Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2488.238
    %0.17
  • Dolar
    32.5414
    %0.01
  • Euro
    34.7022
    %-0.07
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Antalya’nın çöpü altın oluyor”
08 Ağustos 2017 Salı 18:03

“Antalya’nın çöpü altın oluyor”

Yapılan yatırımlarla ilgili gazetecilere bilgilendirme turu düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, çöpten elektrik üretilecek Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi ile Antalya’nın çöpünün altın olacağını söyled

Yapılan yatırımlarla ilgili gazetecilere bilgilendirme turu düzenleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, çöpten elektrik üretilecek olan Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi sayesinde Antalya’nın çöpünün altın olacağını söyledi.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, hem incelemek hem de yatırımları yerinde göstermek amacıyla bir basın turu düzenledi. Bugün sabah Bahtılı Mahallesi’nde emekliler için yapılan Hobi Bahçesi ile başlayan yatırım inceleme turu Boğaçayı Bitüm Depolama ve Asfalt Tesisi, Dijital baskı tesisi, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tesisleri, çöpten elektrik üretilecek olan Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi, Döşemealtı Dağbeli Mellidağ Güneş Enerji Santrali ile devam etti. Hobi Bahçesi gezisi sırasında gazetecilere yetiştirilen ürünlerden ikram eden Türel, muhalif gördüğü gazeteciler İdris Özyol ve Mustafa Koç’a acı biber, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni’ye ise domates verdi. Bu durum kahkahalarla karşılanırken esprilerin hava uçuşmasına neden oldu.

“EMEKLİLER TOPRAKLA HAŞIR NEŞİR OLACAK”

Turun ilk durağı olan Hobi Bahçesi ile ilgili bilgilendirme yapan Türel, seçimlerden önce emeklilere taahhüt ettikleri projelerden biri olan Hobi Bahçesi’ni hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Emeklilerin şehrin gürültüsünden uzak bir yerde toprakla haşır neşir olabileceği bir alan yarattıklarını belirten Türel, “Burada emeklilerin kendi domatesini, maydanozunu, meyvesini, sebzesini dikebileceği, üretim amaçlı olmaktan öte günün stresini atabileceği, doğa ile iç içe bir ortamı hazırladık. Ayrıca sosyal tesislerimiz de var. Sosyal tesis olarak yarı olimpik yüzme havuzu, halı saha, yeme içme yerleri bulunuyor. Burada emeklilerimize çok güzel bir imkan tanımış olacağız” dedi.

“ÖMÜRLERİNİN İKİNCİ BAHARINDA EN GÜZEL HİZMETİ SUNMAYI GÖREV ADLEDİYORUZ”

Emeklilerin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Türel, “Üçüncü yaş kuşağı dediğimiz vatandaşlarımıza ömrünün ikinci baharında en güzel hizmeti sunmayı görev olarak görüyoruz. Bunu da büyük bir onurla yerine getiriyoruz. Antalya’da bütün kesimlere hizmet üretmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

İLK ETAPTA 348 HOBİ BAHÇESİ

2 Şubat’ta başlanılan Hobi Bahçesi projesinin 10 milyon 44 bin Lira artı KDV sözleşme bedelli ilk etabının tamamlandığını bildiren Türel, yaklaşık 78 dönümlük alanda 348 hobi bahçesinin bulunduğunu ifade etti. 80 dönümlük bir alan daha bulunduğunu kaydeden Türel, talebe göre oraya da 418 hobi bahçesi yapılacağını bildirdi. Türel, ikinci etabın bedelinin ise 20 milyon Lira olacağını kaydetti.

81 METREKARELİK BAHÇELER

Hobi bahçelerindeki verandalı evlerin 4.5 metrekare, verandasının ise 13.5 metrekare olduğunu söyleyen Türel, bahçe sahibinin kullandığı malzemeleri bu evlere koyabileceğini ifade etti. Ekilebilir alanının ise 63 metrekare olduğunu kaydeden Türel, toplam kulanım alanının 81 metrekare olduğunu açıkladı.  

MÜRACAAT İÇİN SON GÜN 8 EYLÜL

Hobi bahçeleri için 10 Ağustos – 8 Eylül tarihleri arasında Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda müracaatların alınacağını bildiren Türel, 20 evin şehit aileleri ve gaziler için ayrıldığını, talebin fazla olması durumunda ise en yaşlıdan başlayarak en gencine doğru tahsis yapılacağını söyledi.

BEDELİ ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 15’İ ARTI 100 LİRA KULLANIM TEMİNATI VE KULLANILAN ELEKTRİK, SU PARASI

Bahçelerin 1 yıllık ücretinin de asgari ücretin yüzde 15’i olacağını belirten Türel, “Bugünkü asgari ücretle 267 Liraya denk geliyor. İsteyen peşin ödeyebilir ama 4 taksitte ödenecek. Emekliler 100 Liralık kullanım teminatı ödeyecekler. Kullandıkları elektrik ve su paralarını ödeyecekler. Tahsisleri her yıl yenileyeceğiz” diye konuştu.

“10 YILDA DÖKÜLEN ASFALTI 1 YILDA DÖKÜYORUZ”

Hobi Bahçelerinin ardından Boğaçayı Bitüm Depolama ve Asfalt Tesisi’ne geçildi. Türel, Belediyenin Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı çatısı altında asfalt ve astar üretimi için kurulan Konyaaltı’ndaki Boğaçayı Bitüm Depolama ve Asfalt Tesisi’nin yaklaşık 1 buçuk yılda tamamlandığını söyledi. Göreve gelmelerinden önce 10 yılda dökülen asfaltı şimdi 1 yılda döktüklerini belirten Türel, asfaltlama işlerinin daha da arttığını kaydederek, “Türkiye’de ilk kez ilçelerde asfalt plenti kuran belediyeydik. Manavgat’ta ve Elmalı’da asfalt plenti kurduk. Daha sonra diğer belediyeler de ilçelerde kurdu. Şehir merkezinde de bir asfalt plentimiz var. Belki dördüncüsünü de şehir merkezinde kuracağız. Böylelikle asfalt plenti ve asfalt üretim tesisleriyle kendi işimizi kendimiz görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ASFALT REKORLARI KIRIYORUZ”

Özellikle kırsal bölgelerde asfalt rekorları kırdıklarını söyleyen Türel, “Bunu yayla ve gurup yollarında rahatlıkla görebiliyoruz. Bütün bu rekorlar yaptığımız hizmetlerin arkasında gizli olarak ifade edebileceğimiz bu tesisler sayesinde oluyor. Böylelikle Antalya’nın Gazipaşa’sından Kaş’ına kadar bütün asfaltımızı burada üreterek nihai aşamaya dönüştürüyor ve çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

“YATIRIM BEDELİ 4 MİLYON LİRA CİVARINDA”

Tesisin toplam yatırımının 4 milyon lira civarında olduğunu bildiren Türel, “Biz bu 4 milyon lirayı, tesisler sayesinde yapmış olduğumuz tasarrufla 1 senede amorti ediyoruz. Bu tesislerle 1 senede yaklaşık 4 milyon liralık bir kazanç elde ediyoruz. Bu kazanç ve tasarruflar da halkın hizmetine dönüşüyor. Halka hizmette bize çok ciddi avantaj sağlıyor” şeklinde konuştu.

“ANTALYA’NIN ÇÖPÜ ALTIN OLUYOR”

Çöpten elektrik üretilecek olan Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi’nin de çok önemli bir yatırım olduğuna dikkat çeken Türel, “Çöp altındır diyoruz. Bu noktada yakında deneme üretimleri başlıyor. Artık Antalya’nın çöpü altın oluyor. Yurt dışında görmeye alışık olduğumuz bu tesisleri Antalya’da görmeyi hak ettiğimizi düşünüyorum” dedi.

“VAHŞİ DEPOLAMA KAPATILDI”

Yüzde 90’ı tamamlanan tesisin 4 bin tonluk kapasitesi bulunduğunu belirten Türel, Tesise günde 2 bin 300 ton katı atık gelirken, doğaya zarar veren metan gazının bertaraf edildiğini kaydetti. Projeye 2006 yılında ilk döneminde başladıklarına işaret eden Türel, 28 düzensiz vahşi depolamanın kapatıldığını, 5 depolamada da düzenleme yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

"2006'da başlattığımız projenin Mustafa Akaydın tarafından devam ettirildiğini söylemek isterim. Fakat proje yargıya taşındığı için bir gelişme kaydedilememişti. Yeniden göreve geldiğimizde hukuki sorununu çözdük. Eğer biz mevcut projeye devam etmiş olsaydık geride kalan atık miktarı yüzde 60 civarında olacaktı."

“YILLIK 10 MİLYON LİRALIK GELİR SAĞLAYACAĞIZ”
Tesisler sayesinde belediye olarak yıllık 10 milyon liralık gelir sağlanacağını belirten Türel, şunları dile getirdi:

“Başka şehirlerde çöpün bertarafı konusunda belediyeler ton miktarına göre yüklenici firmalara bedel öderken, Antalya bu konuda bir bedel ödemiyor. Üstüne firmadan yıllık para alacağız. Tesisler 215 milyon dolara mal oldu. Belediye kasasından para harcamadan tesis elde ediyoruz. Çöpümüzün bertarafını ücretsiz sağlarken, üstüne şirketten para alıyoruz. Yılık olarak buradan 10 milyon liralık gelir sağlayacağız. Günde işlenebilecek çöp miktarı 4 bin ton olacak şekilde tesisler planlandı. Antalya'nın bugünkü günlük çöp miktarı ise 2 bin 300 tondur. Alandaki yakma ünitesinden sonra 45 megawatt elektrik elde edilecek. Bayram öncesi elektrik enerjisi denemesi yapılacak. Antalya'nın çöpünün yüzde 95'i bertaraf edilecek. Yüzde 5 ise çimento fabrikalarında kullanılacak. Çevreci belediyecilik nasıl olurmuş Kızıllı'da görülebilir."

“GÜNEŞ ELEKTRİK SANTRALLERİNE AÇILIŞ BİLE YAPAMADIK”

Faaliyete giren güneş elektrik santrallerine işlerin yoğunluğu nedeniyle açılış bile yapamadıklarını belirten Türel, “Birçok tesisimizin açılışını yapma noktasında maalesef yoğunluğumuz nedeniyle sıkıntıya düşüyoruz. Güneş enerjisinden elektrik üreten bir belediyeniz olmasından gurur duymalısınız” ifadelerini kullandı.

“2 MEGAWATTLIK ÜRETİM 5 MEGAWATTA ÇIKACAK”

Güneş elektrik santrallerinde belediye bütçesi ile gerçekleştirilen 1 megawatt elektrik üretiminin kalkınma ajansının verdiği destekle 2 megawatta çıkarıldığını belirten Türel, yine kalkınma ajansının desteğiyle 3 megawatt daha ekleyerek üretim miktarını 5 megawatta çıkaracaklarını bildirdi.

SULAMA BİRLİKLERİ İLE KOOPERATİFLERE BEDEVA ELEKTRİK

Sulama birlikleri ve kooperatiflerine elektriği bedava kullanma imkanı sağladıklarını ve 2 megawatt üretim ile elektriğin yüzde 20’lik kısmını karşıladıklarını kaydeden Türel, üretimin 5 magawatta çıkmasıyla sulama birlikleri ve kooperatiflerinin kullandığı elektriğin bedava olmasının söz konusu olacağını ifade etti. Sulamadan istifade eden çiftçilerin de elektrik maliyeti düşürüldükten sonra sulama yapabileceğine dikkat çeken Türel, “Sulama maliyetinin içerisinden elektrik maliyeti düşülerek çiftçiye sulama suyunu ucuza temin etme imkanı sağlanmış olacak” dedi.

“SÖZDE DEĞİL, GERÇEKLEŞEN VAAT”

Birçok belediyenin projeyi yapmak için kolları sıvadığını belirterek projenin örnek olduğunu hatırlatan Türel, “Bizim çiftçimize elektrik bedava sloganımız sözde değil gerçekleşen bir vaat olarak ortaya çıkıyor” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 1146 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim