dek takipçisi  olacağız.  Bunun için duyarlı halkımıza söz veriyoruz. Öncelikle (bizlere göre henüz faili belli olmayan) bu cinayeti ve sorumlularını, şiddetle kınıyoruz! Ve kaybettiğimiz o minik canın özelinde hayvanlara yapılan işkence, tecavüz, şiddet, kötü muamele ve cinayetin geldiği akıl dışı boyutları ve tabii yapılması gerekenleri usanmadan bir kez daha tüm Türkiye'ye duyuruyoruz” diye konuştu. 
 
SUÇ İŞLEYENLER SERBEST DOLAŞMAMALI
 
Savunmasız hayvanlara karşı suç işleyen insanların,  ilk fırsatta insanlara da zarar vereceğinin altını çizen Av. Ersan,  hayvanlara karşı suç işleyenlerin serbestçe dolaşmalarına karşı olduklarını aktardı. “Ağzı süt kokan bu yavruya çekincesizce uzanan eller, ilk fırsatta insana da uzanacaktır. Aramızda serbestçe dolaşan bu katillerle aynı ortamda, hiç bir şey olmamışçasına nefes almak istemiyoruz. Bu elim olaya siyasi liderlerin, siyaset üstü bir mesele olarak, bir vicdan meselesi olarak yaklaştığını görmekten umutluyuz. Ancak bu kesinlikle yeterli değildir. Hayvan hakları alanında acilen "doğru-yeterli-uygulanabilir" yasal düzenlemelerin yapılması zorunludur. T.C. Anayasasının temel ilkelerinden olan Hukukun üstünlüğü ilkesi  vazgeçilmezimizdir. Hukukun üstünlüğü ilkesinin benimsendiği ülkelerde  talimatlar ya da telkin görüşler değil, yasalar ve evrensel hukuk ilkeleri esastır. Aksi durum  yargının bağımsızlığına gölge düşürecek ve devletin dünya kamuoyunda saygınlığını yitirmesine sebep olacaktır” diyerek tepkisini sürdüren Av. Alev Ersan,  kamuoyunda çokca tartışılan 5199 sayılı kanunun yeniden gözden geçirilmesini istedi.  
 
HAYVAN HAKLARI YASAL GÜVENCE ALTINA ALINMALI
 
Mecliste bekleyen kanun taslağının, mevcut haliyle kabul edilebilir olamayacağının altını çizen Ersan, açıklamalarını şu ifadelerle bitirdi: “Yavru köpeğin katledilmesiyle yakın geçmişte kamuoyunda tartışılan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin değişiklik çalışmaları tekrar gündeme gelmiştir. Taslak, Meclis'te bekleyen haliyle kabul edilebilir değildir. Hayvan hakları alanında ihtiyaç duyulan önlemlerden yoksundur ve hayvan hakları alanında uzmanlardan oluşturulacak yeni bir komisyon tarafından sıfırdan ele alınmalıdır. Baroların hayvan hakları merkezleri ve komisyonlarına gerek yasanın hazırlanması gerekse yasanın uygulanması noktasında yetki verilmeli, hayvan hakkı ihlallerine ilişkin davalarda doğrudan ve zorunlu müdahillik hakkı temin edilmelidir. Avrupa’da olduğu gibi, hayvanlara kanunen “hukuki statü” tanınmalı; hayvanlar “Mal” değil “Can” kabul edilmeli, Sahipli ve sahipsiz hayvan ayrımı yapılmaksızın, tüm hayvanlar eşit ve adil yasal güvence altına alınmalıdır. Hayvanlara karşı sadece bazı şiddet ve kötü muamele eylemleri değil, tüm eylemler “Kabahat” olmaktan çıkartılıp “Suç” olarak tanımlanmalı, hayvanlara karşı işlenecek suçlar, caydırıcı ve önleyici nitelikte hapis cezası yaptırımına tabi tutulmalı, getirilecek cezalar "para cezasına ve seçenek yaptırımlara çevrilemeyecek nitelikte" belirlenmelidir. Bu suçlar, yasa tasarısı taslağında düzenlendiğinin aksine “şikâyete bağlı suç” olmamalı. Şikâyet hakkı da sadece belirli kişi ve kurumlara özgülenmekten çıkartılarak, kamu davası niteliğinde belirlenmelidir.Hayvan severlere kapılarını kapatan İl ve İlçe belediyesi barınaklarına ve barınak personellerine ilişkin cezai yaptırım getirilmeli. Denetim koşulları yeniden düzenlenmeli, belediyelerin toplama eylemlerinin yasal sınırları ve müeyyideleri net olarak belirlenmelidir. Ormana terk edilen sahipsiz hayvanların yaşam koşulları düzenlenmeli, hayvanların üretim, ticaret ve satışı yasaklanmalı, yasak ırk kapsamında bulunan köpeklere ilişkin yeniden düzenleme yapılmalıdır. Tüm Türkiye’de Fayton işkencesi sonlandırılmalı, hayvanlara karşı işlenen suçları kovuşturmakla görevli polis teşkilatı oluşturulmalı, canlı hayvan dövüşü, sirk, hayvanat bahçesi, yunus/penguen parkları kaldırılmalıdır” (Haber: Eyüp KOÇAK)
 
 
 
Bu haber toplam 1116 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim