Bugün 16 Nisan 2024 Salı
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2473.518
    %-0.41
  • Dolar
    32.472
    %0.20
  • Euro
    34.5371
    %0.07
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Azerbaycanlı avukatlar için mücadele çağrısı
24 Ocak 2021 Pazar 16:53

Azerbaycanlı avukatlar için mücadele çağrısı

Her yıl 24 Ocak'ta düzenlenen Tehlikedeki Avukatlar Günü'nün 11'ncisinde Azerbaycanlı avukatların korunması için mücadele çağrısı yapıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkez Yöneticisi Furkan Açıkgöz, "Azerbaycan'da temel hak ve özgürlüklerin uygulan

Her yıl 24 Ocak'ta düzenlenen Tehlikedeki Avukatlar Günü'nün 11'ncisinde Azerbaycanlı avukatların korunması için mücadele çağrısı yapıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkez Yöneticisi Furkan Açıkgöz, "Azerbaycan'da temel hak ve özgürlüklerin uygulanması için tehditleri göze alarak baskı altında avukatlık faaliyetini sürdürmeye çalışan meslektaşlarımızı selamlıyoruz" dedi.

 

24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü nedeniyle Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şubesi tarafından Barohan önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Bu yıl 11'ncisi düzenlenen Tehlikedeki Avukatlar Günü sebebiyle Azerbaycanlı avukatların korunması için mücadele çağrısı yapıldı. 24 Ocak 1977 günü, 4 sendika avukatı ve bir ofis çalışanının İspanya Madrid’te bulunan bürolarında sadece mesleklerini ifa ettikleri için katledildiklerini, bu olayın yıllar sonra avukatlara yönelen baskılara karşı geliştirilen ve her 24 Ocak'ta düzenlenen Tehlikedeki Avukatlar Günü'nün hareket noktası olduğunu belirten Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkez Yöneticisi Furkan Açıkgöz, önceki yıllarda Çin, Filipinler, Honduras, İran, İspanya/Bask ülkesi, Kolombiya, Mısır, Pakistan ve Türkiye’ye adanan Tehlikedeki Avukatlar Günü'nün bu yıl 11'ncisinin Azerbaycanlı avukatlar için gerçekleştirildiğini belirtti.

sam_5612.jpg

"AVUKATLAR HEDEFTE VE TEHDİT ALTINDA"

"Ülkemizde ve dünyanın başka ülkelerinde yönetenler, bir yandan sözlerinde hukuku yüceltirlerken, diğer yandan uygulamalarında halkın hak arayışlarını ve taleplerini etkili şekilde hayata geçirmeye çalışan avukatları sınırlandırmaya çalışıyorlar. Yönetenler ile halkın hak ve özgürlükleri ne derece çatışma içinde ise avukatlar da o derece hedefte ve tehdit altındalar" diyen Açıkgöz, "Bugün, avukatlık mesleğini ifa ettikleri için tacize uğrayan, susturulan, baskı gören, tehdit edilen, zulme uğrayan, yargılanan, bazı ülkelerde işkence gören ve katledilen meslektaşlarımız için bir araya geliyoruz. Avukatların korunmasını sağlayabilecek yol ve yöntemlerin geliştirilmesi ve bu tartışmalardan sonuç alınması için sesimizi yükseltiyoruz" ifadelerini kullandı.

        

"AZERBAYCANLI AVUKATLAR BASKI ALTINDA"

"Azerbaycan'da önemli insan hakları ihlalleri devam ederken bunların mağdurlarını temsil eden yahut gözaltında işkence ve kötü muamele yapılması karşısında ses çıkaran Azerbaycanlı avukatlar da tehdit ve baskı altındalar" diyen Açıkgöz, şunları söyledi:

"Azerbaycanlı yetkililer tarafından bağımsız avukatlara uygulanan zulüm ve karşı karşıya bırakıldıkları taciz, ceza yargılaması, barodan ihraç gibi uygulamalar son yıllarda yoğunlaşmıştır. Bu tür uygulamalar ile avukatlar, kamuoyunda bilinen ve özellikle insan hakları ihlalleri ile ilişkili ve politik anlamda hassas davaları yürütmekten engellenmeye çalışılmaktadırlar. Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’nun Azerbaycan ziyaretinin akabinde yayınladığı raporunda, insan hakları savunucularının davalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyan avukatların baro kaydının silindiği yahut çeşitli suçlamalarla tutuklandığı belirtilmiştir."

sam_5606.jpg

"AZERBAYCANLI AVUKATLARIN MESLEKLERİNİ İFA ETMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMEK İSTENİYOR"

Azerbaycan'daki avukatlarla ilgili gelişmelere dikkat çekerek yasal düzenleme ile avukatların mesleklerini ifa etmesinin önüne geçilmek için girişimde bulunulduğunu ileri süren Açıkgöz, "Azerbaycan'da 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle Hukuk Muhakemeleri Usul Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Avukatlar ve Avukatlık Faaliyetleri Hakkında Kanunda yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi.  Bu değişiklik ile Azerbaycan Barosu’na (ABA) kayıtlı olmayan avukatlar ile stajyerlerin, avukatlık mesleğini ifa etmelerinin, örneğin mahkemelerde bulunmalarının ve gerçek kişileri temsil etmelerinin önüne geçildi. Gelinen noktada söz konusu bu yeni yasal düzenlemelerin, belirli avukatların ABA üyesi olmasını engellemek ve üye olanların ise üyeliklerini düşürmek için birer araç olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Söz konusu yasa tasarılarına dair kamuoyunda tartışmalar sürerken, bir grup insan hakları avukatı tarafından oluşturulan Avukatlar Grubu, ABA üyesi olmayan avukatların Azerbaycan mahkemelerindeki temsil yetkisini ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yasa değişikliklerine karşı çıktılar. Avukatlar Grubu, yasa değişikliğine karşı eleştirilerini kamuoyu ile paylaşırlarken grubun üyeleri yazılı sınavda başarılı olmalarına rağmen mülakatlarda elendiler" şeklinde açıklama yaptı.

 

"YANLARINDAYIZ"

Son olarak, "Azerbaycan'da temel hak ve özgürlüklerin uygulanması için tehditleri göze alarak baskı altında avukatlık faaliyetini sürdürmeye çalışan meslektaşlarımızı selamlıyoruz" diyen Açıkgöz, "Dünyanın dört bir yanında onlarca ülkedeki diğer meslektaşlarımız ile birlikte yanlarında olduğumuzu duyuruyoruz" açıklamasında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1378 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim