Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66

Ergün Efe

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ergün Efe

Bekalı Belediye seçimleri

22 Mart 2019 Cuma 07:14

“Bu Belediye seçimleri bir Beka meselesi” dediğiniz an olayı milli mesela haline getirmiş olursunuz. Mesele milli mesele olunca da, milliyetçi duygular seçimi domine eder.

Oysa AKP homojen, çok farkı toplum kesimlerden oy alabilen bir parti. Bu sebepten bekalı Belediye seçimi AKP’ye değil, İYİ Parti’ye, CHP’ye ve MHP’ye fayda sağlayacağını düşünüyorum.

Demokratik rejimlerde konjonktüre göre bazen doğrudan, bazen sessizce tüm partiler ihtiyaç duyduklarında diğer partilerle  ‘birlikte harekat etme’ kararları alabilirler. Bunda yadırganacak bir şey olmadığı gibi, demokrasinin doğasında zaten var olan bir şeydir. Mesela, AKP ile MHP’nin doğrudan (geçmişte ki onca gerginliklere rağmen) birlikte hareket etme kararı almaları  demokratik bir tercihtir. 
——
‘Uçlarda siyaset’ AKP gibi homojen bir partiye fayda sağlayacağını açıkcası sanmıyorum, uçlarda siyaset marjinal partilere fayda sağlar. 
——
Hem HDP’ye hem de CHP’ye (dolaylı da osla) ‘Terörist’ benzetmesi yapılması HDP seçmeninde CHP seçememine karşı bir sempati oluşmasına sebep olmuştur, ancak buradan bu iki partinin aynı felsefeye sahip olduğunu çıkarmak ya artniyet, değilse bilgisizliktir. 

HDP, 8 Partiden ve onlarca STK’aların bileşkesinden meydana gelen, üst kimlik olarak ‘Türkiyeli’ olmayı öne çıkaran, mültikültürel bir yaşamın olabilirliğine inanmış bir Parti iken, CHP “Türklük” orjinini (sosyolojik) bir üst kimlik olarak kabül eden, Türkiye’ye özgü bir sosyal demokrasi anlayışı siyasetine barındıran, cumhuriyetçi, halkçı, milliyetçi, laik, devletçi ve inkılapçı bir partidir. Buradan ‘CHP = HDP’ nasıl çıkar, anlamış değilim.
—————-
Anlamakta güçlük çektiğim şu;
AKP belediyecilikte rüştünü ispatlamış bir parti iken, Belediyelerde ki hizmetlerini öne çıkarmak yerine partiler üstü bir milli mesele olan ‘Beka sorunu’ üzerinden seçimleri yürütmesi fazlaca manidar.

Ve bu ‘de facto’ durumu sayın Binali Yıldırım’da farketmiş olmalı ki, geçen hafta “Bu beka tartışmasının yerelde gündemde olmaması lazım. İstanbulluların sorunlarını tartışmamız gerekir. Benim gönlüm razı değil buna" deme ihtiyacı duymuştur. 

Bende bir tahmin yürüteyim:
Bu seçimin karlıları İYİ Parti ve MHP, en karlısı ise CHP olabilir. Tahminim doğru çıkarsa, bunun birincil sebebi CHP’nin doğru seçim stratejisi, ikincil sebebi ise AKP’nin bir o kadar yanlış seçim stratejisi olacaktır.

Bu yazı toplam 2478 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim