Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya30 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Aspendos'daki 'Mutfak Mermeri' Yeniden Tbmm Gündeminde
15 Aralık 2018 Cumartesi 14:23

Aspendos'daki 'Mutfak Mermeri' Yeniden Tbmm Gündeminde

TBMM bütçe görüşmelerinde CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, restorasyonda "mutfak mermeri" kullanıldığı eleştirilerine sebep olan Aspendos Antik Tiyatrosu'nu...

TBMM bütçe görüşmelerinde CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, restorasyonda "mutfak mermeri" kullanıldığı eleştirilerine sebep olan Aspendos Antik Tiyatrosu'nu yeniden gündeme getirerek, "Sayın bakan sizlerden ricam lütfen iktidardan gidinceye kadar bu tarihi eserlere el sürmeyin" diye tepki gösterdi.

TBMM'de devam eden bütçe görüşmelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da içinde bulunduğu bazı bakanlıkların bütçelerinin görüşüldüğü gündemde söz alan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Antalya'da kış döneminde 5 ay işsiz kalan turizm çalışanları ile restorasyonlarda yapılan hatalarla ilgili konuştu.

TURİZM ÇALIŞANLARI 5 AY İŞSİZ

Turizmin ülkemizin gelişimi ve ekonomisi açısından en önemli sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Arı, "Ancak hala ciddi sorunlar bulunmaktadır. Turizm gelişmekte derken tek kıstas gelen turist sayısıdır ancak bu doğru değildir. Antalya'da yüz binlerce çalışan işçi, emekçi var ve 31 Ekim geldiğinde 5 aylık askı sürecine tabi tutulmakta. Yani 5 ay iş akitleri askıya alınıyor. Bu gençler, insanlar 5 ay boyunca ne yiyip ne içecekler? Yani böyle bir sorunla karşı karşıyayız. 5 aya tekabül eden askı süreciyle ilgili hala çözüm geliştirilemedi" dedi.

KÜLTÜREL VARLIKLAR KORUNAMIYOR

Turizm kadar kültürel değerlerimizin de çok önemli olduğuna dikkati çeken Cavit Arı, bu alandaki en önemli sorunun ise bu kültürel değerlere sahip çıkılamaması olduğunu söyledi. Kültürel varlıkların korunamadığını kaydeden Arı, özellikle de restorasyon adı altında bu tarihi eserlerin orijinalliğinin ciddi şekilde kaybedildiğini belirterek, Aspendos Antik Tiyatrosu başta olmak üzere, bazı örnekler verdi.

MUTFAK MERMERİ KULLANILDI

Aspendos Antik Kenti'nin restorasyon yapılmış haline ait fotoğrafları gösteren Arı, "Örneğin Antalya'da 2 bin yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu'nda, mutfakta kullanılan mermerler kullanıldı. Böyle bir rezalet olabilir mi? 2 bin yıllık merdivenlerin bulunduğu yer, mutfakta kullanılan mermerlerle işte bu hale getirildi. Antalya Korkuteli ilçesinde Alaaddin Camisi Selçuklulardan kalma 800 yıllık kapı orijinali UNESCO'nun korunmaya değer eserleri arasındaydı. Ama restorasyona bakın, bu kapı orijinalliğinden yıkılan hale getirildi ve en son yeni mermerlerle getirildiği hale bakın. 800 yıllık Selçuklu camisine yapılan ihanet" diye konuştu.

'LÜTFEN EL SÜRMEYİN'

Arı konuşmasında Van Gevaş'ta Melik İzzeddin tarafından yaptırılan Halime Hatun Türbesi'ni de örnek göstererek, "Ne bilsin Melik İzzeddin 800 yıl sonra gelip de TOKİ'nin oraya inşaat yapacağını? Niye böyle bir şey yaptın Melik İzzeddin, TOKİ gelip oraya inşaat yapacaktı, niye kümbeti oraya yaptın? Böyle tarihin katledildiği yerler var. Sayın bakan sizlerden ricam lütfen iktidardan gidinceye kadar bu tarihi eserlere el sürmeyin, hiç olmazsa böyle kalsın" dedi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1173 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim