Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2279.121
    %0.14
  • Dolar
    32.3276
    %0.23
  • Euro
    35.0194
    %-0.26
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Asgari ücretin altında emekli maaşı olmamalı”
16 Şubat 2020 Pazar 16:37

“Asgari ücretin altında emekli maaşı olmamalı”

Türkiye’de 1000 lira maaş alan 300 bin civarında emekli bulunduğunu bildiren TÜED Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, 2 bin 324 lira olan asgari ücretin altında emekli maaşı olmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, emeklilerin durumunun hiç iyi olmadığını söyledi. Emekli olarak yaşadıkları sıkıntılara dikkat çeken Tezcan, emeklilerin yüzde 40’nın evi olmadığını, 300 bin civarında emeklinin de 1000 lira maaş aldığını kaydetti. Yüksek enflasyon nedeniyle aldıkları zammın enflasyon farkı olarak kaldığına dikkat çeken Tezcan, kendilerine enflasyon farkının maaş zammı olarak verildiğini dile getirdi. Düzelme için sistemin kökten değişmesi gerektiğini ifade eden Tezcan, ikramiye ve banka promosyonlarının da her yıl en az enflasyon oranında yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

 

“EMEKLİLERİN YÜZDE 40’NIN EVİ YOK”

Emeklilerin sorunlarla boğuştuğunun altını çizen Tezcan, “Emeklilerin durumu hiç iyi değil. Emeklilerde şeker, tansiyon, kemik erimesi ne sayarsanız var. Bakmayın siz emeklilerin dimdik durduklarına. Pazara gidin eskiden 2 kilo aldığı şeyden şimdi yarım kiloyla, taneyle alıyor. Emekliler olarak sıkıntımız büyük. Hastane katkı payları var. Yüzde 40’nın evi yok. Eskiden ikramiye falan aldığınızda iyi kötü bir ev alabiliyordunuz. Şimdi o da yok” diye konuştu. Emeklilerin maaşına zam yapıldığında fırsatçılık yapanların olduğuna da dikkat çeken Tezcan, “Herkes fırsatçılık yapıyor. Yılbaşında, Temmuz’da emekliye zam yapıldı dendiğinde köfteci bile köfteye 1-2 lira zam yapıyor. Ev kiraları hemen artıyor” açıklaması yaptı.

 

“1000 LİRA MAAŞ ALAN 300 BİN EMEKLİ VAR”

1000 lira emekli maaşı alanların bulunduğuna dikkat çeken Tezcan, “Şuanda 1000 lira maaş alan 300 bin civarında emekli var. Yeni emekli olanların maaşları çok düşük. Eskilerin de çok yüksek değil. Ben 1996 yılı emeklisiyim. Aldığım maaş 2 bin 400 lira. Benden daha düşük maaş alan çok emekli var. Yeni emeklilerde sadece kamuda çalışanlar yüksek maaş alıyor. Halk 2 bin 400 lirayla geçinemezken, emekliler 1000 lirayla nasıl geçinecek?” diye sordu. Asgari ücretin 2 bin 324 lira olduğunu da hatırlatan Tezcan, asgari ücretin altında emekli maaşı olmaması gerektiğinin altını çizdi.

 

“ENFLASYON EMEKLİLERE ZAM YAPILACAĞINDA DÜŞÜYOR”

Enflasyonun Haziran ve Aralık aylarında düştüğünü söyleyen Tezcan, “Emeklilere zam yapılacağı zaman enflasyon düşüyor. Bu bilinçli yapılmıyorsa tayt veya davlumbazı enflasyonun içine koyarlar mı? Bu fiyatları nereden alıyorlarsa bize de söylesinler, bizde aynı yere gidelim ve oradan alışveriş yapalım. Marketler, ellerinde kalmış malı tüketmek için belli günlerde ucuzluk kampanyaları düzenliyorlar. Herhalde bu günlerde hesaplama yapılıyor” şeklinde konuştu. 

 

“ENFLASYON FARKINI ZAM DİYE VERİYORLAR”

2020 yılı için 150 lira zam aldığını kaydeden Tezcan, “Bana 2020 yılı için zam vermediler. 2019 yılı Temmuz ayından Aralık ayına kadar geçen enflasyonu verdiler. Zaten ben bunu cebimden harcamışım. Böyle olunca 2020 yılı için zam yapılmamış oluyor. ‘Ocak’tan Temmuz’a kadar şu zammı yapıyorum, enflasyon ne çıkarda onun da farkını veririm’ denirse zam yapılmış olur ama öyle olmuyor. 7 aylık enflasyon farkını bize zam olarak veriyorlar. Sadece devlet memuru emeklilerine enflasyon farkı veriyorlar ama işçi emeklilerine yok” açıklamasında bulundu.

 

“GELİR DAĞILIMI ADALETSİZ”

Türkiye’de adaletsiz bir gelir dağılımı olduğunu söyleyen Tezcan, “Kim göreve gelirse gelsin geliri adaletli dağıtmadığı, işsizlik önlenmediği, kayıt dışı ekonomi kayıt içine alınarak sigortalı çalışan sayısı yükseltilmediği sürece emeklinin hali şuandakinden bir gram ilerlemez” dedi. 

 

“SİSTEM KÖKTEN DEĞİŞTİRİLMELİ, ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA EMEKLİ MAAŞI OLMAMALI”

Sistemin kökten değiştirilerek günün koşullarına uydurulması gerektiğini kaydeden Tezcan, “Asgari ücretin altında emekli maaşı olmamalı. İkramiyeler 1000 lira olarak verildi her sene 1000 lira olarak devam ediyor. Promosyonlar 3 yıl önceki aynı yerinde. Bunlar en az enflasyon oranında yükseltilmeli. Bunlar en az enflasyon oranında artsa zaman içerisinde büyür ama bu şekilde nasıl büyüyecek?” diye konuştu.

 

“PROMOSYONLAR YILLIK VERİLSİN”

Emeklilerin banka promosyonlarıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü de hatırlatan Tezcan, “Şuanda 2 bin liranın üzerinde maaş alanlar 3 yıllık 450 lira, 2 bin liranın altında maaş alanlar 375 lira, bin liranın altında maaş alanlar da 300 lira civarında promosyon alıyor” diyerek promosyonların 3 yıllık değil, yıllık verilmesini istediklerini söyledi.  HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1813 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim