Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya13 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2245.967
    %0.07
  • Dolar
    32.3336
    %0.08
  • Euro
    35.1866
    %-0.00
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başbakan Yıldırım: “Almanya racon kesiyor”
18 Ağustos 2017 Cuma 16:08

Başbakan Yıldırım: “Almanya racon kesiyor”

Başbakan Binali Yıldırım, "Gümrük Birliği meselesi de Almanya'nın Avrupa Birliği adına tek başına karar vereceği bir konu olmamalıdır. Almanya bütün...

Başbakan Binali Yıldırım, "Gümrük Birliği meselesi de Almanya'nın Avrupa Birliği adına tek başına karar vereceği bir konu olmamalıdır. Almanya bütün Avrupa Birliği benden sorulur havasında birlik adına racon kesiyor, bu doğru değil" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Cuma namazını Kahramankazan Şehitler Camii'nde kıldı. Yıldırım, namaz sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Almanya'dan Gümrük Birliği'nin güncellenmemesine" ilişkin yapılan açıklamayı sorması üzerine Yıldırım, "15 Temmuz darbesine iştirak eden bütün FETÖ teröristlerinin yurt içinde, yurt dışında nerede olursa olsun bulup adalete teslim etmek bizim boynumuzun borcudur. Dolayısıyla eğer Almanya bunları korursa, bunlara imkan sağlarsa bu da dostluğa yakışmaz. Biz Almanya'da bu darbeye karışmış bulunan FETÖ mensuplarının barındırılmaması, bunlara müsamaha gösterilmemesini ve yargılanmak üzere Türkiye'ye iadesini istiyoruz. Almanya nasıl hukuk devleti ise Türkiye de bir hukuk devleti. Hukukun içerisinde bunlar yargılanacak, karşılığını görecek. Gümrük Birliği meselesi de Almanya'nın Avrupa Birliği adına tek başına karar vereceği bir konu olmamalıdır. Almanya bütün Avrupa Birliği benden sorulur havasında birlik adına racon kesiyor, bu doğru değil. Birliğin kurumsal yapısına, birliğin ilkelerine, usullerine uymayan bir şeydir. Bir dayatma anlamına gelir. Diğer bir konu da Gümrük Birliği tek taraflı bir anlaşma değildir. Yani, Türkiye aman aman bir an önce Gümrük Birliğini değiştirelim havasında da değildir. Türkiye'nin menfaatleri neyi gerektiriyorsa o yönde karar verecektir. Ne olursa olsun da bu Gümrük Birliği değişsin diye can atar bir halimiz de yoktur. Onun için çok fazla endişelenmelerine, heyecanlanmalarına gerek yok" açıklamasında bulundu.

Bir soru üzerine, Suriye'de barışın kalıcı hale getirilmesi için Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana sürecini başlattığını hatırlatan Yıldırım, "Bu süreç daha sonra kalıcı bir çözüme ulaşılması hedefleniyor. Zaman zaman bu ülkelerin üst düzey yetkilileri, Genelkurmay Başkanları, istihbarat servis başkanları zaman zaman bir araya geliyor, durum değerlendirmesi yapıyor. Buradaki amaç, Türkiye'de özellikle İdlib bölgesi ve güney bölgelerinde var olan iç savaşı tamamen durdurmak ve Suriye'yi kalıcı bir istikrara ulaştırmaktır. Yapılan çalışmalar buna yöneliktir. Bu anlamda oradaki terör gruplarına karşı bir operasyon her zaman gündemdedir. Sivil halka zarar veren özellikle DEAŞ ve YPG gibi unsurlara karşı biz Türkiye olarak ayrıca tedbirlerimizi alıyoruz" dedi.

Barselona'daki terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirten Yıldırım, terörün dünyanın başının belası olduğunu ifade etti. Küresel teröre karşı ayrım yapmadan terörde anlayış birliğiyle çok sıkı bir mücadeleye ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Yıldırım, bu mücadeleyi yaparken bir dizi çalışmanın aynı anda yürütülmesine ihtiyaç olunduğunu dile getirdi.

Sakarya'da fındık işçilerini taşıyan traktörün şarampole yuvarlandığını hatırlatan Yıldırım, kuralların her şeyin önünde olduğunu anlattı. Vatandaşlara kurallara riayet edilmesi konusunda çağrıda bulunan Yıldırım, Kurban Bayramı'nı da tebrik ettiğini sözlerine ekledi.

Adil Öksüz'ün iadesine ilişkin soruya Yıldırım, "Birtakım çalışmaların sonucu bu bilgiler elde ediliyor, bu bilgiler çerçevesinde de ilgili ülkelerden suçluların iadesi talep ediliyor. Biz genel anlamda Almanya'dan şunu istiyoruz, gerek PKK gerek FETÖ mensuplarına müsamaha göstermeyin, bu teröristlerin iki ülke arasındaki tarihsel dostluğu zedelemesine izin vermeyin. (Somut veri) Gerekli detayları teknik düzeyde karşılıklı emniyet birimleri takip ediyor" karşılığını verdi.

Başbakan Yıldırım: “Almanya racon kesiyor”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 409 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim