Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2321.925
    %0.67
  • Dolar
    32.3541
    %0.11
  • Euro
    34.9206
    %0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başkan Türel, Sobacılar Çarşısı'nda
12 Aralık 2018 Çarşamba 15:53

Başkan Türel, Sobacılar Çarşısı'nda

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, esnafın yüksek kira sorununu çözmek için Sobacılar Çarşısı'nda Vakıflar'a ait mülkleri belediye...

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, esnafın yüksek kira sorununu çözmek için Sobacılar Çarşısı'nda Vakıflar'a ait mülkleri belediye olarak devraldıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Demircileriçi Sobacılar Çarşısı esnafıyla kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıya AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar da katıldı. Sobacılar Çarşısı'na 2009 yılında esnafın talebiyle güzel bir projeyle modernize ettiklerini belirten Türel, "Projeyi tamamladık ancak taşınma işlemleri 2009'da biz görevi devrettikten sonrasına kaldı. 2009-2014 seneleri arsında görevde olmadığımız süreçte burası maalesef kaderine terk edildi. Bir de Vakıfların kendi prosedürleri çerçevesinde kiralamaları nedeniyle bir sıkıntı hasıl oldu. O dönemde milletvekili iken vakıfların bir kira indirimine gidip gidemeyeceği hususunda da çok uğraştım. Ama vakıfların bu konularda hareket kabiliyeti fevkalade kısıtlı. Bu konuda bir indirim imkânını sağlamamız söz konusu olmadı" diye konuştu.

ESNAFLA EL ELE VERDİK

Başkan Türel, 2014'te tekrar göreve geldiğinde AESOB ile el ele vererek Sobacılar Çarşısı'nı eski hareketli günlerine döndürecek ve buradaki sanatları gelecek nesillere taşıyacak adımları attıklarını belirtti. Çarşıdaki belediyeye ait mülkleri AESOB'a devrettiklerini anlatan Türel, ayakkabıcısıyla, sahafıyla, el sanatlarıyla, demircisiyle, bıçakçısıyla, sobacısıyla burayı bir esnaf çarşısı haline getirdiklerini ifade etti.

Esnafın belini büken kira sorunu için çözüm arayışına girdiklerini kaydeden Türel, çarşının mülkiyetini Vakıflardan alıp, belediye olarak esnafı desteklemek amacıyla adımlar attıklarını belirtti. Bu konuda Vakıflarla protokol imzalayarak, esnafa sorunu çözme sözü verdiğini hatırlatan Başkan Menderes Türel, şunları söyledi:

"Vakıflar ile bir mülkiyet takası konusunda 3-4 senedir bir görüşme trafiği içerisindeydik. Müjdeyi vereyim. Vakıflardan buranın mülkiyetini aldık. 19 milyon 543 bin 33 liralık bir belediye mülkiyetini Vakıflara devretmek suretiyle buranın mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Çarşının esas sahipleri sizlersiniz. Ama olmazsa olmaz şart, işinizi çocuklarınıza, torunlarınıza öğretip bu işi gelecek nesillere taşıyacaksınız. Bu kadar fedakârlığı siz burada bu el sanatlarını devam ettirin diye yapıyoruz."

KİRALARDA İNDİRİM

AESOB ile işbirliğinin bu noktada da devam edeceğini vurgulayan Menderes Türel, "Vakıflardan yeni devraldığımız yerleri sadece el sanatları için kullanılmak üzere bir bedel karşılığında protokolle esnaf odamıza kiralayacağız. Odamız da belirli bir oranda indirime giderek size kiralayacak. Hayırlı olsun. Aslında benim gönlüm ayakkabıcılara yaptığımız gibi ücretsiz vermek isterdi. Ama Vakıflar fiyat düşürmeyince bizim de kanunen bunu yapmamız imkânsız" dedi.

Türel, esnafın Vakıflar'a olan birikmiş eski kira borçlarını da Vakıflar'la yapılandırmaya giderek ödeyebileceğini söyledi.

'DESTEK SİZDEN HİZMET BİZDEN'

Aksu Çalkaya'nın 30 yıllık imar sorununu TBMM'den özel bir kanun çıkartmak suretiyle çözüme kavuşturduklarını da kaydeden Türel, "Sobacılar Çarşısı'nın şu mülkiyet takası bile deveyi hendek atlatmaktan zor. Bunların hepsi sizin desteklerini sayesinde oluyor. Bizler bu görevlerde olmasaydık bunları çözebilir miydik? O yüzden sizlerin desteği bu sorunların çözülmesine vesile oluyor. Destek sizden hizmet bizden" dedi.

DERE'DEN TEŞEKKÜR

AESOB Başkanı Adlıhan Dere de Başkan Menderes Türel'e esnaf adına teşekkür etti. Başkan Türel'in sözde değil özde esnaf dostu olduğunu her fırsatta dile getirdiğini belirten Dere, "Sizi çok seviyoruz. Kentimizi güzelleştirdiniz. Caddelerimizi yenilediniz. Çarşı içindeki kuleyi bize bedelsiz verdiniz. Esnaf için sicil irtibat bürosu açmamıza vesile oldunuz. Baba dostu, dede dostu, esnafın yaşamasını sağladınız. Her şey için teşekkür ediyoruz" dedi.

AYAKKABICI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Sobacılar Çarşısı esnafı, sorunun çözümüne yönelik gayretleri için teşekkür etti. Türel, daha sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından Sobacılar Çarşısı yanına taşınan Ayakkabıcı esnafını ziyaret etti. Esnaf, yeni modern dükkanlarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Yeni çarşımız mükemmel oldu. Artık kışın soğuğundan ve yağmurundan etkilenmeden zanaatımızı yapabiliyoruz. İşlerimiz de iyi" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1034 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim