Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2429.254
    %-0.19
  • Dolar
    32.552
    %0.19
  • Euro
    34.8813
    %0.59
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Beton sıcakta değil dondurucu havada dökülmez”
06 Ağustos 2017 Pazar 16:03

“Beton sıcakta değil dondurucu havada dökülmez”

Yeterli sulama yapıldığı takdirde sıcak havalarda beton dökülebileceğini ifade eden Kepez Müteahhitler Derneği Başkanı Süleyman Akbıyık, dondurucu soğuklarda beton dökülememesi gerektiğini belirterek “Beton buz yaptığı anda gitmiş demektir” dedi.

Kepez Müteahhitler Derneği (KEMDER) Başkanı Süleyman Akbıyık, betonun hangi zamanlarda dökülmesi veya dökülmemesi gerektiğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Antalya’da 12 ay boyunca beton dökme işleminin yapılabileceğini kaydeden Akbıyık, sıcak havalarda bol sulama yapılması gerektiğine dikkat çekti. Rüzgarın betonu çatlattığını da vurgulayan Akbıyık, rüzgarlı havalarda da bol sulama yapılması gerektiğini belirterek, buzlama tehlikesinden dolayı aşırı soğukta dökülmemesi gerektiğini ifade etti.  

“SICAKTA BETON DÖKÜLEBİLİR”

Sıcak havalarda betonun dökülebileceğini dile getiren Akbıyık, “Betonu sıcakta yakmamak, susuz bırakmamak gerekiyor. Sıcaklarda beton dökülür ama bol sulamak lazım. Beton dökülürken dahi su verilebilir. Çünkü, beton su ile kemikleşir. Zaten bizler, beton çatlamasın diye pompalar gider gitmez sulama yapıyoruz. Yeterli suyu verirseniz betona güneşin çok fazla bir zararı olmaz. Beton suyunu alırsa hiçbir sıkıntı yaşanmaz” dedi.

“SABAH VE AKŞAM SAATLERİNDE DÖKÜLSE DAHA İYİ OLUR”

Beton dökme işleminin sabah veya akşam saatlerinde yapılmasının daha iyi olacağını belirten Akbıyık, “Sabah erken saatlerde veya havanın biraz daha serinlediği akşam saatlerinde dökülse daha iyi olur. Ancak beton fabrikalarına talep çok fazla. Sırada bekleyen birçok insan var. Beton santrallerinin bekleme şansı yok. Onun için sabah erken veya akşam saatine işleri ayarlama şansı da bulunmuyor. Santraller beklese bile gece dökmek gerekir. Gece beton dökmeye kalksanız hemen polis gelir. Gece beton dökmek yasak olduğu için de sıcakta mecburen dökülür” diye konuştu.

“RÜZGAR BETONU ÇATLATIR”

Betonun sadece sıcak havalarda değil rüzgarlı havalarda da bol sulanması gerektiğini vurgulayan Akbıyık, “Güneşli havayı bırakın özellikle rüzgarlı havada da betonu çok sulamak gerekiyor. Çünkü, rüzgar betonu çatlatır. Betonun, Kış aylarında yağmurla dökülmesi daha sağlıklı ama işlerin yoğun olduğu zaman da Yaz ayları. Yurdun her tarafından ustalar Yaz aylarında çalışmaya geliyor” ifadelerini kullandı.

“BETON DONDUĞU ANDA GİTMİŞ DEMEKTİR”

Antalya’da 12 ay boyunca beton dökme şansının olduğuna işaret eden Akbıyık, betonun sıcaktan ziyade soğuk havalarda dökülemeyeceğini söyledi. “Beton donduğu, buz yaptığı anda gitmiş demektir” diyen Akbıyık, “Isparta ve Konya gibi soğuk yerlerde beton dökme işleri 3 ay kadar durabiliyor. Çünkü, oralarda beton donuyor” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 1226 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim