Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Balkan: “Hukuk katledildi”
10 Kasım 2019 Pazar 17:32

Balkan: “Hukuk katledildi”

Avukatlık Kanunu’nun aradığı şekil şartını yerine getirmelerine rağmen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu’nun olağanüstü genel kurul taleplerini reddettiğini söyleyen Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, “TBB Yönetim Kurulu, 6’ya 3 çoğunlukla Av

Avukatlık Kanunu’nun aradığı şekil şartını yerine getirmelerine rağmen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu’nun olağanüstü genel kurul taleplerini reddettiğini söyleyen Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, “TBB Yönetim Kurulu, 6’ya 3 çoğunlukla Avukatlık Kanunu’nu çiğneyerek, hukuku katlederek bir karar aldı. Artık bu aşamadan sonra Metin Feyzioğlu da o kararın altında olumlu yönde oy kullanan yönetim kurulu üyeleri de meşru değildir. İşgalci pozisyonundadırlar” dedi.

 

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, olağanüstü genel kurul isteyen baroların Avukatlık Kanunu’nun aradığı ‘10 baronun yönetim kurullarının yazılı başvurusu üzerine olağanüstü genel kurul toplanır’ şekil şartını yerine getirmelerine rağmen, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu’nun Cuma günü aldığı kararla olağanüstü genel kurul talebini reddetmesine tepki gösterdi. “TBB Yönetim Kurulu, 6’ya 3 çoğunlukla Avukatlık Kanunu’nu çiğneyerek, hukuku katlederek bir karar aldı. Seçimsiz olağanüstü genel kurul çağrımızı bile reddetti” diyen Balkan, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve kararın altında olumlu yönde oy kullanan yönetim kurulu üyelerinin meşru olmadığını söyledi.

 

“CİDDİ PROBLEMLERİMİZ VAR”

Yaşanan süreçle ilgili bilgi veren Balkan, “Türkiye Barolar Birliği’ne egemen olan anlayışla çok ciddi problemlerimiz var. Geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı ve Yönetim Üyelerini meşruiyetlerini ve temsil yeteneklerini kaybettikleri iddiasıyla istifaya davet ettik. Olağanüstü genel kurul kararı alınmasını istedik. 4 Mayıs’ta mali genel kurulumuz vardı. Orada da benzer düşüncelerle ibra etmedik ama oy çokluğuyla ibra yönünde karar çıktı” dedi. 6 Mayıs’taki İstanbul seçimlerinin iptaline dikkat çeken Balkan, TBB’nin buna da sessiz kaldığını kaydederek, “30 Mayıs’ta Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin açıklanması söz konusuydu. Biz gitmedik. Ortada bir reform varmış gibi, hukuk devletine, kuvvetler ayrılığına, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına, savunmanın yargı içindeki rolüne ve pozisyonuna ilişkin hiçbir temel önermesi olmayan, olsa olsa uygulamadaki bazı sorunlara çözüm üretmenin basit bir çabası olarak değerlendirilebilecek bir metnin reform olarak cilalanıp sunulmasına karşı duruş sergiledik” diye konuştu.

 

“HUKUK KATLEDİLDİ, MEŞRU DEĞİLLER”

Yeni adli yıl açılışını da hatırlatan Balkan, şunları dile getirdi:

“Yeni adli yıl sürecinde bizi yargı bağımsızlığı sıralamasında 140 ülke arasından 111’nci sıraya, hukukun üstünlüğü endeksinde 126 ülke arasından 109’ncu sıraya gerileten anlayışla mekânsal salonu bile paylaşmayız diyerek gitmedik. Ardından Avukatlık Kanunu’nun aradığı ‘10 baronun yönetim kurullarının yazılı başvurusu üzerine olağanüstü genel kurul toplanır’ şekil şartını yerine getirdik. Biz, seçimsiz bir genel kurul yapar, seçimsiz genel kuruldan kaçamaz diye düşünüyorduk. Hiç beklemediğimiz bir gelişme oldu. TBB Yönetim Kurulu, 6’ya 3 çoğunlukla Avukatlık Kanunu’nu çiğneyerek, hukuku katlederek bir karar aldı. Seçimsiz olağanüstü genel kurul çağrımızı bile reddetti. Artık bu aşamadan sonra Metin Feyzioğlu da o kararın altında olumlu yönde oy kullanan yönetim kurulu üyeleri de meşru değildir. İşgalci pozisyondadırlar.”

 

“MÜCADELE SERTLEŞECEK”

Olağanüstü genel kurul isteyen 12 baro yönetimiyle biraraya gelerek durum değerlendirmesi yapacaklarını bildiren Balkan, mücadelelerinin sertleşerek devam edeceğini söyledi.

 

“NE OLDU DA O KOLTUKTA OTURMAKTA ISRAR EDİYORSUNUZ?

TBB’nin 1969 yılında kurulan 50 yıllık geleneğe sahip bir kurum olduğunun altını çizen Balkan, kurucu Başkan Faruk Eren’in Adalet Bakanlığı’nı reddettiğini hatırlattı. TBB eski Başkanlarından Özdemir Özok’un da Anayasa Mahkemesi üyeliğini reddettiğini de hatırlatan Balkan, “Şimdi koltukta kalmak uğruna hukuku yok sayan bir hukuk örgütüyle karşı karşıyayız. Ne oldu da o koltukta oturmakta ısrar ediyorsunuz?” diye sordu. Balkan, her şeye karşı hukukun öncelikleri olduğunu da sözlerine ekledi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1639 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim