Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Birleşik Kamu İş alanlara indi
27 Temmuz 2021 Salı 16:04

Birleşik Kamu İş alanlara indi

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’na bağlı sendika temsilcileri, 6’ncı dönem toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde hükümete taleplerini iletmek için meydanlara indi. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “2 milyon 200 bin emekli memurun

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’na bağlı sendika temsilcileri, 6’ncı dönem toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde hükümete taleplerini iletmek için meydanlara indi. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “2 milyon 200 bin emekli memurun, 4 milyon 800 bin kamu çalışanının hakkını korumak için alanlardayız” derken, Antalya İl Başkanı Sadık Acar, önceki dönem toplu sözleşme görüşmelerinde memurların açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğini söyledi.

 

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’na bağlı sendika temsilcileri, 2 Ağustos’ta başlayacak olan toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde meydanlara indi. Konfederasyon’un Burdur’da başlayan eylemi Antalya’da devam etti. Türkiye’yi temsilen 10 ilde düzenlenecek eylemlerde taleplerini dile getirecek olan Birleşik Kamu İş’e bağlı sendikaların temsilcileri, Attalos Meydanı’nda buluşarak “Açlık ve yoksulluğa karşı insanca yaşam” ve “İşimizin, ekmeğimizin peşindeyiz. Sözde toplu sözleşme masasını tanımıyoruz” yazılı pankartlar açtı. Taşıdıkları dövizlerle de taleplerini açıklayan sendikacılar, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam, yaşasın iş emek vatan mücadelemiz, direne direne kazanacağız, birleşe birleşe kazanacağız, AKP’den hesabı emekçiler soracak, insanca yaşamak istiyoruz, asla teslim olmayacağız, hükümet güdümlü sendikaya hayır, açlık yoksulluk kader değildir, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz, yandaşlara değil çalışana bütçe” şeklinde sloganlar attı. Sendikacılara CHP Antalya milletvekilleri Rafet Zeybek ve Cavit Arı’nın yanı sıra CHP İl Başkanı Nuri Cengiz ile Kadın Kolları Antalya İl Başkanı Nilüfer Deveci de destek verdi. Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık ile Antalya İl Başkanı Sadık Acar yaptıkları konuşmada, AK Parti hükümetine ve yetkili konfederasyon olan Memur Sen’e yönelik eleştirilerde bulundu.

sam-7176.jpg

MEMUR SEN’E AĞIR ELEŞTİRİ

“Emeğimize, geleceğimize ve haklarımıza sahip çıkmak için 10 ili temsilen Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak kamu emekçilerinin yanı sıra emekliler ile diğer kamu görevlilerini de ilgilendiren 2 Ağustos 2021 tarihinde başlayacak 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme görüşme tiyatrosuna dur demek için alanlardayız” diyen Birleşik Kamu İş Antalya İl Başkanı Sadık Acar, şunları söyledi:

“Memurları, sözde toplu sözleşme masalarında satan, hak kaybına uğratan, memurun değil AKP’nin çıkarlarını gözeten sözde yetkili Memur Sen’in toplu sözleşme masasında olmasını kabul etmiyoruz. Göbekten bağımlı olduğu hükümete karşı, en ufak bir direnç gösteremeyeceğini tüm kamu emekçileri önceki sözleşme ve rakam kazıklarından bilmekte. Sendikacılığı üyelerine kazanım elde etmek için değil, sadece aidat toplamaktan ibaret gören ve yandaş sendikacılık kavramını kamu emekçilerinin gündemine sokan bir anlayışın karşısındayız. Kamu emekçilerinin 3600 ek gösterge talebine, vergi adaletsizliğine, zam talebine, ekonomik, mesleki, örgütsel ve sosyal haklarına kulak tıkayan bir anlayış kazanımdan çok kayba yol açmıştır. Bu sözde yetkili konfederasyonun 2019 Ağustos ayında yapılan 2020-2021 yıllarını kapsayan yüzde 3 buçukluk zam utancı akıllardadır. İşte böyle bir yandaş sendikacılık ortamında 2022-2023 yıllarında kamu emekçilerine kazandıracağı hiçbir şey olamaz.”

sadik-acar-003.jpg

“ÖNCEKİ DÖNEMLERDE MEMURLAR, AÇLIĞA VE YOKSULLUĞA MAHKUM EDİLDİ”

6’ncı Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde AK Parti iktidarı ile Memur Sen’in, kamu emekçilerinin insan onuruna yaraşır adil ücret hakkını gasp edeceğini iddia eden Acar, “İktidarın, sözde toplu sözleşme uyuşmazlığı yaratarak görüşmeleri Hakem Kuruluna havale edeceğini söyleyebiliriz. Yandaş konfederasyon ve AKP iktidarı önceki görüşmelerde attıkları imzalarla memurları açlığa ve yoksulluğa mahkum etmişlerdir. 4 kişilik bir ailenin Temmuz ayı açlık sınırının 3 bin 513 lira, yoksulluk sınırının 12 bin 195 lira olarak hesaplandığı bir dönemde kamu çalışanlarının ücretlerinin insan onuruna yakışır bir düzeye çıkarılmasını talep ediyoruz. Milli gelirin dağılımı ücretliler aleyhine bozulmakta. Ücretlilerin gelirden aldığı pay yıllardır azalmakta. Zam oranlarının, iktidarın hiç tutmayan enflasyon hedefi ve TÜİK’in son aylarda açıkladığı yüzde 17 - 18 seviyesinde olan yıllık enflasyon, gerçekte yüzde 35.7’li oranında. Gerçek enflasyon karşısında satın alma gücü mum gibi eriyen kamu çalışanları, artan refahtan ve ekonomideki reel büyümeden de pay alamadı” diye konuştu.

 

“HESAP SORMAK İÇİN ALANLARDAYIZ”

Acar’dan sonra konuşan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ise, “Meydanlarda AKP’nin kamu çalışanlarına yaptığı zulmü ortaya koyacağız. 2 milyon 200 bin emekli memurun, 4 milyon 800 bin kamu çalışanının hakkını korumak için alanlardayız. Memur-işçi ayrımı yaparak memura farklı, işçi emeklilerine farklı oranda ücret veren AKP’ye hesap sormak için alandayız. Toplam 14 milyon emeklinin ve milyonlarca çalışanın haklarını aramak için alandayız” dedi.

mehmet-balik-008.jpg

TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Öncelikli taleplerinin Kamu çalışanlarının 2002 yılında milli gelirden aldığı pay kadar pay alabilmesini sağlayacak bir ücret zammı olduğunu vurgulayan Balık, diğer taleplerini şöyle sıraladı:

“Önceki yıllarda yaşanan kayıpların karşılanabilmesi için kamu çalışanlarının ücretlerine öncelikle yüzde 30 oranında zam yapılmalı. Bu zamdan sonra 2022 yılının ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için yüzde 15, 2023 yılının ilk yarısı için yüzde 15 ve ikinci yarısı için de yüzde 15 oranında zam yapılmalı. Üniversite mezunu tüm memurların ek göstergeleri 3600’e çıkarılmalı. 6’ncı dereceye inen tüm kamu çalışanlarına ek gösterge verilmeli. Kamu çalışanlarına yılda bir defa yıllık izne ayrılırken bir maaş tutarında ikramiye ödenmeli. Gelir vergisi tarifesinden kaynaklanan vergi yükü artışı önlenmeli. Tüm ücretlerin asgari ücret kadar olan kısmı vergiden istisna edilmeli. Aynı kadro ve unvanlarda çalışanlar arasındaki maaş farklılıkları giderilmeli ve eşit işe eşit ücret ödenmeli. Yıllardır artırılmayan doğum yardımı ödenekleri günün koşullarına göre yeniden belirlenmeli. Anayasa’nın çalışma yaşamı ve çalışanların haklarına ilişkin hükümleri, uluslararası sözleşmelere uygun olarak düzenlenmeli. Grev hakkı anayasal güvenceye alınmalı. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamuda istisnai olması gereken sözleşmeli personel istihdamının genişletilmesine son verilmeli.”

 

“MEMUR SEN SÖZÜNÜN ARKASINDAYSA DESTEKLERİZ”

Konuşmasının sonunda Memur Sen’in açıkladığı zam oranı talebine de dikkat çeken Balık, “2022 yılı için yüzde 22 ve 2023 yılı için yüzde 17 zam talepleri var. Toplamda yüzde 38 yapıyor. Yüzde 6’da refah payı istiyor. Memur Sen sözünün arkasında duracaksa biz tekliflerini kabul ediyoruz. Alana ineceksek beraber inelim, destek olacaksak destek olalım ama şunu çok iyi biliyoruz. Önce yüksek oranda zam talep eder, sonra ‘Ben istedim ama hükümet vermedi’ der” şeklinde konuştu.

sam-7177.jpg

KONFEDERASYON BAŞKANLARINA ÇAĞRI

Toplu sözleşme masasında tüm konfederasyonların oturması gerektiğini vurgulayarak, her şeyin açık ve şeffaf bir şekilde ortaya konması gerektiğini söyleyen Balık, “Hükümet buna izin vermiyorsa bir sürü kanal var” diyerek Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik’e talepleri hep beraber hükümete iletme, kabul edilmezse hep birlikte meydanlara inme çağrısında bulundu.

 

EYLEMLER ANKARA’DA SON BULACAK

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun Türkiye’yi temsilen Burdur’da başlayarak Antalya’da devam eden ve 10 ilde gerçekleştirilecek olan eylemleri, Aydın, İzmir, Tekirdağ, İstanbul, Bursa, Adana ve Samsun’un ardından Ankara’da son bulacak. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1593 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim