Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bölge ihracatı şaha kalkacak
14 Mart 2019 Perşembe 18:26

Bölge ihracatı şaha kalkacak

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği tarafından düzenlenen ‘İhracatın Yıldızları 2018’ ödül töreninde konuşan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Hakkı Bahar, Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine azami katkıyı sunmak ve bölge ihracatını şaha kaldırabilmek

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği tarafından düzenlenen ‘İhracatın Yıldızları 2018’ ödül töreninde konuşan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Hakkı Bahar, Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine azami katkıyı sunmak ve bölge ihracatını şaha kaldırabilmek adına çok yönlü bir mastır plana başladıklarını söyledi.

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) tarafından düzenlenen ‘İhracatın Yıldızları 2018’ Akra Otel’de gerçekleştirilen törenle Antalya, Burdur ve Isparta’da en fazla ihracat yapan ve inovasyon gerçekleştiren firmalara ödülleri verildi. Törene Antalya Milletvekilleri Çetin Osman Budak, Aydın Özer, Atay Uslu, Abdurrahman Başkan’nın yanı sıra Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Vali Yardımcısı Nurettin Ateş ve ihracatçılar katıldı. Açılış konuşmalarının ardından, 27 sektör ve 28 kategoride 102 ihracatçı ile 10 firmaya inovasyon ödülü verildi.

“2018’DE 1 MİLYAR 755 MİLYON DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

BAİB’in kurulduğunda 3 sektörde ihracat gerçekleştirdiğini belirten BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, bugün 26 sektörde ihracat yaptığını ve 7 binden fazla üyeye hizmet verdiğine vurgu yaptır. Bahar; “Bölge ihracatı BAİB kurulduğu günden bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak 2018 yılında 1 milyar 755 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracat yapmak çok meşakkatli bir iş. Son dönemde dünyada artan ticaret savaşları, yükselen ticari bariyerler, devletler tarafından uygulamaya konan anti damping önlemleri, vergilerin arttırılması, tarife dışı engellemeler gibi korumacı tutumlar dünya ticaretini olumsuz etkiliyor. Bütün olumsuzluklara rağmen ihracatçılarımızın üstün gayretleri ve birliğimizin çalışmalarıyla başarılı ihracat rakamlarına imza atıyoruz" dedi.  

wqdeqawd.jpg

“EN FAZLA İHRACAT MERMER SEKTÖRÜ”

Bu yılın döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 6 buçuk artışla 325 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Bahar; "Geçen yıl en fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerimizin başında mermer ilk sırada olmak üzere, madencilik ürünleri, yaş sebze-meyve, kimyevi maddeler ve mamulleri, mobilya, kağıt, orman ürünleri, demir-demir dışı metaller gelmektedir" ifadelerine yer verdi.

“158 ÜLKEYE İHRACAT”

Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine azami katkıyı sunmak ve bölge ihracatını şaha kaldırabilmek adına çok yönlü bir mastır plana başladıklarının bilgisini veren Bahar; “Antalya Limanı ve Antalya Serbest Bölgesi Limanında ihracat koşullarının iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Bölge ihracatçısı bugün 158 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. En fazla ihracat yapılan ülkelerin başında Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Rusya, ABD ve Romanya yer alıyor. Geçen yıl en fazla ihracat Çin pazarına yapıldı. Ancak Çin pazarında hükümetin çevre koşullarının iyileştirilmesine yönelik aldığı tedbirler bölgemizden yapılan ihracat maden sektörünü olumsuz etkiledi. Bölge ihracatının lokomotif sektörlerinden yaş meyve ve sebzede ise Rusya’ya ihracatı arttırma çalışmaları yapıyoruz. Rusya’ya domates ihracatında sorun yaşamamak için üretim alanlarında domates güvesi hastalığı olan Tuta Absoluta hakkında eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“İHRACATÇILARA DESTEK ARTTI”

Türkiye genelinde ihracatçılara verdikleri destekğin her geçen yıl arttığını söyleyen Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise, “Ülke genelinde Eximbank tarafından verilen destekler 2018 yılında yüzde 12 arttı. Antalya’da bu destek yüzde 144 buçuk oldu.  Göreve geldiğim 2016 Kasım ayından bu yana ihracatçılarla çalışma koşullarını başka boyutlara taşıdık. 2017 yılında sadece Ankara ve İstanbul’da şubelerimiz vardı. Şube sayımızı 15’e, irtibat bürolarımızı da 16’a çıkardık. Bugün 11 bin 300 ihracatçıyla çalışıyoruz. Antalya turizm açısından da çok önemli bir bölge. Turizm şirketlerine de Eximbank destekleri sağlıyoruz. Dünyanın en büyük finans kuruluşlarından yaklaşık 1 buçuk milyar dolar kredi sağladık. Bunu Türkiye’ye getirdik. İhracatçılarımızla olan doğrudan çalışma enstrümanları artırıyoruz" diye konuştu.  

qawddw.jpg

“İHRACAT MALİYETLERİNİ AZALTMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

“İhracatçılarımızla daha yakın çalışacağız” diyen Yıldırım, İhracatçıların alacaklarını 'alacak sigortası', kur riski almak istemeyen ihracatçıları da koruyucu çalışmaları genişleteceklerini de söyledi. Yıldırım ayrıca; "2018 yılında ihracatçılara verdiğimiz desteklerle ihracatımıza ekstra 7 milyar dolar artırdık. Bu kapsamda ihracatçı firmalarımızı da yakından takip edeceğiz. Bu takip daha çok alacak sigortası ve kur riski almayan firmalar olacak. KOBİ’lere destekler artacak. Kadın girişimci ve ihracatçılarımıza pozitif ayrımcılık yapacağız. 2019’da da ihracatçılarımızın maliyetlerini azaltmak için çalışacağız" sözlerine yer verdi. HABER: AYSEL ÖNER

Kaynak: DHA
Bu haber toplam 1422 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim