Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Burdur, Yöresel Bir Değerini Kaybetti
19 Nisan 2019 Cuma 11:43

Burdur, Yöresel Bir Değerini Kaybetti

TEKE Yöresi'nin merkezi Burdur'un Altınyayla ilçesinden "Dirmilli Aşık Ömer" olarak bilinen Ömer Erkan (60) hayatını kaybetti.

TEKE Yöresi'nin merkezi Burdur'un Altınyayla ilçesinden "Dirmilli Aşık Ömer" olarak bilinen Ömer Erkan (60) hayatını kaybetti. Erkan, memleketinde toprağa verildi.

Burdur'un eski adıyla "Dirmil" olan Altınyayla ilçesinde "Dirmilli Aşık Ömer" olarak bilinen cura ve sipsi ustalarından Ömer Erkan, beyin tümörü nedeniyle yaşamını yitirdi. Memleketi Altınyayla'da önceki gün son yolculuğuna uğurlanan Ömer Erkan'ın, yakın dostlarından Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, bir dönem Almanya'da milletvekilliği yapan ve geçen seçimlerde AK Parti Antalya Milletvekili adayı olan yeğeni Mustafa Erkan, kısa süre önce tedavi sürecinde Ömer Erkan'ı birlikte ziyaret etmişlerdi.

Beyin tümörü rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede amcası Ömer Erkan'ı Sümer Ezgü ile birlikte ziyaret ettiklerini belirten Mustafa Erkan, "Cura ve sipsi gibi yöresel enstrümanları kullanan ve bölgede "Dirmilli Aşık Ömer" olarak bilinen önemli bir sanatçıydı. Ziyaretimizde, tedavi sürecinden sonra ilk defa eline cura alarak yeniden çalmıştı. Merhum Ömer Erkan amcamıza Allah'tan rahmet diler, kederli ailemize sabırlar diliyorum. Mekânı cennet, başımız sağolsun" dedi.

Erkan'ın vefatı nedeniyle Sümer Ezgü ise şunları söyledi:

"Değerli bir kültür taşıyıcısını yolcu ediyoruz. Aşık Ömer (Ömer Erkan) Orta Asya'dan atalarından kendine yansıyan geleneği Teke Yöresi merkezi olarak bilinen Dirmil'de sürdüren bir usta, benim de arkadaşımdı. Bu Yörük sanatçı sipsi, zurna ve bağlama çalar, ailesini geçindirirdi. Gelin alma havaları, gurbet havaları, Teke havaları, zeybekler, ağıtlar. Dost ve arkadaş gecelerinin değerli sanatçısıydı. Halk oyunları ekiplerine çaldı yıllarca, ari duru duygusuyla. "Sümer biz eski arkadaşız bir telefonunla toplanır geliriz" derdi telefonda. Televizyon programlarımın birçok kez konuğu olmuştu. Ne diyelim hayat böyle. Beynindeki tümöre yenildi. 5 ay önce Dirmil'deki evinde son kez dinledim sazını sesini zorlansa da. Hayat arkadaşı "Hastalığından beri ilk defa içinden geldi çaldı" demişti. Dirmil'in belediye başkanı, Halk Eğitim Merkezi Başkanı arkadaşlarımıza sözüm şu; M. Ali Kayabaş, İsmail Evcil, Ali Tekin, Ömer Erkan, Erol Kanyıldıran gibi nice ustaların olduğu bu kasabada yeni çocukların yetişmesi için kurs açmak, yörenize boynunuzun borcudur. Yolun nur, devrin daim olsun sevgili Ömer Erkan, nam-ı diğer Aşık Ömer kardeşim. Aileye ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum."

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1016 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim