Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Büyükşehir’de gergin toplantı
10 Ağustos 2017 Perşembe 17:54

Büyükşehir’de gergin toplantı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ilan ve reklam vergileri ile ilgili düzenlediği bilgilendirme toplantısı tepkilere sahne oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ilan ve reklam vergileri ile ilgili düzenlediği bilgilendirme toplantısı tepkilere sahne oldu. Belediyenin para kazanma peşinde olduğunu ileri süren esnaf temsilcileri, el ilanı ve broşürlerden mühürlenerek vergi alınacak olmasına tepki gösterirken, belediye yetkilileri amaçlarının para kazanmak olmadığını savundu. Tepki gösterenlerin başında matbaacılar geldi.

 

Görsel kirliliğe savaş açan Antalya Büyükşehir Belediyesi, denetimsiz reklamlara karşı teknolojik mücadele başlattı. Konu ile ilgili olarak Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hem denetimlerin hem de hangi metaryallerin vergiye tabi olduğunun anlatıldığı ‘İlan ve Reklam Vergisi Gelirleri’ konulu geniş kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bugün sabah belediye hizmet binası eğitim salonunda gerçekleşen toplantıya, kurum, kuruluş temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda dernek ve oda temsilcisi ile muhtarlar katıldı. İlan Reklam Mevzuatı, ilan reklam faaliyetleri, el ilanı mühürleme merkezi ve işleyişi, araç üzeri reklam vergisi uygulamaları ve kullanılan teknolojiler ile faydaları hakkında bilgilerin aktarıldığı toplantının soru cevap kısmı oldukça sert geçti. Büyükşehir Belediyesi tarafından el ilanı ve broşürlerden mühürleme yapılarak vergi alınmasına tepki gösteren esnaf temsilcileri belediyenin para kazanma peşinde olduğunu ileri sürdü. Belediye yetkilileri ise amaçlarının para kazanmak değil, görsel kirliliği önlemek ve esnafı korumak olduğunu söyledi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN VERGİ TOPLAMA ALANININ İL SINIRLARI OLDUĞUNU HATIRLATTI

Toplantıda genel bilgilendirmeyi yapan Mali Hizmetler Daire Başkanlığı Gelir ve İlan Reklam Şube Müdürü Fuat Pınar, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet sınırının 31 Mart 2014 tarihli 6360 sayılı yasadan sonra il siyasi sınırlarına kadar genişlediğini hatırlattı. 1981 yılında çıkan 2464 sayılı Belediye Gelirleri Yasası’na göre belediye yetki ve salahiyetinde bulunan mücavir alandaki her türlü ilan ve reklamın vergiye tabi olduğuna dikkat çeken Pınar, belediye görevlileri olarak bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını bildirdi.

TEKNOLOJİK ALETLERLE YÜZDE 1 HATAYLA TESPİT

İlan ve reklam vergisi denetimlerini yapmak için araç üstü kamera, sırt çantalı kamera ve ölçüm yapabilen tabletler aldıklarını ifade eden Pınar, yaklaşık 150 metreden totem ve tabelaların resmini çekerek yüzölçümü hesabı yapabildiklerini, tespitteki hata oranının da yüzde 1 olduğunu kaydetti. Eskiden bunun görevliler tarafından tahmin edilerek yapıldığına işaret eden Pınar, amaçlarının insan faktörünü ortadan kaldırarak yapılan her işi bilgi ve belgeye dayandırmak olduğunu dile getirdi.        

“MÜHÜRLEME MERKEZİ AÇTIK, HER BROŞÜR MÜHÜRLENECEK”

İlan ve reklam amacıyla dağıtılan her türlü broşür, katalog, duvar ve cep takvimleri, biblolar veya benzerlerinin vergiye tabi olduğunu hatırlatan Pınar, çevrenin kirletilmemesi, söz konusu broşürlerin kayıt altına alınması ve her birisine tek tek mühürler yapılabilmesi için 1 ay önce mühürleme merkezi açtıklarını bildirdi. Mühürleme merkezinin ihale yöntemiyle açıldığını ve her bir broşüre farklı numaralar verildiğini ifade eden Pınar, 1 ayda yaklaşık 1 milyon 800 bin el broşürünün mühürlendiğini söyledi.  

SUCU’NUN KONUŞMASI SALONU GERDİ

Pınar’ın bilgilendirmesinin ardından soru cevap bölümüne geçildi. Salonda bulunanlar merak ettikleri soruları Pınar’a yöneltirken, Antalya Reklamcılar Matbaacılar Odası Başkanı Özcan Sucu’nun konuşması salonun gerilmesine neden oldu. Mühürleme merkezinde kaç kişinin istihdam edildiğini, şimdiye kadar kaç kişiye ceza yazıldığını, sistemin kaç paraya mal olduğunu soran Sucu, “Fiyatla alakalı çalışma yapmadığınız bir şeyi hem üreten hem de ticaret yapan zor durumdaki esnafa nasıl uygulamaya geçebilirsiniz?” sorusunu yöneltti.

“WHATSAPP ŞİKAYET HATTI İSPİYONCULUK”

Araç üzeri reklamlar, kaldırım üzeri tabela işgali, el broşürü görüntü ve çevre kirliliği ilan reklam şikayetleri için kurulan Whatsapp hattına da dikkat çeken Sucu, “Bizim köyde 40 yıl önce derlerdi ispiyoncu diye. Whatsapp hattı kurarak bir yerde ispiyonculuğu dile getiriyorsunuz” diye konuştu.

“ESNAFIN MAĞDUR OLACAĞIYLA ALAKALI ÇALIŞMA YAPMAMIŞSINIZ”

Belediyenin içerisinde dağıtılan bazı broşürleri gösteren Sucu, şunları söyledi:

“Belediye broşür dağıttı. Bunda ne olması lazım? Belediyeye has ayrı bir şey mi var kanunda? Şu da belediyenin içerisinde danışmada dağıtılıyor. Bunda da mühür yok. Siz bunu dağıtıyorsanız kusura bakmayın benim esnafıma ceza yazamazsınız” dedi. Marketten aldığı mühürsüz bir broşürü de gösteren Sucu, “Sistem, fiyat oturmamış. Sistemi teknolojik olarak kurduğunuzu söylüyorsunuz, güzel ama burada esnafın mağdur olacağıyla alakalı çalışma yapmamışsınız. Hemen ceza uygulamasını geçmişsiniz.”

“KAMU KURUMU DA DİKKAT ETMELİ”

Görüntü kirliliğiyle ilgili de Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan gazeteleri örnek gösteren Sucu, “Apartman dairesinde yerlerde belediyenin dağıttığı gazeteler var. Belediye de gazete dağıtıyor. Oda yerlerde. Oda rahatsız edici bir şey. Kamu kurumu diye ayrı tutmamamız lazım. İşleyecekse bu iş kamu kurumu da buna dikkat etmeli” ifadelerini kullandı.

“UYGULAMADA EKSİKLİKLER VAR”

“Benim öngörüm kurduğunuz sistem mantıklıdır, doğrudur ama bunun uygulanmasında eksiklikler var” diyen Sucu, “Sistem oturmamış hemen ceza yazmaya başlamışsınız. Bütçeyi yapmışsınız. Belediyenin gelirleri toplayacağı o kadar çok alan var ki bunu birilerinin canını yakarak yaparsanız olmaz” diye konuştu.

“SIKINTI TÜREL’DEN DEĞİL, UYGULAMAYI TÜREL’E GÖTÜREN EKİPTEN KAYNAKLANIYOR”

Sıkıntının Belediye Başkanı Menderes Türel’den kaynaklanmadığını, uygulamayı Türel’e götürün ekipten kaynaklandığını ileri süren Sucu, “Uygulamayı yapan belediye başkanımız değil. Uygulamayı yapan bürokrasi” dedi.

“DEĞERLENDİRECEĞİZ”

“Matbaacılar tarafından bakıldığı zaman haklısınız” diyerek Sucu’ya cevap veren Pınar, “Esnaf tarafından bakıldığı zaman da haklısınız ancak bir şeye başlarken tartışacağız. Olumlu eleştirilerinizi aldık. Mutlaka değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı. 

“RESMİ KURUM VE KURULUŞLAR MUAFİYET KAPSAMINDA”

Belediye broşürleriyle ilgili eleştiriye Pınar, resmi kamu kurum ve kuruluşları ile kooperatiflerin muafiyet kapsamında olduğunu söyleyerek cevap verdi. Mühür merkezinin ihale yöntemiyle yapıldığını, belediyenin kasasından hiç para çıkmadığını ve ihaleye 4 firmanın katıldığını bildiren Pınar, ihaleyi mühürleme belge adedine en uygun fiyatı veren firmanın kazandığına işaret etti.

“BİZİM CEBİMİZDEN ÇIKMIYOR DEMEYİN”

Broşür başına 12 Kuruş’un vergi olarak alındığına ve bu para üzerinden şirkete ödeme yapıldığına dikkat çeken Matbaacılar Federasyonu Genel Sekreteri ve Antalya Matbaa Sanayicileri Derneği Başkanı Cafer Tayyar Tekin ise, “O zaman kelime oyunu yapmayın, bizim cebimizden çıkmıyor demeyin. Kasanıza giren 12 Kuruş’un 3-5-8 Kuruş’unu ödeme yapıyorsunuz” dedi.

“NUMARALAMA YETKİNİZ YOK”

Büyükşehir Belediyesi’nin neye dayanarak numaralama yaptığını soran Tekin, broşür ve el ilanlarının mükelleflerin bastıracağı miktar üzerinden ilgili belediyeye beyan ettikten sonra vergisini yatırarak matbaaya bastırdığını hatırlattı. Matbaanın da basım yerini, kaç adet basıldığını belirleyerek yasanın isteğini yerine getirdiğini söyleyen Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Peki bunlar yapılırken siz niye mühürleme gereğini hissediyorsunuz? Böyle bir sistem ve kural ne yönetmeliklerde ne yasada ne de böyle bir yetkiniz var. Numaralama yapma diye bir yetkiniz yok. Bu Türkiye genelinde yasa uygulaması sırasında bütün matbaa esnafına çok büyük bir hakarettir ve güvensizliktir. Ben 10 bin tane bastım diye oraya yazıyorsam, vatandaş da 10 bin tane basılacağına dair belgelendirip makbuzunu ibra ediyorsa hiçbir problem yok demektir. Niye numaralıyorsunuz? Ondan sonra muhbirleri çalıştırıyorsunuz. Çalıştırın ama benim teşkilatıma yasanın açık hüküm olarak verdiği güvenin aksini yapmaya hak ve yetkisi sizde yok. Böyle bir uygulama yapmaya, numara vermeye yetkiniz yok.”      

“NUMARALAMA İŞLEMİNİ DURDURUN, BERABER ÇALIŞALIM”

Matbaacılara şimdiye kadar bir eğitim verilmediğini de dile getiren Tekin, numaralama işleminin durdurulmasını istedi. Beraber çalışmayı öneren Tekin, “Siz beyan getirmeyene basmayacaksınız deseydiniz, uygulama konusunda bizi bilgilendirseydiniz o zaman ben matbaacı olarak size bunları söyleme hakkına sahip değildim. Matbaacı olarak bu konuda bize eğitim vermediniz, ulaşmadınız. Tepeden inme numara vermek suretiyle bizi tersten alarak kanunu yorumladınız. Bu ortaya çıktı. Numaralamayı durdurun. Geç başladığınız için, Kabahatler Kanunu’na göre kesilen cezalara süre verin beraber çalışalım. Ben Antalya ve Türkiye matbaacıları adına söz veriyorum. Kanunun ilgili maddesinin son fıkrasını beraberce uygulayacağız. Uygulamayana Kabahatler Kanununa göre cezayı kesin” dedi.

“NE İHALE EDİLECEK VATANDAŞLARI NE DE SONUCU TESPİT ETTİK”

Tekin’in sözlerine de cevap veren Pınar, devletin malzeme ve hizmet alımı yaparken ihale yasasıyla hareket ettiğine dikkat çekerek, “Biz bu işi ihale ederken ne ihale edilecek vatandaşları ne de ihalenin sonucunu tespit ettik. İnşallah ileride ihale yenilendiği zaman sizleri de davet ederiz. Sizlerde gelirsiniz. Sizlerde tekliflerinizi aktif bir şekilde bizlere sunarsınız” diye konuştu.

“2016 YILINDA 28 BİN LİRALIK BROŞÜR BEYANI ALINDI”

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu’nun 71. Maddesinin kamu zararının ne olduğunu açık ve net bir şekilde gösterdiğini dile getiren Pınar, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı boyunca el broşürlerinden aldığı toplam beyanın 28 bin lira olduğunu bildirdi.    

“BAŞKA BİR GELİR YOK MU DA BÖYLE BİR GELİR KAZANMA YOLUNA BAŞVURULDU?”

El ilanlarını en çok dağıtan ve araçlara en çok giydirme yapan sektör olduklarını söyleyen Antalya Tüp ve Su Satıcıları Derneği Başkanı Burçin Kantarcı ise, “Büyükşehir Belediyesi’nin yapabileceği başka bir gelir yok muydu da bu kriz ortamında böyle değişik gelir kazanma yoluna başvurdu? Kazandığımız para çok düşük. Biz Antalya’nın küçük esnafıyız” ifadelerini kullandı.

“EL İLANININ 3 KATI VERGİ İSTİYORSUNUZ”

Belediyenin gelir peşinde olduğunu ileri süren Kantarcı, “Benim anladığım kadarıyla siz buradan gelir bekliyorsunuz. İhtiyacınız var veya yok bilmiyorum ama şu kriz ortamında, esnafın bu kadar zor durumda olduğu bir dönemde el ilanı parasının 3 katı vergi istiyorsunuz. Küçük esnafın bunun altından kalkabilmesi mümkün değil” dedi.

“KÖKÜNDEN KALDIRILSIN”

Uygulamanın kaldırılmasını isteyen Kantarcı, “Bunun kökünden, tümüyle kalkması taraftarıyım. Yaptığınız iş bu kriz ortamında doğru değil” şeklinde konuştu.     

“KALDIRMAMIZA İMKAN YOK”

Kantarcı’ya da cevap veren Pınar, “Büyükşehir Belediyesi’nin el atabileceği başka bir vergi kalmadı mı? derken, bu 1981 yılındaki 2464 sayılı yasanın çıktığı ilk andan bu yana var. Fiyat tarifesini tekrar değerlendirelim. Mevzuatta toplanması gereken bir vergi varsa bizim bunu kaldırmamıza imkan yok. Bu kanunla konulmuş bir vergi” diye konuştu.  

BAŞKA İLLERİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Uygulamanın başka illerdeki büyükşehir belediyelerinde yapıldığını belirten Pınar, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamayı başlatan en son belediye olduğunu vurgulayarak Konya, Gaziantep, Isparta, Denizli, Aydın ve Malatya büyükşehir belediyelerini örnek gösterdi.

“AMACIMIZ KİMSEYİ SIKINTIYA SOKMAK DEĞİL” 

Amaçlarının kimseyi sıkıntıya sokmak olmadığını vurgulayan Pınar, “Bizim amacımız hiçbir kimseyi, kişi ve kuruluşu rahatsız etmek, sıkıntıya sokmak değil. Bu camia ile birlikte aynı yolda yürüyebilmek, yürürken de ılımlı, olumlu, uyumlu davranabilmek için sizlerin görüş ve önerilerini almak istiyoruz” diye konuştu.  

“AMACIMIZ BAĞCIMIZI DÖVMEK DEĞİL”

Amaçlarının ortak bir payda yaratıp, ortak paydada Antalya’nın geleceğine imza atmak olduğunu söyleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanı Selahattin Artun ise, “Amacımız kesinlikle bağcımızı dövmek değil. Hem çevre kirliliğinin önüne geçmek hem de Antalya’da ikamet eden iş adamlarımızın Antalya’da katma değer üretmelerine devam etmelerini sağlamak” dedi.

“YEREL MATBAALARIN, REKLAM AJANLARININ VAR OLMASINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ”

“Bizim amacımız para toplamak değil. Ceza ile vergi toplama taraftarı değiliz, olmayacağız. Ama bir fiyat politikamız olacak” diyen Artun, Antalya’daki yerel matbaacılar ile reklam ajanslarının var olmalarını sağlamak ve küçük esnafı korumak gayretinde olduklarını ifade etti.

“137 MÜKELLEFE CEZA KESİLDİ”

Antalya genelinde 3 defa ikaz yapıldığını, içerisinde ufak esnafın olmadığı 137 mükellefe ceza kesildiğini bildiren Artun, alınan cezanın geri dönüşüm için temizlik firmasının topladığı bedele bile ulaşmadığını söyledi.

ÇAY İÇMEYE DAVET ETTİLER

Tartışmaların ardından salonda tartışmalara neden olanlar ve sorunları bulunanlar hem Mali Hizmetler Daire Başkanı Selahattin Artun hem de Mali Hizmetler Daire Başkanlığı Gelir ve İlan Reklam Şube Müdürü Fuat Pınar tarafından beraber çay içmeye davet edildi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 2758 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim