Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.865
    %0.78
  • Dolar
    32.3699
    %0.15
  • Euro
    34.9644
    %-0.27

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Bundan sonra ne olacak?

22 Ocak 2018 Pazartesi 00:04

 

Türkiye önceki gün  başlayan ve bugün de devam eden, son derece önemli bir operasyona imza atıyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın ‘zeytin dalı’ adını verdiği operasyon, Suriye’de konuşlanan ve ABD’nin silah yardımı yaptığı terör örgütü PYD’ye yönelik. Afrin, Tabut, Menbiç’te yuvalanan terör örgütü, şu sıralar kuzey’de sözde kukla bir Kürt devletin rüyasını görüyor. Türkiye’nin önceki gün başlattığı bu operasyon, işte bu aldatıcı rüyaya karşı.

Operasyonun adı da bir o kadar anlamlı…

Türkiye, bu kapsamlı ve önemli operasyonla, Ortadoğu’da yaptığı hatanın farkına varmış görünüyor.  ABD, İsrail ve İngiliz’in birlikte ürettiği IŞİD’le,  Ortadoğu’da asıl amaçlanılan şeyin ne olduğunu  bu operasyonla fark etmiş olduğunu anlıyorum.

En azından ben öyle olmasını umuyorum…

IŞİD’in Şam’a kadar ilerleyişi de, ortaya koyduğu vahşet de, PYD’ye hazırlanmak istenen bir zeminmiş.  Hatırlayın! Suriye’deki kentlerin büyük bir bölümü ele geçiren IŞİD; Kobani’ye yüklenmiş, Kobani’nin  IŞİD’den kurtarılması için bir çabaya girişilmişti. O döneme aktif biçimde dahil olan Türkiye, Kobani’yi IŞİD’den kurtarması için PYD kartını öne sürmüş; ABD ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde, PYD Şanlıurfa sınırından Kobani’ye geçiş yapmıştı.  O gün davulla zurnayla geçiş yapan PYD, bugün Türkiye’nin bekasını tehdit eden birinci unsur haline geldi.

Bugün operasyonu TV’lerde yorumlayanlardan bazıları, o dönem için; ‘Türkiye’nin başka bir şansı yoktu’  yorumunu yapıyor. Koşulların öyle gerektirdiğinden bahsediyor. Bu durumun gerçekliğini, hafızlarınızın becerisine bırakıyorum.

 ABD’nin ortadoğu’da kurguladığı bu oyun sadece PYD ile mi sınırlı ?

Bana kalırsa kesinlikle hayır!

Balyoz, Ergenekon ve 15 Temmuz’la Türkiye’nin ordusuna büyük zararlar veren ABD; Ortadoğu’da izin vermediği bu operasyonla, Türkiye’nin askeri gücünü test ediyor. Allah’a şükür ordumuz, tüm kumpasa rağmen, bugün hala dimdik ayakta.

 Türkiye’nin Ortadoğu’da uzattığı ‘zeytin dalı’nı kimin alacağı operasyonun sonunda belli olacak. Türkiye’yi bir şekilde sistemin dışına atmaya çalışan ABD, yerel örgüt kurma kararından vazgeçecek mi, yoksa  PYD’nin ipini çekip başka örgütlerle mi yoluna devam edecek? Afrin, ABD için de son derece önemli bir opersayon. Çünkü bu operasyonun sonucunda milyonlarca lira yardım ettiği, silahlandırdığı terör örgütünün durumunu kendi gözleriyle görmüş olacak.  ABD Afrin’e her ne kadar girmemizi istemese de, perde altından bu duruma bilinçli bir şekilde seyirci kalıyor diye düşünüyorum.  Ülkeleri bok çukuruna çeviren bu şeytan aklı, öylesine bir denge içinde hareketediyor ki,  Ortadoğu’da yaptığı her şeyle kazanıyor.

Operasyon öncesi Afrin’den çıkma kararıyla Türkiye’nin zeytin dalı ilk alan Rusya diyebilirsiniz. Ama bana kalırsa, bu şimdilik böyle. Çünkü Suriye’deki Esad rejimi konusunda hala fikir ayrılıkları var.  Putin’in Türkiye ile geçmişte yaşananları unuttuğunu sanmıyorum. O da bu santraçtaki hamlelerini büyük bir dikkatle ve düşünerek atıyor.

Sevelim ya da sevmeyelim, beğenelim ya da beğenmeyelim bu operasyon Türkiye’nin beka sorununa neşter vuran bir operasyon.  Umarım ülkemiz Ortadoğu’da yaptığı hataları bir daha yapmaz. ABD, İsrail, İngiliz ve Avrupa devletlerinin pusularına karşı hep uyanık olur. Ahmet Davutoğlu’nun ‘birkaç öfkeli genç’ açıklaması, Şanlıurfa sınırından lahmacunlu geçit törenlerinin bugün yarattığı konumu bir şekilde atlacağız.

Önemli olan, Türkiye’nin bundan sonraki Ortadoğu politikasının ne olacağı…

 

Youtube kanalıma abone olmak için lütfen tıklayın...

     

Bu yazı toplam 2424 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim