Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2238.284
    %-0.27
  • Dolar
    32.3368
    %0.08
  • Euro
    35.0772
    %-0.37
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ato’dan Ankara’nın Sağlık Turizmi İçin Önemli Hamle
10 Nisan 2021 Cumartesi 10:43

Ato’dan Ankara’nın Sağlık Turizmi İçin Önemli Hamle

Ankara Ticaret Odası, başkentin hizmet ihracatını ve turizmini artırarak, başkenti dünyanın sağlık turizminin merkezi haline getirmeye yönelik çalışmaları...

Ankara Ticaret Odası, başkentin hizmet ihracatını ve turizmini artırarak, başkenti dünyanın sağlık turizminin merkezi haline getirmeye yönelik çalışmaları kapsamında Ticaret Bakanlığının destekleri ile yürütülen "Hizmet Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projesi (HİSER)" hayata geçti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Duatepe Salonu Hizmet Binası'nda imza atılmak üzere yapılan toplantıda açıklamalarda bulunan ATO Başkanı Gürsel Baran, HİSER Projesi kapsamında gerçekleştirilecek eğitimler, ihtiyaç analizleri, yurt dışı çalışmaları sayesinde Başkent'teki sağlık kuruluşları ile turist getiren acentelerin 3 yıl içinde dünya ile rekabet edebilir hale geleceğini aktardı.

İhracat ve turizmin cari açığı kapatılması açısından önemli olduğunu belirten Baran, "Başkent ekonomisini ve turizmini geliştirmek adına yapılacak en kıymetli işlerden birisi sağlık turizmi" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin sağlık turizmi açısından dünyada ilk sıralarda yer aldığını aktaran Baran, Türkiye'nin 2019 yılında yaklaşık 660 bin yabancı hastayı konuk ederken 2020 yılında pandemiye rağmen bu rakamın 1 milyon 200 bini aştığını ve 2 milyar dolara yakın da gelir elde ettiğinin altını çizdi. Sağlık turizmi için gelen yabancı turistin deniz turizmi için gelen turistten daha fazla harcama yaptığını anlatan Baran, "Sağlık turizmi dünyanın da son yıllarda çok önem verdiği, gelir sağlayan bir turizm çeşidi. Hasta tedavi için geldiği zaman yanında ailesinden biriyle geliyor ve tedavisi bitinceye kadar konaklıyor ve boş kaldığı zamanda çevredeki tarihi turistik yerleri geziyor. Deniz turizmi için gelen ziyaretçi ortalama 700-800 dolar harcarken sağlık turizmi için gelen ziyaretçinin harcadığı para, yaptığı işlemlere bağlı olarak 8 ila 10 bin doları buluyor" açıklamasın bulundu.

Ticaret Bakanlığının hizmet sektörü ile bazı sektörlerde ihracatı geliştirmeye yönelik destekler verdiğini ifade eden Baran, geçmiş yıllarda yine sağlık alanında olmak üzere medikal sektörüne yönelik "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE)" projesini hayata geçirdiklerini aktardı. URGE projesi sayesinde sektörde faaliyet gösteren ATO üyelerinin pazarlarının genişlediğini ve sektör ihracatının yaklaşık yüzde 86 oranında arttığını dile getiren Baran, HİSER projesi ile de Başkentin sağlık turizmini hak ettiği yere taşıma gayreti içinde olduklarına vurgu yaptı.

"Sağlık turizmi için direkt uçuşları artırmaya çalışıyoruz"

Ankara Ticaret Odası olarak Esenboğa'dan yurt dışına direkt uçuşlar konusunda çalışma yürüttüklerini anlatan Baran, direkt uçuşların sağlık turizminin gelişmesi açısından da önemli olduğunu söyledi. Türk Hava Yolları'nın (THY) desteğiyle pandemi öncesi 34 destinasyona ulaştıklarını hatırlatan Baran, pandemi döneminde bu sayının düştüğünü ancak yurt dışı uçuşlar konusundaki çalışmalarına yeniden başladıklarını kaydetti.

Ankara'nın, sağlık turizmi açısından önemli olan termal kaynaklar açısından da zengin olduğunu ifade eden Baran, dünyanın en kıymetli termal suyu olarak bilinen Fransa'daki Vichy Kaplıcası'nın suyunun eş değerinin Haymana'da olduğunu belirtti.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran'ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya ATO Yönetim Kurulu Üyesi Adem Ali Yılmaz, ATO Dış Ticaret Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Ali Rıza Koç, 56 No'lu Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Necmettin Din, 52 No'lu Şehir İçi Yolcu, Servis Taşımacılığı ve Filo Kiralama Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ünsal Akkuş da katıldı. Toplantıda ATO üyeleri arasında projeye dâhil olan sağlık kuruluşları ile sağlık turistlerine hizmet veren seyahat acentelerine HİSER projesiyle ilgili sunum yapıldı.

Antalya Son Haber

Bu haber toplam 801 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim