Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2240.593
    %-0.17
  • Dolar
    32.3341
    %0.07
  • Euro
    35.1122
    %-0.27

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Bitcoin dolandırıcılığına dikkat !

06 Aralık 2017 Çarşamba 00:36

 Herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimi Bitcoin. 10 yıl kadar önce Satoshi Nakamato tarafından kurulan ve o dönemde kimsenin bilmediği bir şey olan bitcoin, bugün inanılmaz değer artışıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.   İlk kurulduğunda kimsenin bilmediği ve umursamadığı para birimi, bugün dünyanın pek çok ülkesinde kabul görüyor.  Değerini ise her geçen gün artırıyor.

Gelecekte kâğıt paranın yerini alacağı söylenen bu para birimi, Türkiye’de de işadamlarının dikkatini çekmiş durumda. Türkiye’nin birçok farklı bölgelerinde bitcoin danışmanlığı yapan firmalar, şimdilerde vakitlerini işadamlarına ayırıyor. Seminerler veriyorlar, onları bitcoin almaya ikna ediyorlar. 2008 yılında deneysel bir fikirden yola çıkan kurucu Satoshi Nakamato, bugün bu değeri Türkiye hariç pek çok ülkeye yaymış durumda. Öyle ki, bu para biriminin farklı ülkelerde ATM’leri bile var.

Türkiye’de ise bitcoini biz yeni duymaya başladık.  Hala ne olduğunu, nasıl kullanıldığını bilen sayısı, bir elin parmağını geçmeyecek ölçütte.  Bu konuda pek çok hikâyeler duyduk. İlk alanların bugün milyonlarca liralık servete ulaştığını,  bu sanala para biriminin sürekli kazandırdığını hatta bu yüzden cinayetlerin bile işlendiğini gittiğimiz seminerlerde öğrendim.  Ben de Bitcoini pek umursamıyorum.  Bu sanal para biriminin maden kazıcılığı gibi kavramlarına çok uzağım. İşadamlarımın bu konuda birkaç seminerine gitsem de kafam bir türlü sarmadı doğrusu. 

Sadece ben mi böyleyim diye merak ettim ama değilmişim.  İş hayatında pek çok başarılı işadamı bu bitcoinden pek bir şey anlamamış.

İnternet sitesinde gezinirken,  bu konuda yüksek kazanç vaadinde bulunan bir siteye rastladım. Siteye tıkladığımda karşıma sahte bir internet haber sitesi çıktı.  Çakma olduğu çabuk anlaşılan haber sitesinde;  “Çöküşe geçen Bitcoin beni 26 yaşımda nasıl milyoner yaptı” şeklinde bir başlık kullanmışlar.  Başlığın altındaki çakma haberi okuduğunuzda, kişinin bir bitcoin aldığını, ardından hiçbir şey yapmadan milyonlarca lira kazandığından bahsediyor.  Yazıların hemen altında lüks araba ve evlerle çekilmiş resimler…

Aman diyeyim, sakın ola bu tuzağa düşmeyin. O çakma internet sitelerinde ne olduğu belli olmayan yerlere yönlendiren linklere tıklamayın.

Hiçbir şey yapmadan çok büyük paralar kazanmak tatlı ve karlı gibi gözükse de, haliyle bu durum dolandırıcılara yeni fırsat kapıları açıyor. Özellikle bitcoin satarak yüksek kazanç vaat eden internet sitelerin güvenirliliği konusunda da ciddi şüpheler var.  Bu yüzden bu sanal para birimini alırken oldukça dikkatli davranmalısınız. Bilmediğiniz, güvenilir olmayan internet sitelerinin yanından bile geçmeyin.  

Eğer gerçekten bu konuya meraklı iseniz, bu işi profesyonel olarak yapmak istiyorsanız;  işi bilen, bu konuda yetki sahibi yatırım danışmanlarını tercih edin. Aksi takdirde gerçekten üzülebilirsiniz.  

 

Bu yazı toplam 7434 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim