Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2509.343
    %1.02
  • Dolar
    32.5709
    %0.09
  • Euro
    34.7709
    %0.12
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Atatürk’ün Antalya’ya gelişine kartpostallı kutlama
07 Mart 2018 Çarşamba 06:00

Atatürk’ün Antalya’ya gelişine kartpostallı kutlama

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Antalya’ya gelişinin 88’nci yılı törenle kutlandı. Törene katılan Antalya eski milletvekillerinden Tuncay Ercenk, CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul’a günün anısına Atatürk’ün İsmet İnönü’ye gönderdiği Antalya kartpostalını hediye

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Antalya’ya gelişinin 88’nci yılı törenle kutlandı. Törene katılan Antalya eski milletvekillerinden Tuncay Ercenk, CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul’a günün anısına Atatürk’ün İsmet İnönü’ye gönderdiği Antalya kartpostalını hediye etti. Ercenk, kartpostalın Antalya arşivine ilk kez girdiğini de belirtti.

 

 

6 Mart 1930 tarihinde Antalya’ya gelen ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Antalya’ya gelişinin 88’nci yılı çelenk sunma töreniyle kutlandı. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Antalya Şubesi öncülüğünde dün sabah Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama törenine ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, CHP Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul, Vatan Partisi Antalya İl Başkanı Ahmet Özbay, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya eski milletvekillerinden Tuncay Ercenk, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Tören sonunda Ercenk’in Kumbul’a hediye ettiği kartpostal büyük ilgi gördü.

sam_0474.jpg

“DAHA ANTALYA’YA GELMEDEN SEVİNÇ YARATMIŞTI”

“Büyük önder Atatürk’ün Antalya’ya geleceği daha gelmeden şehirde büyük bir sevinç yaratmıştı. Geldiği gün Kepez’den şehir merkezine kadar Antalya halkı, yolun iki tarafını doldurmuş, Türk Milletinin kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Ata’sına gönülden sevgilerini iletiyordu. Karşılama töreni bitmesine rağmen Antalya halkı dağılmıyor, sevgi gösterilerini büyük bir coşku ile sürdürüyordu” diyen ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, Antalyalıların Atatürk’ün ülkenin kara günlerinde bir güneş gibi Samsun’dan doğduğunu, vatanın bütünlüğü ve milletin istiklali için mücadele verdiğini çok iyi bildiğini söyledi.

 

“MANİDAR BULUYORUZ”

“Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir” diyen Atatürk’ün, bulunduğu yerin Rumkuş olduğunu öğrendikten sonra Erenkuş olmasını istediğini hatırlatarak milli duruşuna dikkat çeken Daş, “Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin yıldönümleri yıllardır resmi törenlerle kutlanmasına rağmen geçen yıldan itibaren, Antalya’nın kalbi Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’nda ilin resmi yetkilileri tarafından çelenk sunma programının yapılmamasını son derece manidar buluyoruz. Neden yapılmadığı sorusunun tüm Antalyalıların kafasında olduğunu da biliyoruz” dedi.

 

“SON YÜZYILIN DEVLET ADAMLARININ BAŞINDA GELİYOR”

 Atatürk’ün cumhuriyeti dil, tarih, kültür ve yurt birliği üzerine kurduğunu dile getiren Daş, “Antalyalılar olarak, Ata’mızdan aldığımız tarih bilinci ve vatan sevgisiyle, bu topraklara geldiğimiz güne de İtalyan işgalinden kurtulduğumuz güne de kurtarıcımız olan Atatürk’ün Antalya’ya geldiği güne de hiç ayrım yapmadan sahip çıkıyoruz. Çıkmaya da devam edeceğiz. Atatürk’ün, Antalya’yı ziyareti sırasında bölgemizde ve ülkemizde gözü olan faşist İtalyan yönetimine karşı mesaj vermesi ise çok önemli ve anlamlıdır. Sadece Antalya’nın güzelliklerini görmek için değil Antalya’dan dosta düşmana mesaj vermek istemesi de ayrıca anlamlıdır. Dolayısıyla son yüzyılın devlet adamlarının başında geldiği bütün dünya tarafından kabul görmüş bir liderdir” diye konuştu.

 

“ATATÜRK ÇİZGİSİNDEN UZAKLAŞILIRSA SAMANA BİLE MUHTAÇ OLURUZ”

Ülkenin zor günlerden geçtiğine işaret ederek, “İç ve dış politikada Atatürk çizgisinden uzaklaşılırsa Ortadoğu ülkeleri parçalanır, Türkiye parçalanır” diyen Daş, “Eğer Atatürk çizgisinden uzaklaşılırsa, Cumhuriyetin kuruluş yıllarında büyük fedakârlıklarla, yerli ve milli olanaklarla, Osmanlı’nın borcunu da ödeyip açtığı fabrikalar, işletmeler kapatılır, satılırsa korkarız ki şekere, patatese, soğana ve samana bile muhtaç oluruz. Kısacası ekmeğe, havaya ve suya muhtaç oluruz” ifadelerini kullandı.

 

MURATPAŞA BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR

Her yıl 6 Mart’ta Atatürk’ün Antalya gelişinin kutlanmasına karar veren Muratpaşa Belediyesi’nin. Çağlayan Spor Salonu’nun adını Gazi Mustafa Kemal Atatürk olarak değiştirdiğini hatırlatan Daş, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve oybirliği ile bu kararı veren Belediye Meclisine teşekkür etti.

 

“ANTALYA AYNI GÜZELLİKTE KALSIN İSTİYORUZ”

Dünyanın birçok yerini gezen Atatürk’ün, Dedeman’ın oradan Konyaaltı tarafına bakarken ‘Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel kentidir’ dediğini hatırlatan CHP Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul ise, “Atatürk, Konyaaltı tarafına baktığında sahili, Beydağlarını ve zirvesindeki karları gördü. Etrafındakilere bu sözleri söyledi. Artık Konyaaltı’na baktığımızda bir miktar beton görüyoruz. Biz oraya baktığımızda sahilimizde yat limanı görmek istemiyoruz. Dağlarımızın taş ocaklarıyla kemirilmediğini, yeşili, dağların üzerindeki karları görmek istiyoruz. Antalya 100 yıl sonra da aynı güzellikte kalsın istiyoruz. Bunu sağlayacak olan hepimiziz. Antalya’nın katledilmesine asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

sam_0483.jpg

“ATATÜRKÇÜLERİ ÖTEKİLEŞTİRİYORLAR”

Atatürk’ün unutturulmaya çalışıldığını da dile getiren Kumbul, “Atatürkçüleri de sürekli ötekileştiriyorlar. Yüzyıllardır, binyıllardır biz Anadolu coğrafyasında hangi etnik kökenden, mezhepten, dinden olursa olsun bütün insanlarla kol kola omuz omuza, sevgi ve saygı içerisinde yaşadık. Bundan sonraki süreçte de yine aynı şekilde yaşamayı umut ediyoruz. Mücadelemiz bunun için” diye konuştu.   

 

ATATÜRK’ÜN İNÖNÜ’YE GÖNDERDİĞİ ANTALYA KARTPOSTALINI HEDİYE ETTİ

Programın sonunda ise Antalya eski milletvekillerinden Tuncay Ercenk, CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul’a günün anısına kartpostal hediye etti. Kumbul’a, Atatürk’ün İsmet İnönü’ye gönderdiği Antalya kartpostalını hediye eden Ercenk, parti il binasında güzel bir yerde yerini alacağına inandığını söyledi. Kartpostalın Antalya arşivine ilk kez girdiğini de belirten Ercenk, 21 Kasım 1935 tarihinde Antalya’ya inmeden Mersin’e geçen Atatürk’ün, geriye dönüşte İnönü’ye ‘Mersin’e geldik, geri dönüyoruz. Esenler’ yazılı bu kartpostalı gönderdiğini söyledi. Ercenk, kartpostalın üzerinde Antalya’nın resminin yer aldığına da dikkat çekti. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam_0473.jpg

Bu haber toplam 7308 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim