Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2414.795
    %-0.78
  • Dolar
    32.593
    %0.33
  • Euro
    34.7657
    %0.29
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Antalya Film Festivali sürprizlerle geliyor
21 Temmuz 2017 Cuma 02:51

Antalya Film Festivali sürprizlerle geliyor

Bu yıl 54'ncü gerçekleştirilecek Antalya Film Festivali'nin tanıtım toplantısı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in katılımı ile gerçekleştirildi.

 Toplantıya; Festival Artistik Direktörü Mike Downey, Antalya Film Forum Direktörü; Zeynep Atakan, Festival Danışmanı Mirsad Purivatra katıldı.

FESTİVAL SÜRPRİZLERLE GELİYOR

Akra Barut Otel'de gerçekleştirilen festival tanıtım toplantısında,  ilk sözü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel aldı.  Festival yönetimini tanıtarak söze başlayan Türel;  2017 festival hedeflerini anlatarak sözlerine devam etti.  Festivalin 3 yıldır direktörlüğünü yapan Elif Dağdeviren'in kendi isteği ile görevi bıraktığını söyleyen Türel,  belediye başkanlığının ilk döneminden bu yana festivalin ufkunu genişletmek için çalıştıklarını söyledi, Elif Dağdeviren'e verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti.  Türel, yaptığı konuşmasında; "Antalya'nın ve Antalya Film Festivali'nin ufkunu yükseltmek.  İlk dönemimizden bu yana önemli hedefleri ortaya koyduk.  Antalya gibi bir şehir iddiasını sürekli olarak daha güçlü bir şekilde büyütmek durumundadır.  2017 yılında, festivalin 54'ncü yılında özel sürprizlerle karşınızdayız.  İlk sürprizimiz festival yönetimindeki ve komitesindeki farklılıktır. 3 yıldır festival direktörlüğümüzü yürüten Elif Dağdeviren kendi projeleri için ayrıldığı için sosyal medyadan paylaşmıştı. Kendisine bugüne kadar verdiği katkılardan dolayı çok teşekkür ederiz.  Komitemizde Zeynep Atakan  sinemamızın çok değerli bir ismi, bir yapımcı. Film direktörümüz olarak Antalya'ya katkı vermeye devam ediyor. 3 senedir bu katkıları alıyoruz.  Program direktörümüz sinema dünyasının vazgeçilmez ismi Benjoy'a da destek olmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

"DÜNYA SİNEMASINDA YENİ BİR ÇIKIŞI BAŞARACAĞIZ"

Bu yıl gerçekleştirilecek festivale dünya sinemasının iki önemli ismi ile adım attıklarını söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel,  ulusal ve uluslararası  kategoride gerçekleştirilen yarışmaların, bu yıl sadece uluslararası olmak kaydıyla tek kategoride yapılacağını anlattı.  "Bundan önceki 3 senede çok önemli katkılarını aldık.  Bu yıl festivalimiz tamamen yarışman bölümünü uluslararası bir hale dönüştürüyoruz. Bu adımlarımızı dünya sinemasının iki önemli ismi ile atıyoruz.  Ulusal ve uluslararası kategorilerde iki yarışmamız vardı, bu film festivalinde yarışma kısmı sadece uluslararası kategoride olacak.  Saray Bosna Film Festival Direktörü Danışmanı Mirsad Purivatra bu yolculukta bizimle beraber olacak. Kendisi, bir zamanlar Anadolu'da filminin de yapımcıdır. İkinci sürprizimiz,  artistik direktörü olarak bize katkı verecek Mike Downey'dir. Downey, uluslararası alanda bir çok başarıya imza atmış, bir film yapımcısıdır. Avrupa'daki bir çok festivalde de jürilerde ve yönetimde yer aldı.  Avrupa film akademisi yönetiminde görev yapmaktadır. Bir çok üniversitede kendisi ders veriyor.  Pruvatra ve Downey'in böylesi bir dönemde Antalya Film Festivali'ne destek vermesi, dostluğun gücüdür" diyen Türel; Antalya Film Festivali'nin güçlü kadro ile dünya sinemasında yeni bir çıkışı başaracağını dile getirdi.

"UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞINA BAŞVURDUK"

Sinema ve sanat dallarının; insanlığın gelişmesine, insan hikayelerinin daha iyi anlaşılmasına katkı koyduğunu ifade eden Türel,  Antalya'yı sinema platosu ve vadisine çevirmek için çalıştıklarını kaydetti. Antalya'da 10 milyona yakın yabancı ziyaretçinin huzur içinde yaşadığına vurgu yapan Türel; "Sinema diğer sanat dalları gibi insanlığın gelişmesinde, insan hikayelerinin daha iyi anlaşılmasına, dünyada barış ve dostluk bağlarının güçlenmesine yardımcı olur. Antalya 10 milyona yakın yabancı ziyaretçiyi huzur ve kardeşlik içinde bağrına basan bir şehir olarak sinemasıyla da dünya barışına katkı sağlayan bir şehirdir.  Sinema alanındaki hedefimiz, Antalya'yı sadece festival şehri olmanın ötesinde küresel sinema endüstrisinin merkezi haline getirmek. Antalya güneşini film üretiminde değerlendirmek istediğimizi bundan önceki konuşmalarımızda ifade etmiştim. Bunun için festivalimizin uluslararası boyutunu güçlendirmenin dışında Antalya'nın da film yapımlarına destek vermeye başladığımızı, bu kapsamda  hedeflerimizden birisi, Antalya'nın muhteşem Boğaçayı ortamı içerisinde doğal film platosu ve sinema vadisi kurmak.  Hedeflerimiz doğrultusunda, bu yıl diğer yeniliğimiz, UNESCO yaratıcı film şehirleri ağına başvurumuz.  Bu başvuruyu gerçekleştirdik şuanda.  Bilindiği gibi yaratıcı şehirler ağına; edebiyat, geleneksel sanatlar, tasarım, film, müzik ve gastronomi gibi alanlarda katılım sağlanıyor.  Ülkemizde sadece Gaziantep  gastronomi alanında bu katılımı sağlamış.  Biz de Antalya markasının, turizmin yanında  uluslararası kültür sanat markası olmasını sağlamak için UNESCO yaratıcı şehirler ağına başvurumuzu yaptık.Şuana kadar dünyada UNESCO tarafından tescillenen 8 yaratıcı film şehri bulunmaktadır. Antalya'da yaratıcı film şehirleri arasına girdiğinde, yaratıcı şehirlerle bilgi paylaşımı, kültürel teşvik ve ortaklıklar ağına da katılmış olacaktır"  diye konuştu.

AMACIMIZ DÜNYA FİLM ENDÜSTRİSİNİN EN BÜYÜK OYUNCUSU OLMAK

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bu yıl 54'ncüsü gerçekleştirilecek Antalya Film Festivali'nde,  uluslararası düzenlenecek yarışmalardan da bahsetti.  Yarışmaları bu yıl uluslararası bir yöne taşıyacaklarını söyleyen Türel, şöyle devam etti: "Bu yıl 54'ncüsü gerçekleştirilecek Antalya Film Festivali'nde uluslararası bir yöne taşıyoruz.  Ulusal ve uluslararası film yarışmalarını bu yıl birleştirerek daha güçlü bir yarışma programını gerçekleştireceğiz. Uluslararası yarışmanın içerisinde ulusal sinemamızın başarılı örnekleri de yer alacak.  Bu da kaliteli film sayısına göre belirlenecektir.  Tek yarışmaya hem yerli ve yabancı filmler katılacak. Böylece Türk sinemasının, uluslararası yarışmayla dünyaya açılımını daha güçlü bir şekilde desteklemiş olacağız. Bu bizim önemsediğimiz bir husustur.  Bildiğiniz gibi 30'a yakın ulusal film festivali gerçekleştiriliyor. Bizim hedefimiz,  Antalya'nın adına yakışır, uluslararası kimliği ile küresel varlığımız güçlendirmek, dünya film endüstrisinin önemli oyuncularından birisi olmaktır.  Antalya gibi turizmde dünyanın en büyüklerinden olan bir şehri, sinema sektöründe de gerekli yerini alacaktır"

950 PROJE GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 2014 yılında ilk kez başlatılan Antalya Film Forum'un 2017 yılındaki çalışmalarına da değindi.  Antalya Film Forum içerisinde 950 yerli ve yabancı endüstri profesyonelinin katılım sağladığını anlatan Türel, şöyle devam etti: "Amacımız, Antalya'nın sinema şehri olması için festivalin uluslararası niteliğini güçlendirmek ve dünyanın prestijli festivallerinden birisi haline getirmekti. Bu amaçla 2014 yılında ilk kez başlattığımız  Antalya Film Forum çalışmamız içerisinde 3 yıl içerisinde 950 yerli ve yabacı endüstri profesyoneli katılım sağladı. 950 birebir proje görüşmesi gerçekleştirildi. Toplamda 500 proje buraya başvuru yaptı. 62 proje değerlendirme sonucunda finale kaldı.  Finale kalan projelerden 25 proje destek aldı.  Bu gelişmelerden cesaret alarak  Türkiye film endüstrisinin üretiminde destek olmak amacıyla film forumu daha da büyütüyoruz. Film Forumu içerisinde kurmaca  belgesel, working platform, ustalık sınıfları, paneller, kahvaltı ve network buluşmaları, deneyimlerin yapıldığı yansımalar bulunmaktaydı. Film Forum, yeni film yapımlarının doğuşuna daha fazla destek verecek. Bu yıldan itibaren senaryo geliştirme ve projelendirme platformu, yapımcısını arayan projeler buluşması, ustalarla birebir buluşma, kısa film platformundan oluşan bölümler oluşacaktır.  Film forumu içerisinde toplam 450 bin liralık destek söz konusu. Uluslararası yarışmada dünya sinemasının eserlerinden oluşan seçkiler oluşacak. Bu seçkilerin tümü prömiyerini Türkiye'de yapacaklar. Bu aynı zamanda dünyanın sinemanın çağdaş ustalarının eserlerini Antalya'da Türk sinema ve sinema severlerle buluşturacağız"

 

FESTİVALDE ÇOCUKLAR DA UNUTULMADI

Antalya Uluslararası Film Festivali'nde,  bu respoktifler bölümü de olacak.  Respoktifler bölümünde iki ustanın filmlerine yer verilecek, bu konuda paneller düzenlenecek. Festival kapsamında dünyadan ve Türkiye'den ilgi çeken yapımlar, onların yönetmenleri, oyuncuların yer aldığı galalar gerçekleştirilecek.  Bu yıl festivale,  çocuklar için sinema bölümünü de eklenecek.  Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, çocuk bölümünün, Antalya'nın çocuk ve gençlerini hedef aldığını söyledi. Çocuklar için Sinema bölümü hakkında bilgiler veren Türel; " Dünya sineması örnekleriyle çocukların vizyonlarını geliştirmeye, sanat ve sinema ile sıkı bağlar sağlamaya çalışacağız. Çocuklara film izlettirmenin yanında, atölyeler ve sürpriz konuklarla sohbetler de bu bölümde yer alacak. Bu yıl başka yeniliğimiz; yemek veya gastronomi  bölümü olacak. Yaratıcı şehirler ağının temalarından biridir, turizmin en önemli bölümüdür.  Yemek ve gastromi bölümünde 4 ünlü şef, izledikleri filmlerden ilham alarak hazırladıkları yemekleri katılımcılara sunacak. Antalya'nın zengin yemek kültürü üzerinden dünyaya tanıtmış olacağız.  Altın Portakal geleneklerini yaşatmaya devam edeceğiz. Antalya'nın sinema kimliğini güçlü bir şekilde devam ettirecek festivalde;  En iyi film 50 bin euro, en iyi yönetmen  25 bin Euro,  Doktor Avni Tolunay izleyici ödülü 10 euro  olacak.  Sümer Tilmaç Antalya Film destekleme ödülü de 100 bin lira olacak. Antalya Film Festivali, 54'ncü yılına yeni yeniliklerle, yeni isimlerle girmektedir. Her zaman daha yükseği, daha iyi hedefleyeceğiz. Dünya ve Türk sinemasının bütün mensuplarını, medeniyetin bu kadim şehrinde birlikte olmaya davet ediyorum" diye konuştu. 

ÖDÜLLER ARTARAK DEVAM EDECEK.

Antalya Film Forum Direktörü Zeynep Atakan da festivale ilişkin görüşlerini dile getirdi. Film forumlarını dünyada takip ettiklerini, uzun yıllar Türkiye'de böyle bir çalışma olsun istediklerini söyleyen Atakan;  Antalya Film Festivali kapsamında  düzenlenecek böylesi bir çalışmayı 3 yıl önce hayata geçirdiklerini söyledi. Türk sinema endüstrisinde aktif yapımcı olarak çalışma hayatına devam ettiklerini söyleyen Atakan; "3 yıl önce bu tarihlerde forumu başlattığımızı duyurmuştuk. Film forum aslında benim uzun zamandır dünyada takip ettiğim, Türkiye'de keşke olsa dediğim bir çalışmaydı.  Ben aslında film yapımcısıyım, sektörde aktif çalışan bir yapımcıyım. Dolayısıyla  endüstrinin sorunları hakkında çok fazla fikirlerim olduğu gibi, ihtiyaçları hakkında da çok fazla fikir sahibiydim. Sn. Menderes Türel'e; 3 yıl önce film festivalleri sadece yarışmalar ve ödüller dağıtmıyor..  Artık film festivalleri, fikirlerin, projelerin çok erken bir şekilde fark edildiği bir alan. Antalya'da Türkiye sinemasını keşfetmek için bu alanı yaratmalıyız dedim. O da, tamam ne istiyorsanız yapın dedi.  Çok değerli konuklar geldi. Bizim için ilk yıl çok başarılı sonuçlar aldığımız bir yıl oldu. İkinci yıl ise forumu büyütelim istedik. Biraz daha büyüttük. 3'ncü yıl talepler artmaya başladı ve küçük eklemeler yaptık.  Endüstride çok fazla projeye dokunduk. Onlarla ilgilendik. Forum bittikten sonra bile iletişimimizi koparmadık.    Türkiye'de daha çok sinemacıya özellikle başlarken proje başlarken destek vermek gerekiyor.  Yapımcısını arayan projeler bölümümüz var. Bu bölümde sinema sektörünü bir araya getirmek, Antalya'dan bir yolculuk başlatmaya katkı sağlıyor. Geçtiğimiz yıl buradan ödül alan 2 filmimiz dünyada da promiyerler yaptı. Bu bize güç verdi.  Türkiye'de daha çok sinemacıya dokunmalı ve destek vermeliyiz. Ödüller devam edecek, ödüller artarak devam ediyor"  diye konuştu.

"ÇOCUKLARIN SİNEMAYA GELMESİNİ İSTİYORUZ"

Antalya Film Festivali Danışmanı Mirsad Privatra da, basın toplantısında söz aldı. Sinemada 23 yıllık deneyimi olduğunu ve  Antalya'yı çok sevdiğini söyledi.  Privatra; "Herkes Antalya'yı biliyor. Hem Avrupa'da hem dünyada tanınan turistik bir yer. Burayı tanınan bir festival şehri yapma imkanımız var. Buradan bir hedefle başlamamız gerekiyor, bence bu da kalite. Burada çocukların sinemaya gelmesini istiyoruz. Oradan ilham almasını istiyorum. Türk filmlerinin büyük isim olmasını, en yüksek sınıftaki dünyada yönetmenlerin, filmlerin olmasını istiyoruz. Burada yeni bir neslimiz var. Türkiye'den hikayelere ihtiyacımız var. Türk filmlerinin çok saygı duyulan filmler olması gerekiyor. İyi filmlerin gösterilmesi gerekiyor. Sinemaya gidilmesi için eğitim verilmesi gerekiyor ve yabancıların da Antalya'ya gelmesini sağlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.   Antalya Film Festivali Artistik Direktörü Mike Downey de "Dünyadan en iyi sinemacılara ulaşmamız gerekiyor. Bizim en önde gelen amacımız film yapımcıları ile seyirci arasında iletişimi kurmak, aracı olmak. Antalya Film Festivali yeni buluşların olabileceği bir yer. Yani film ve sinemanın araştırılacağı bir yer olabilir ve 21. yüzyılda yeni filmler, çok iyi filmler bulabiliriz" ifadelerini kullandı.  

Kaynak: Eyüp Koçak
Bu haber toplam 1030 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim