Bugün 17 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2491.264
    %0.09
  • Dolar
    32.4781
    %-0.05
  • Euro
    34.5109
    %0.17
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Börekçi’den yeni kitap
20 Ocak 2020 Pazartesi 13:13

Börekçi’den yeni kitap

Daha önce şiir kitabı çıkaran Eğitimci Yazar Erol Börekçi’nin “Diksiyon Etkili İletişim ve Hitabet Sanatı” adlı yeni kitabı çıktı. Eserinde konuşma ve yazma dili arasındaki farklılıklara dikkat çeken Yazar, “Her sözcük masumdur. Ta ki bizler tarafından

Eğitimci Yazar Erol Börekçi’nin “Peyman” adlı şiir kitabının ardından şimdi de konuşma ve yazı dili arasındaki farklılıklara dikkat çektiği “Diksiyon Etkili İletişim ve Hitabet Sanatı” adlı yeni kitabı çıktı. “Sözcükleriniz yaşam şarkınızdır. Tüm sesler, kalbinizden gelmeli” diyen Börekçi’nin topluluk önünde konuşma becerileri, konuşma eylemi ile kişilik arasındaki ilişki, sunum ve ikna teknikleri, empatik dinleme, etkili iletişim, iyi bir konuşmacı olma sanatı, sözcüklerde anlam oluşturma, vurgu, tonlama, durak ve ulama tekniklerinden oluşan, uygulanabilir bilgi ve beceriler ile donatılmış eseri; yalın, gerçek ve mükemmel bir başucu kitabı olarak okurlarını bekliyor.

094-desk-top-5x8-paperback-book-mockup-covervault.jpg

“SÖZCÜKLERİNE HAKİM OLANLAR DÜNYAYA HAKİM OLUR”

Yeni eserini okurlarıyla buluşturmanın heyecanını yaşayan Börekçi, “Her sözcük masumdur ta ki bizler tarafından sesletilene kadar. Bilinmelidir ki sözcüklerine hakim olanlar dünyaya hakim olurlar. Her bir sözcük devasa bir güçtür. Değerli okurlarımla paylaşmam gereken bir gerçek te şu, aslında sözcükler ile ahlak arasında sıkı bir bağ vardır. Buna değinmeden geçersem haksızlık etmiş olurum. Sözcüklerin bu denli güçlü oluşu, düşünceyi var edebilme, yaratabilme, yarattığı düşünceye hükmedebilmesindendir. Zira düşünceler duyguları, duygular davranışları, davranışlar sonuçları belirler” dedi.

 

“DİKSİYON BAŞKA, GÜZEL KONUŞMA BAŞKADIR”

“Hiç bir sözcük masumiyetini yitirmemiştir ta ki onu sesleten bireyin dilinde vücut bulana kadar. Zihnimiz ne durumda ise bedenimiz o durumdadır tabii ki bunun diğer bir biçimi de vücut ne durumda ise zihin o durumdadır” diyen Börekçi, şunları dile getirdi:

“Düşünceyi var eden sözcükler ustaca sesletilebildiğince ve elle tutulur gözle görülür hale getirilirken ustaca yöntemler, değerlendirme ölçüleri ve çok katmanlı filtrelerde doğru bir şekilde süzebilme yetenekleri ile birlikte gerçekleşirse en duru en yalın ve en ahlaklı haliyle sadece kulağınıza değil zihiniz ve dahi kalbinize seslenir. Diksiyon başka, güzel konuşma başkadır. Konuşmayı güzel kılabilmek yalnızca diksiyonun ana anahtarlarından boğumlama ve fonetik ile gerçekleşmez. Duygularınızı ifade edebilmek için dilin psikolojik biçemlerine de hakim olmak ve ustaca kullanabilme becerisini sergileyebilmek gerekir. Bir sözcüğü sesletmeye başladığınız andan itibaren farkında olmasanız dahi o sözcük sizin hangi düşünce durumu, hangi duygu durumu ve hangi davranış biçimini ortaya koyacağınıza dair derin ipuçları taşır. Hemen hemen hepimiz konuşabilme becerisine odaklanmış bir biçimde kör ve sağır bir zihin ve kalple garip sesler çıkarır ve karşımızdakilerin bizleri anlamalarını bekleriz ta ki o üzücü gerçekle karşılaştığımız ana kadar. Yani aslında bizi hiç anlamadıkları gerçeği ile karşılaştığımızda hiç de dönüp kendi dilimize, sesimize, zihnimize, içimize ve kalbimize bakmayız. Bunun yerine çok daha basit bir davranış, yöntem ve biçimi ile bizi asla anlayamamakla itham ederiz bizleri dinleyenleri.”

dsc_9385s-1.jpg

“HEP AYNI HATAYI YAPIYORUZ”

Kitabı kaleme alma amacını da açıklayan Börekçi, sözlerine şöyle devam etti:

Burada genelde sahnede olan konuşmacı, eğitimci, sunucu gibi kimselerin kuşandıkları zırh her şeyi anlatabildikleri ve sahnede olduğu saatlerin sonuna gelip de bildirim almak istediğinde kendisine bakan boş gözlerle karşılaştığında yine onu anlamadıkları yalanının ardına sığınarak kendini güçlü hissetmek isteyecek ve manasızca bu dayatımını sürdürmekten de anlamsızca keyif duymaya da devam edecektir. Bu tutum hiç farkına varmadan kibrini ve bencilliğini besleyerek sürekli tekrarlayan iletişim kazalarına yol açacaktır. Neden böyle bir çıkarımı paylaştığıma gelince; iletişim bilimi için ihtiyaçlarımızı tespit ederken sanırım hep aynı hatayı yapıyoruz. Tüm sorunu hep konuşmak üzerinde düşünüyoruz. Bu kitabı bir bakıma da içinde bulunduğumuz bu aymazlığa bir son verip iletişim kavramını ustaca gerçekleştirebilmek, duygu ve düşüncelerimizi zihnimizde tasarladığımız, kalbimizde anlamlandırdığımız biçimiyle alıcıya ulaşmasını sağlamak için konuşmaktan daha elzem ve anlamlı bir davranış biçimi olan dinleyebilme becerisinin farkına varabilmenizi sağlamak ve yol, yöntem ve teknikleri ustaca kullanabilme becerinizi var edebilmeniz ve sahada ustaca kullanabilecek hale gelmenize yardımcı olabilmek adana okurlarımla buluşturduğumu itiraf etmeliyim.”

 

EROL BÖREKÇİ HAKKINDA

1969 yılında Karabük’te doğan Erol Börekçi evli ve Antalya’da yaşamını sürdürmekte. Yaşam boyu eğitim gerçeğinden hiç sapmadan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Eğitimini bitirmiş Üsküdar Gelişim Akademisi ve Başkent İletişim Akademisi’nde mesleğin duayen isimleri ile birlikte yolculuğuna başlamış, ustalarından aldıklarını uzun yıllar boyunca sahnede tüm katılımcı, öğrenci ve dinleyicileri ile paylaşmış spiker, sunucu, kişisel gelişim uzmanı, eğitmen, yazar ve Master Trainer Coach birikimlerini paylaşarak çoğaltmaya devam etmekte. Radyo-TV programcılığı, spikerlik, sunuculuk, kşisel gelişim ve sanat akademilerinde; diksiyon ve güzel konuşma, beden dili, etkili iletişim, eğitimcinin eğitimi, sunum teknikleri eğitmeni, yönetici ve liderlik eğitimi, nefes teknikleri eğitimi, protokol ve görgü kuralları, yeme içme servis teknikleri eğitimi, master coaching koçluk eğitimi, seminer ve seansları ile kurumsal ve bireysel çalışmalarını sürdürüyor. Uluslararası MTI’nın Master Coaching eğitmenlerindendir. “Peyman’’ adlı bir şiir kitabı bulunmaktadır. Avrupa Edebiyatçılar Konseyi’nin bir uzantısı olan Türkiye Edebiyatçılar Derneği üyesidir. Şair, Yazar, Eğitimci, Kişisel Gelişim Uzmanı, İletişimci, Master Trainer Coach olarak eğitimler, seminerler vermekte ve konuşmacı olarak çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir. Şiir, tiyatro, sinema, gönüllü çalışmalar ve musiki ile bireylerin yaşamlarına dokunmayı hayatının bir parçası olarak görmekte. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2184 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim