Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2240.86
    %-0.16
  • Dolar
    32.3271
    %0.05
  • Euro
    35.1407
    %-0.10

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Antalya Dünya Sinemasına Kazandırılmalı

06 Nisan 2021 Salı 00:51

Geçtiğimiz günlerde bir sosyal medya platformunda çok faydalı bir toplantı vardı.  Herkese açık olarak gerçekleştirilen toplantıda,  Türkiye’nin en önemli dizi- film yapımcıları, dijital platformları ve dijital platformlarda yer alan içeriklerin kalitesini konuştu. Toplantı da kimler yoktu ki?

Erkan Guntore, Bülent Turgut, Serah Henesey,  Alican Koçdönmez,  Makbule Kosif,   Meta Akkuş,  Hakan Eren, Erkan Buker, Razi Canikligil, Zeynep Santioğlu gibi sektörün başarılı isimleri Türkiye’de sinema endüstrisinin dünü ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Türkiye’de Netflix, Exxen, BluTV, Gain gibi platformların varlığı ile sinema endüstrisinin etkin bir zaman yaşadığını dile getiren yapımcı ve senaristler, Türkiye’nin elinde bulundurduğu fırsatlardan bahsetti. Tabi sektöre yön veren önemli isimler,  bu fırsatların değerlendirilmesi durumunda, Türkiye’nin sinema endüstrisinde çağ atlayabileceğine vurgular yaptılar. 

Toplantıya katılanlardan biri de, Zeynep Santioğlu idi. Zeynep Santioğlu, Jason Statham'ın  Antalya’da çektiği film ile ilgili detaylı bilgiler aktardı.  Expo 2016’da çekilen filmin önemine vurgu yapan Santioğlu, film yapımcılarının Antalya’ya bayıldığını, burada çekilen filmin Hollywood’dan daha rahat çekildiğinden bahsetti. Film yapımcılarının Antalya’dan çok memnun ayrıldığını, Antalya’nın plato ve stüdyo açısından gelecek vaat ettiğini söyledi.  Zeynep Santioğlu, Jason Statham'ın  Antalya’da çekilen filminin organizasyonunu yapmış. Tepeden tırnağa işin mükemmel bir şekilde ortaya çıkması için yoğun çaba sarf etmişler.  Santioğlu film hakkında bilgi verdikçe, toplantıya katılan diğer sinema yapımcıları teker teker Santioğlu’na tebriklerini sundu.  İşin ne kadar zor olduğunu ve elde edilen başarının ne kadar büyük olduğundan bahsettiler.

Toplantıya katılmasam, neler yapıldığını ben de bilmeyecektim. Çünkü ülkemizde hiçbir TV kuruluşu, gazeteci bu kadar detaylı anlatmadı yaşanılanı.  Özellikle Antalya özelinde konuşulan konular o kadar mükemmel o kadar, gelecek vadeden konuşmalardı ki, keşke bu toplantıya bizim ildeki yöneticilerden birileri de katılabilseydi.

Sinema yapımcıları, Antalya’nın güneş ışığının en değerli ışık olduğundan bahsettiler. Söylenilenlere göre, bu ışığın kalitesi Hollywood’dan bile daha iyiymiş. Antalya’da sinema platolarının kurulmasının Türkiye’ye sağlayacağı hem ekonomik hem de sosyal faydaların altını tek tek çizdiler.

Onlar konuştukça benim aklıma Antalya Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Menderes Türel geldi. Çünkü O’nun belediye başkanı olduğu dönemde her zaman ifade ettiği projeler,  tam da sinema yapımcılarının söylediği şeylerdi.  Hatta Menderes Türel’in “Antalya, dünyanın film platosu olacak” çıkışının ne kadar kıymetli bir öngörü olduğunu, o görüşmeden sonra daha iyi anladım.

Jason Statham'ın  Antalya’da çektiği filmin tamamı devlet desteği ile gerçekleşti.  Bu konuda Kültür Bakanlığı’nın çabalarını görmezden gelmemek lazım!  Antalya için taş üstüne taş koyanlardan Allah razı olsun.

Menderes Türel’in öngörüsünü devam ettirecek projelerin, yeni dönemde de devam etmesi gerekiyor. Özellikle Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek bu konuda bir çalışma yapmalı, Antalya’yı dünyaya açacak projeleri Türkiye’nin önde gelen sinema ve film yapımcılarıyla konuşmalı.

Antalya, dünya sinemasını çekmeyi başarabilirse, bu kentin önünde kimse duramaz.  Antalya,  sinema konusunda ülkemize ve dünyaya nitelikli insan kaynağı sağlayabilir. Antalya'da platoda çekilen filmin, Avrupa'da kolay çekilemediğini, yurt içi ve yurt dışındaki sektör temsileri başta olmak kaydıyla herkes söylüyor. Antalya'da yeni stüdyo açma girişimlerini desteklemek gerekiyor. Bu konuda toplumu kim bilgilendirirse, kim bu işe önayak olursa gelecekte kazanan o olur.

Düşünün;

Antalya’ya sinema ve film platoları kurulmuş.  Akdeniz Üniversitesi, sinema ve dizi yapımcıları için nitelikli oyuncu yetiştiren bir eğitim merkezi olmuş, Dünya, Antalya ve Türkiye’nin farklı illerinde sinema çekme yarışına girmiş. Türkiye, dünya sinema endüstrisinden ve turizmden milyonlarca dolar kazanmış…

Ne muhteşem olur değil mi? Lütfen bu konuya daha fazla eğilin!

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 3206 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim