Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.093
    %0.75
  • Dolar
    32.3604
    %0.10
  • Euro
    35.0127
    %-0.20

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Büyükşehir kavramı ve kalkınma…

23 Aralık 2019 Pazartesi 13:38

 

         Şehirleri; tüm yerleşim birimleriyle bir bütün olarak ele almak gerek. Antalya; 19 ilçesiyle yerel belediyecilikte ‘’farklılıklar’’ gösteren bir şehir.

         Tıpkı diğer mega şehirler gibi…

         Bugün Antalya’da Kepez’in farklı, Muratpaşa’nın farklı; Gündoğmuş’un çok daha farklı sorunları ve ‘’beklentileri’’ var…

         Artık kent merkezine yakın ilçelerin gelişimini ve değişimini mercek altına almıyoruz.  Bir bütün olarak 19 ilçemizin kronikleşmiş sorunlarını gündeme taşıyoruz…

         Kemer’den İbradı’ya, Korkuteli’den Gazipaşa’ya kadar geniş bir yelpazede ilçelerin “bekleyen” sorunlarına ve geleceğe dönük yatırımlarına  farklı parantezler açıyoruz.

         Yıllar önce yaşantımıza giren Büyükşehir Yasası bu anlamda bunu gerekli kılıyor.

         Tüm bunların yanı sıra Büyükşehir Yasası şimdilerde çok farklı yönleriyle tartışılıyor.

         İlçe belediyelerin kendi imkanlarıyla projeler üretebilmesine olanak sağlayacak bir sinerjinin oluşturulması noktasında sistemin artıları ve eksileriyle yeniden değerlendirildiğini görüyorum.

         Örneğin; çok önemsediğim köy kavramının ‘’yeniden’’ yaşantımıza girmesi gerektiğini düşünüyorum.

         Farklı ilçelerdeki zaman zaman ziyaretlerimde ilçe ve mahalle sakinleriyle sohbetimde Büyükşehir Yasası’nı olumlu bulan da var, olumsuz bulan da. Bunun yanında eskiye oranla çok fazla bir şeyin değişmediğini söyleyen de var…

         Bu tartışmaların yanı sıra, kent merkezindeki ilçelere göz atacak olursak; genel anlamda görsel kirlilik, ulaşım, bozuk yollar, eksik olan sosyal donatı alanları gibi ayrıntılar ön plana çıkıyor.

        

   Belediye hizmetlerinin kentlerin gelişiminde “kilit” rol oynadığı bir gerçek… Şehirlerin, ilçelerin, gelişimi ve değişiminde de bu gerçeği görebiliriz…

         İki farklı ilçede, iki farklı mahallenin gerçekleşen ve gerçekleşmeyen hizmetlerine baktığımızda, yerel belediyecilik vizyonunun ne denli önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Kent kalkınması adına atılan her adım, çakılan her çivi gelecek adına çok önemli.

   Nazım İmar Planı; kentlerin, yaşam merkezlerinin beyni… Nazım İmar Planını özümseyememiş kentlerin bugün çarpık yapılaşma başta olmak üzere kronikleşen, hatta kangren haline gelen sorunlarla adeta boğuştuğuna tanıklık ediyoruz.

         Bir diğer ayrıntı ise;kalkınmanın köylerden başlatılarak köyden kente göçün durdurulması adına daha somut projeler üretilmesin ‘’kaçınılmaz’’ olduğunu düşünüyorum.

 

Bu yazı toplam 377 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim