Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2429.254
    %-0.19
  • Dolar
    32.552
    %0.19
  • Euro
    34.8813
    %0.59
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Artan enflasyon, emeklilerin maaşlarını eritti
08 Aralık 2017 Cuma 13:28

Artan enflasyon, emeklilerin maaşlarını eritti

Türkiye Emekiller Derneği (TED) Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Tezcan, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Gazetecilere emeklilerin yaşadığı sorunlara anlatan Tezan; emekli maaşlarının hızlı erimesinden yakındı.

 BAŞKAN EMEKLİLER DERNEĞİNİ TANITTI

Türkiye Emekliler Derneği’nin kuruluş amacından bahsederek konuşmasına başlayan Tezcan,  1948 yılında kurulan derneğin,  48’nci yılını doldurduğunu söyledi.  Kırıkkale Silah Fabrikası’ndan emekli dört işçinin kurduğu derneğin, Antalya’da yaklaşık 16 bine yakın üyesi olduğunu aktaran Tezcan; kuruldukları günden bu yana emekli sorunlarına çözüm bulmak için çaba gösterdiklerini anlattı.   “Derneğimiz 1948 yılında kuruldu. 48’nci yaş günümüzü kutladık.  İlk cemiyet olarak kurulan derneğimiz, daha sonra işçi dul ve yetimler derneği, ardından Türkiye Emekliler Derneği oldu.  2008 yılında 5510 sayılı yasa ile SSK’nın tek çatı altında toplandı.  Biz de bunun üzerine derneğimizin adını Türkiye Emekliler Derneği olarak değiştirdik.  Türkiye kelimesini bizden başka kullanan sivil toplum örgütü yok” diye konuştu.

EMEKLİ MAAŞLARINDAN DERT YANDI

Konuşmasının devamında emeklilerin sorunlarından bahseden TED Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, emekli maaşlarından dert yandı. Artan enflasyonun,  emeklinin alım gücünü düşürdüğünü dile getiren Tezcan; Emeklilerimiz bugün gerçekten çok zor günler geçiriyor. Her gün artan enflasyon oranları ve pahalılık alım gücümüzü zorlaştırıyor. Hükümetimiz bu konuya acil bir çözüm bulmalı. Böyle devam ederse tüm emekliler gelecekte açlık sınırının altında yaşamak zorunda kalacak diye konuştu.

EMEKLİ AYLIKLARINDA EŞİTLİK SAĞLANMASI

1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren 5510 sayılı kanunun değiştirilmesini talep eden Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan; “Özellikle 1 Ekim 2008 itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı kanun, güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranını yarı yarıya indirmektedir. Sigortalının çalıştıkça,  emekli aylığının düşmesi sigorta sistemiyle bağdaşmamaktadır.  2000’den sonra emekli olanların intibakları ile aylıklarında eşitlik sağlanması gerekiyor.  Bugün emekliler,  çok zor durumdadır. Çektikleri kredileri ödeyemez haldedir” diye konuştu.

5510 SAYILI KANUN DEĞİŞSİN

Bakanlar Kurulu’nda enflasyonun düşeceğine ilişkin açıklamalar yapıldığını ancak bu açıklamaları gerçekçi bulmadıklarını söyleyen Tezcan; TUİK’in enflasyon oranlarını sağlıklı hesaplamadığını iddia etti.  Kendilerinin maaşlarına yapılan 6 ayda bir zammın enflasyon karşısında eridiğine dikkat çeken Başkan İbrahim Tezcan; “1999 yılında o zaman ki hükümetin temsilcisi Yaşar Okuyan,  emeklilerin boynuna yağlı urganı geçirmiştir. Yangından mal kaçırır gibi bir yasa çıkardı. Aktüel dengeleri sağlayacağız diyerek, 4447 sayılı yasanın 25’nci maddesinin b bendine göre bizi TÜFE’ye bağladılar.  Önceleri 2000 ile 2002 arasında enflasyon farklı çıktığında maaşlarımız düzgündü. Ancak sonra 2003 yılında enflasyon frenlendiğinde maaşlarımız değişti. 2008 yılında 5510 yasayı çıkardılar. Bizim isyanımız buna. Biz,  aylık bağlama ve katsayı oranlarında eskiye dönmek istiyoruz” diye konuştu.

 

EMEKLİLERİN SORUNLARI HÜKÜMETE İLETİLDİ

Türkiye Emekiller Derneği  (TED) Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Tezcan,  yeni emekli işçilerin emekli maaşlarının çok düşük olduğuna dikkat çekti.  “ Yeni emekli olanlar; bize 850 TL maaş bağlandı diyor. Biz böyle bir durumda ne yapalım”  diyerek açıklamasına devam eden Tezcan, tüm zorluklara rağmen emeklilerin hakkını aradıklarını ve tüm sorunları hükümet yetkililerine ilettiklerini söyledi.  Güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranını düşüren 5510 sayılı kanunun tamamen kaldırılmasını isteyen Tezcan,  bu yasanın özellikle tarım işçilerinin emekliliğini tehlikeye attığına dikkat çekti. Emeklilerin sorunlarını içeren tüm bilgilerin hükümete iletildiğini ve bu duruma karşı bir çözüm bulunmasını beklediklerini anlatan Tezcan; “Biz her gün sokaklardayız. Bizim bir gücümüz yok. Biz bütün bu bilgileri hükümete verdik.  Umarız hükümetimiz bizim sesimizi duyar ve belimizi büken 5510 sayılı yasa mağduriyetimizi ortadan kaldırır.  Bu yasa özellikle tarımda sigortalı olarak çalışanları çok daha kötü etkileyecek. Bu yasa bu haliyle devam etsin, tarım işçileri 90 yaşında bile emekli olamaz diye konuştu.

EMEKLİ MAAŞLARI 800 TL’YE DÜŞTÜ

“Senede 6 ay çalışan tarım işçilerinin prim günlerini 9 bin güne çıkardılar.  9 bin işgünü dediğin zaman, bir kişi 20 yaşında işe başlasa,  80 yaşında bile 9 bin iş gününü tamamlayamıyor.  Böyle yasa olur mu? 35 ile 45 yılı arasında hiç kimse emekli olamayacaklar.  Emekliler ölecek ancak öyle aktüel dengeyi sağlayacaklar.  Daha önceki yıllarda emekli maaşlarının düşeceğini söylediğimizde bize deli diyorlardı, inanmıyorlardı. Bugün emekli maaşlarını 750 ila 800 TL’ye kadar düştü. Bu inanılmaz komik bir rakam. Antalya’da ev kiraları bile 800 TL’den başlıyor.  Bu ülkede 4 kişilik bir ailenin mutfak masrafı 1580 TL’ye çıktı. TUİK bile kendi çalışanlarının 3 bin liradan aşağı almasıyla başbakanlığa yazı gönderdi. Ama bunu devlet önemsemiyor. Nüfus çoğalıyor ama SGK’ya ödenmesi gereken para neden düşüyor?  Bunun sebebi kayıt dışı ekonomi. Artık hiç kimse sigortalı işçi çalıştırmıyor.  Emeklilerin bu durumuna mutlaka adaletli bir çözüm bulunması gerekiyor” diyerek yaşanan adaletsizliğe dikkat çeken   Tezcan çok çarpıcı bir noktaya daha temas etti. 

DERDİMİZİ ANLATAMADIK

 “Eğer böyle giderse 2025 yılında bu süper emekliler 5 bin 6 bin lira maaş alacak, 800 lira maaş alanların maaşları 1200 TL’ye çıkacak. 5 sene sonra bu para bir kişinin yaşamı için asla yetmez.  Hükümete bu konu ile ilgili dosya verdik. Çalışma bakanlığı ile görüştük.  Maalesef o zamanlar Çalışma Bakanı Süleyman Soylu idi İçişleri Bakanı oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarındaki sürekli değişim nedeniyle bizde ikinci kez derdimizi anlatamadık”  diyen Türkiye Emekiller Derneği  (TED) Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Tezcan;  “ Emekli aylıkların tüfe artışlarına endekslenmesi emekliyi koruyan bir sistem değildir.  Türkiye Emekliler Derneği, 2000 yılında yapılan bu sistem değişikliğine ve 5510 sayılı kanuna her zaman karşı çıkmıştır. Bu sistem, emeklilerimizin alım gücünü düşürmektedir.  Hükümetin yaptığı yüzde 40’a varan artışlar, toplumun tüm kesimlerinin yaşamsal sorunu olmaktadır. Geçimin giderek zorlaştığı  bir dönemde, 2018 yılında yapılacak zamlar seyyanen olmalı ve refahtan pay verilmeli.  Sosyal devletimizin en önemli uygulaması olan sosyal güvenlik sistemimiz, yoksullukla mücadelede oldukça önemli bir paya sahip. Bunu ülkeyi yönetenlerin bilmesi gerekiyor. Emeklisini mutlu etmeyen hiçbir politikanın başarılı olma şansı  yoktur.  İnsana değer veren en önemli hak emekliliktir. Bu sebeple emeklilerimiz bulundukları yerde Türkiye Emekli Derneği’ne üye olmalı ve bu mücadedeleyi güçlü bir şekilde sürdürmeliler” sözleriyle basın toplantısını tamamladı:

(Haber: Eyüp KOÇAK)

Bu haber toplam 12015 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim