Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2497.108
    %0.53
  • Dolar
    32.5917
    %0.14
  • Euro
    34.737
    %-0.02
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Baston başkasına bağımlı olmaktan kurtarır”
16 Ekim 2019 Çarşamba 17:14

“Baston başkasına bağımlı olmaktan kurtarır”

15 Ekim Beyaz Baston Güvenlik Günü nedeniyle açıklama yapan Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Cemalettin Çakar, “Baston görme engellinin tek başına evden dışarı çıkmasını, sosyal ortamlara katılmasını sağlar. Bir yere gitmek istediğinde sürekl

15 Ekim Beyaz Baston Güvenlik Günü nedeniyle açıklama yapan Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Cemalettin Çakar, “Baston görme engellinin tek başına evden dışarı çıkmasını, sosyal ortamlara katılmasını sağlar. Bir yere gitmek istediğinde sürekli başkasına bağımlı olmaktan kurtarır” dedi.

 

Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Cemalettin Çakar, 15 Ekim Beyaz Baston Güvenlik Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Bastonun görme engelliler için önemine dikkat çeken Çakar, “Gençlik veya yetişkinlik döneminde, sonradan görme özürlü olanlar doğal olarak bir bunalım içine girerler. Bu bunalımların aşılmasında baston kullanma becerisi kazanmanın çok büyük rolü var. Çünkü, baston onun tek başına evden dışarı çıkabilmesini, sosyal ortamlara katılabilmesini sağlar. Bir yere gitmek istediğinde sürekli başkasına bağımlı olmaktan kurtarır” diye konuştu.

 

“1970 YILINDA KABUL EDİLDİ”

Bastonun yüzyıllar boyunca körler tarafından kullanılan önemli bir araç olduğunu vurgulayan Çakar, beyaz bastonun ise kaza sonucu gözlerini kaybetmiş olan James Biggs adlı İngiliz fotoğrafçı tarafından 1921 yılında kullanıldığını hatırlattı. Biggs’in motorlu taşıtlardan kendini korumak amacıyla sürücülerin görebilmesi için bastonunu beyaza boyadığına dikkat çeken Çakar, körlerin bastonla güven içinde seyahat hakkını öngören ilk yasal düzenlemenin ABD’de 1930 yılında gerçekleştirildiğine işaret etti. Çakar, Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Günü’nün 1970 yılında Uluslararası Körler Federasyonu tarafından kabul ve ilan edildiğini hatırlattı.

sam_0361.jpg

“İSTEKSİZ OLANLAR VAR”

15 Ekim Beyaz Baston Günü’nün ülkemizde anlamına uygun etkinliklerle değerlendirilmediğini söyleyen Çakar, “Görme engellilerin büyük bir çoğunluğu beyaz baston kullanmayı bir utanç vesilesi olarak görmekteydi. Günümüzde de körler okullarında ve rehabilitasyon merkezlerinde beyaz baston eğitimi verilmesine rağmen bazı görme özürlülerin baston kullanma konusunda isteksiz olmaları, bu eğitimin eksik bırakılan bir yanı olduğunu göstermekte” diyerek baston kullanmaya küçük yaşlarda başlamanın önemli olduğunu söyledi.

 

“BASTONUN YANI SIRA BAŞKA İŞARETLERDEN DE YARARLANIYORUZ”

Görme engellilerin baston kullanmasının önemine de dikkat çeken Çakar, şunları kaydetti:

“Kendine güven duygusu oluşur. Sosyal etkinliklere daha fazla katılır. Bir görme özürlü bastonun yanı sıra çevredeki başka işaretlerden de yararlanır. Örneğin, yürüdüğü yolun, kaldırımın zeminindeki farklılıklar, etraftaki, her türlü sesler, inişler, yokuşlar, dönüşler, sokak boşlukları, sokak sayıları, kasap, manav, balıkçı, pastane, lokanta, kuru yemişçi gibi yerlerden gelen kokular ve sesler o anda nerede bulunduğunu anlamasına yarayan ve istediği yeri bulmasını kolaylaştıran işaretlerdir. Sürekli kendi başına gezen bir görme özürlünün kafasında, gittiği yolların bir planı oluşur ve karşılaştığı bütün işaretleri, dönüş yönlerini, geçtiği sokak sayılarını, duyduğu sesleri, yürüdüğü iniş çıkışları, iki yer arasındaki uzaklıkları ezberine alır.”

 

“BASTON BAŞKASINA BAĞIMLILIKTAN KURTARIYOR”

Bastonların çeşitli özelliklerde olduğuna işaret eden Çakar, “Kullanılmakta olan bastonlar metalden, plastikten, ağaçtan, fiber glass veya fiber karbondan yapılmakta. Çeşitli uzunlukta bastonlar var. Kimin hangi uzunlukta baston kullanması gerektiği her insanın kendi boyuna göre değişir. Baston uzunluğunun göğüs çukurluğu hizasında olması gerektiğini de, omuz hizasında olması gerektiğini de savunanlar bulunmakta. Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları var. Bastonun olması gereken boyuttan kısa olması ondan beklenen yararın sağlanmamasına yol açar. Gençlik veya yetişkinlik döneminde, sonradan görme özürlü olanlar doğal olarak bir bunalım içine girerler. Bu bunalımların aşılmasında baston kullanma becerisi kazanmanın çok büyük rolü var. Çünkü, baston onun tek başına evden dışarı çıkabilmesini, sosyal ortamlara katılabilmesini sağlar. Bir yere gitmek istediğinde sürekli başkasına bağımlı olmaktan kurtarır. Körler arasında baston kullanımının yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak sosyal sorumluluğun bir gereği” açıklamasında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1585 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim