Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2488.238
    %0.17
  • Dolar
    32.5414
    %0.01
  • Euro
    34.7022
    %-0.07
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Bu karar Türkiye'yi ortaçağ karanlığına götürür"
30 Temmuz 2017 Pazar 21:37

"Bu karar Türkiye'yi ortaçağ karanlığına götürür"

Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği Antalya Şube Başkanı Füsun Urunga, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılacak değişikliklere tepki gösterdi.

Yapılacak değişiklikle ilçe müftülerinin evlendirme yetkisi alacağını, söz konusu yetkinin kadının sosyal statüsünü yok edeceğini  aktaran Urunga, Türkiye'nin ortaçağ karanlığına sürüklenmek istediğini öne sürdü.

"BU KARAR ORTAÇAĞ KARANLIĞINA GÖTÜRÜR"

Kanunda yapılan değişiklik hakkında kaygı ve itirazlarının olduğunu söyleyen KASAİD Antalya Şube Başkanı Füsun Urunga, konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a,  kadın dernekleri federasyonunun gönderdiği açık mektubu destelediklerini söyledi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı  Canan Güllü'nün kaleme aldığı mektubun dikkate alınmasını temenni eden Urunga; "Bu durum kamuoyunda sürekli ısıtılıp ısıtılıp gündeme getiriliyor.  Türkiye'de kadının varlığı, kadının sosyal statüsü yok edilmek isteniyor.  Bu durum Türkiye'yi  ortaçağ karanlığına doğru götürür" ifadelerini kullandı. 

KÜÇÜK YAŞTA EVLENDİRMELER ARTAR

Nüfus hizmetleri kanununda yapılan değişiklikle, ilçe müftülerine nikah kıyma hakkı tanınmasının bundan sonraki çıkarılacak yasalar konusunda da endişleli  çok eşliliği teşvik ettiğine dikkat çeken Urunga;  " Bu tasarı korkunç bir tasarı.   Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmelerini, kendileri çocuk yaşta iken anne olmalarının önünü açacak bir tasarı.  Bu durum kabul edilemez.  Bu yasa, tam anlamıyla kadınların kıyametidir.  Resmi nikahları imam kıyacaksa,  imamın kıydığı nikahın düşmesi nasıl sağlanacak?  Bu tasarıyla laikliğin temeline dinamit konuluyor.  Tasarı derhal TBMM'den geri çekilmeli ve bir daha geri getirilmemek suretiyle çöp kutusuna atılmalı"  diye konuştu.

TECAVÜZ  VE TACİZLER ÖRTBAS EDİLEBİLİR

Dini nikahla kız çocuklarının evlendirilmesine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sessiz kalmaması gerektiğini söyleyen Urunga; bakanlığın bu konuda itiraz seslerini yükseltmesi gerektiğine dikkat çekti.  Urunga; " Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı böyle bir tasarıya nasıl sessiz kalıyor anlamış değilim.  Bu tasarı eğer yasalaşırsa kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine olanak sağlanacak.  Bu yasa tasarısı yasalaşırsa tecavüz ve taciz olaylarının örtbas edilmesine imkan tanınacak.   Dolayısıyla yaşanan durum hem kadında hem de ailesinde telafi edilmez bir tahribata neden olacak. Aile Bakanlığımızdan  ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu tasarının geri çekilmesi için devreye girmesini bekliyoruz. Laik sistemde din adamlarının sosyal hayata karışmasını, bu tür işleri yapmasını uygun bulmuyoruz"  diye konuştu.

 

 

LAİKLİĞE SALDIRI SÖZ KONUSU

Antalya Büyükşehir ve Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya da, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılacak değişikliğe tepki gösterdi.  Laik yaşama çok ciddi bir saldırının olduğunu söyleyen Başkaya; "Laik yaşama büyük saldırı söz konusu.  Zaten anayasa, medeni kanun, hak hukuk dinleyen yok.  İlk görev yılımızın ardından kadın plajına dönük kararlar alınırken tek itiraz eden bendim. Bunun kadına yapılan pozitif ayrımcılık olmadığını, kadının toplumdan uzaklaştırılmaya çalışıldığını anlatmaya çalıştım.  Çok büyük bir tehdit altındayız şuanda. Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak için nasıl çaba gösteriyorsak, kadın yaşamını savunmak adına da çaba göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

DİNİ SİYASETE KİMSE ALET ETMESİN

Tasarıya karşı çıkanların din düşmanı gibi gösterilmesine de tepki gösteren  Başkaya;  Açık olmak, modern bilimi savunmak, laikliği savunmayı din düşmanı gibi göstermeye çalışıyorlar. Neden çünkü  toplumda kabul görebilmek için kullandıkları en önemli argüman din. Din de bizim kutsalımız. Dini kimse siyasete alet etmesin. Ben orucumu da tutarım, namazımı da kılarım bu kimseyi ilgilendirmez" diye konuştu. (Haber: Eyüp KOÇAK)

 

Kaynak: Eyüp KOÇAK
Bu haber toplam 1094 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim