Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2493.407
    %0.38
  • Dolar
    32.6002
    %0.14
  • Euro
    34.8556
    %0.26

Adem Vural / SON HABER

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adem Vural / SON HABER

Arkeolojik kazılar

21 Eylül 2020 Pazartesi 11:02

 Antalya tarihi ve turistik bir şehir. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan ve bir çok medeniyetten izler barındıran müstesna şehrimiz var.

            Antik çağlardan günümüze kadar uzak ve yakın tarihten zengin eserlerin bulunduğu ilimizdeki tarihi eserlerimizin bakımı ve onarımı kadar gerçekleştirilen arkeolojik kazılar da tarihimize deyim yerindeyse ışık tutmaya devam ediyor.

   Bu manada bilhassa Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, kentin önemli simgelerinden biri olan tarihi Hıdırlık Kulesi çevresinde yürüttüğü arkeolojik kazı çalışması büyük bir titizlikle sürüyor.

 

   Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Koruma Kurulu kararı doğrultusunda, kentin önemli tarihi yapıları arasında yer alan Hıdırlık Kulesi’ni kültürel ve turistik çekim merkezi haline getirmek için hazırlanan proje kapsamında başlattığı kazı çalışması devam ediyor.Hıdırlık Kulesi çevresinde yürütülen arkeolojik kazı ve araştırma çalışmaları Müze Müdürlüğü denetiminde gerçekleştiriliyor.

    Uzman arkeolog ve ekiplerin titizlikle yürüttüğü çalışmalarda kulenin Kuzey ve Güneyinde iki açmada üst dolgu temizliği ve temel araştırma kazısı yapılıyor. Güney açmada iki ayrı yapıya ait temel kalıntılarıyla karşılaşıldığı, bu yapıların dönem ve işlevi ile ilgili çalışmaların açmalardaki ilerlemelere göre belirleneceği ifade edildi. Kuzey açmada ise bir temel kalıntısı belirlendiği kaydedildi. Uzmanlar bugüne kadar yürütülen çalışmalarda özgün bir taşınır buluntuya rastlanılmadığını ifade etti.

  Kazıdan elde edilen veriler, MS II.Yüzyıl’da yapıldığı sanılan tarihi kulenin restorasyon ve çevresinin yeniden düzenlenmesi projesine temel oluşturacak. Kazı çalışmaları 1 buçuk milyon liraya mal olacak.

         Bilhassa kent merkezimizdeki tarihi alanlarımızın olduğu bölgelerde gerçekleştirilen arkeolojik kazılar şehrimizdeki müzemiz için de önem arz ediyor.

         Esenlikle kalın.

Bu yazı toplam 562 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim