Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.753
    %0.78
  • Dolar
    32.3724
    %0.12
  • Euro
    34.9675
    %-0.21
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Büyükşehir’den çiftçiye ücretsiz elektrik desteği
18 Ocak 2018 Perşembe 02:40

Büyükşehir’den çiftçiye ücretsiz elektrik desteği

Tarımsal sulama alanında hem Antalya hem de bölgeye ışık olacak çok önemli bir adım atıldı. Tarımsal Sulama Amaçlı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu Projesi protokol imzası ve tanıtımı törenle gerçekleştirildi.

 Rixos Downtovn’da gerçekleştirilen törene; Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Isparta Valisi Şehmus Günaydın,  Şerif Yılmaz,  Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, ANFAŞ Başkanı Ali Bıdı, Ak Parti Antalya Milletvekillerinden İbrahim Aydın ve Mustafa Köse, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu’nun yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarının seçkin temsilcileri katıldı.

7 BİN 429 ÇİFTÇİYE ÜCRETSİZ ELEKTRİK DESTEĞİ

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA)  ‘2017 güdümlü proje’ kapsamında desteklediği projenin tamamlanması halinde, 39 sulama kooperatifinin üyesi olan 7429 çiftçi çiftçiye ücretsiz elektrik desteği verilecek.  Projenin tanıtım toplantısında söz alan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Güneş Enerji Sistemi (GES) ile elde edilecek elektriğin çevreci bir proje olduğuna dikkat çekti. Projenin ilk 4 yıl önce seçim vaadi olarak dile getirildiğini aktaran Türel; dönemin büyükşehir belediye başkanı Mustafa Akaydın’ın seçimlerde kullandığı bedava elektrik sözüne göndermede bulundu.   “Antalya’ya bedava elektrik vereceğiz dememiştik, tarımsal sulama elektriğini biz karşılayacağız demiştik ve işte sözümüzde duruyoruz. Ve bu projemiz tarım sektörümüze destek olma yönünde Büyükşehir Belediyesi olarak geldiğimiz noktayı göstermesi bakımından önemlidir” diyerek projenin detaylarını anlatan  Türel, tarım sektörüne can simidi olacak projenin hayati önemine vurgu yaptı.

PROJENİN STRATEJİK ÖNEMİ BÜYÜK

Antalya’nın tarım sektörünün kalbi olduğuna dikkat çekerek sözlerine devam eden Başkan Menderes Türel, 2015’ten bu yana köylerde büyük bir yatırım hamlesi gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. “Tarım sektörü, insanlık için hayati önemi olan, ülkemiz için stratejik önemi olan bir sektörümüzdür. Antalya tarım sektörü 6.5 milyon ton üretim yapan, yarım milyar doları aşan ihracat yapan, artık tohum, fide gibi üretim alanlarıyla dünya çapında söz sahibi olan büyük bir sektörümüzdür. Tarım sektörü aynı zamanda kırsal alanın yaşaması, köylerimizin yaşaması ve istihdam bakımından da önemli sektörümüzdür. Büyükşehir belediyesi olarak 2015’ten bu yana köylerimizde büyük bir yatırım hamlesi gerçekleştirdik, köylerimize yol, su götürdük. Şimdi artık doğrudan üretime yansıyacak desteklere de başlamış bulunuyoruz” diyen Türel,  Antalya’ya daha iyi hizmet etmek için kendileriyle yarıştıklarını söyledi.

PROJEYE BAKA DESTEĞİ

Gerçekleştirilen protokolle, Antalya üreticisine güzel bir destek sağladıklarının altını çizen Türel, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile yürütülen projenin teknik detaylarına da değindi.  Tarımsal üretimde en büyük harcama kaleminin elektrik giderleri olduğuna vurgu yapan Türel; “Göreve geldiğimiz anda bu sorunun çözümü için çalışmalara başladık ve 1. Etapta Döşemealtı mellidağ mevkiine yaptığımız 2 megavat kurulu güce sahip güneş enerji santrali ile elektrik üretimine başladık. Bu tesislerimizi de BAKA ile ortak yürüttüğümüz projelerle tamamladık. BAKA mali destek programı kapsamında 1.400.000 TL yardım alınmış,7 milyon TL Belediyemiz bütçesinden karşılanarak toplam 8 milyon 382 bin TL harcama yapılmıştır. İlimizdeki 39 sulama kooperatifi tarımsal sulamada yıllık 5 megavat elektrik kullanmaktadırlar, dolayısıyla bu üretim bizim ihtiyacımızı karşılamamaktadır ve yeni yatırımlara ihtiyaç vardır. Bu nedenle, 2018 yılında sulama kooperatiflerinin tamamının ihtiyacını karşılayacak şekilde, toplam 2,82 megavat kurulu güce sahip GES için BAKA ile yeni proje başlattık” diye konuştu.

TARIM SEKTÖRÜNE DESTEKTE ÇIĞIR AÇTIK

Tesislerin tamamlanması durumunda, çiftçiye toplam 4 milyon 250 bin liralık enerji desteği verileceğine dikkat çeken Başkan Menderes Türel; projenin 9 milyon 375.bin TL’sinin BAKA bütçesinden, 3 milyon 124 bin TL’sinin de belediye bütçesinden karşılanacağını anlattı.  Toplam 12 milyon 500 bin TL’ye mal olacak proje ile 6.750.000 kilowatt elektrik üretileceğini bildiren Türel; 39 sulama kooperatifinin üyesi 7429 çiftçinin, elektrik desteğinden yararlanacağını dile getirdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak tarım sektörüne destekte çığır açtıklarının altını çizen Türel; “Bir taraftan da önemli sulama projeleri yaparak çiftçimize destek olmaya çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar Elmalı Yuva, Elmalı Yapraklı, Finike Arif Yalnız Gökbük Gökçeyaka, Finike Asarönü, Gazipaşa Çörüş, Muratpaşa Ermenek, Döşemealtı Karaveliler, Korkuteli Başpınar, Kaş Yayla Çavdır, Gündoğmuş Akyar, Kaş Yayla Belenli ve Yeşilbarak, olmak üzere, Toplam 11 mahallemizde kapalı sistem sulama tesisleri kurulmuş olup 17.960 dekar tarım arazisinin sulama suyuna kavuşmuştur. Kumluca Büyükalan mahallesinde 1100 dekar arazinin su ihtiyacını karşılayacak kapalı sistem sulama tesisiproje inşaatı devam etmektedir” diye konuştu.

31 PROJENİN BEDELİ, 32 MİLYON 259 BİN TL

Bu yıl proje çalışması devam eden,  yapım inşaatına başlanacak sulama tesisleri hakkında da bilgiler veren Türel, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Gazipaşa İnal, Karaçukur, Alanya, Beyreli, Gündoğmuş Karadere, Kaş Sahil Palamut, İslamlar, Kemer, Akörü, Çayköy, Sütleğen, Yuvacık, Döşemealtı Yağca-Çığlık, Kevşirler, Kovanlık Korkuteli Sülekler, Yukarı Karaman; Manavgat Çardak, Demre Gürses-Davazlar-Yavu-Kapaklı, Kumluca Çaltı mahalleleri ile 19 kapalı sistem sulama tesisinin ise proje çalışmaları devam etmekte olup 2018 yıllarında ihale edilerek yapımına başlanacaktır. Bakım ve Onarım Çalışmalarımız ile birlikte göreve geldiğimiz günden bu yana yaptığımız ve yapacağımız 31 projenin tamamının bedeli:32.259.000 TL dir”

BÜYÜK VE GÜÇLÜ HALLER YAPTIK

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel,  yapımı devam eden hal, soğuk hava deposu, mezbaha ve eğitim yayım çalışmaları hakkında bilgiler aktardı. Çiftçilerin ürünlerini değerlendireceği büyük ve güçlü haller yaptıklarını anlatan Türel, “Finike sahilkent halimizi tamamlayarak hizmete sunduk Korkuteli, Kumluca Beykonak Mavikent, Gazipaşa hallerimizin eksikliklerini tamamladık hal içi düzenlemelerini yaptık. Alanya halimizin ihalesini yaptık inşaatı devam ediyor. Kaş-Kınık hali proje yapım sürecindedir.Proje bedelleri: 130.000.000 tl.dir. Diğer taraftan çiftçimizin ürettiği tarımsal ürününü piyasa şartlarına göre daha yüksek fiyatla satarak, dolaysıyla daha fazla gelir elde edebileceği imkâna kavuşması için Tarımsal Ürün Soğuk Hava Depoları yapılması çalışmaları da başlatılmıştır. Manavgat Taşağıl, Finike Yalnız mahallelerimize 2 adet soğuk hava tesisi 2018 yılında yapılarak çiftçimizin hizmetine sunulacaktır. Proje Bedeli: 13.820.000 tl dir. Akseki, Kumluca-Finike, Gazipaşa, Elmalı mezbahaları yapılarak hizmete açılmış olup Demre-Kaş Mezbahası çalışmaları devam etmektedir 5 projenin Proje Bedeli: 10.342.735 tl dir.” diye konuştu.

ÇALIŞMALARA ARALIKSIZ DEVAM EDECEĞİZ

Antalya’nın köylü ve tarım üreticilerini efendileri kabul ettiklerini söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, göreve geldikleri günden bu yana tarımsal eğitime ayrılan bütçenin 207.503.735 TL olduğunu söyledi.  Türel, “Antalya için ülkemiz için vazgeçilemez olan tarım sektörünün desteklenmesi bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

AKAYDIN’A ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERMESİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’den sonra sözü  Ak Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın söz aldı. Meslek hayatında pek çok tarım alanı projesine imza atan Aydın, konuşmasının başında eski büyükşehir belediye başkanı Mustafa Akaydın’a göndermelerde bulundu. Mustafa Akaydın’ın ücretsiz elektrik vaadini hatırlatan Aydın; “ Çalışmalar yaptığımızda bize gelen en önemli sorun, sulama birliklerinin elektrik borçlarıydı. Bizim başkanımızda geldi, sorun değil bu sorunu çözeriz dedi. Sorunu güneş enerjisiyle çözeceğiz dediğimizde bizi herkes tiye almıştı. Daha önce birileri güneş enerjisinden bedava elektrik vadettiği için inandırıcı olmamıştı.  Bu töreni duyunca koşa koşa geldim. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve yenilenebilir enerji ile enerji açığını kapatmamız gerekiyor. Kırsal kesimdeki çiftçilere ücretsiz elektrik verilmesi çiftçilere müthiş katkı sağlayacak” diye konuştu. 

ÜLKEMİZİN GELECEĞİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yılmaz da,  törende konuşma yaptı. Atılacak imzanın Antalya ve bölge üreticilerine hayırlı olmasını dileyen Yılmaz, 2010 yılında kurulan BAKA’nın, turizm ve sanayi ölçekli pek çok projeye destek verdiğini söyledi. Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yılmaz, kendisinin göreve başlamasıyla firmalara ve kurumlara verilen desteğin, güdümlü projelere verildiğini aktardı. BAKA’nın ilk güdümlü projesinin Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin haycancılık ile ilgili  hazırladığı proje olduğunu söyleyen Yılmaz, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulamada kullanılacak projesini övdü.  Yılmaz; “ Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bu projesi  bizi etkiledi. Bu zamana kadar verdiğimiz özellikle enerji ile ilgili verdiğimiz destekler, kurumların kendi ihtiyacını karşılamak üzere verilen desteklerdi. Türkiye’de ilk defa tarıma, direkt üreticiye yansyacak güdümlü proje hayata geçiyor.  Antalya, deniz kum ve güneş ile biliniyor.  Son yıllarda sera bir miktar duyuldu. Ama ne kadar üretim var bilen yok. Bu üretilen ürünlerin katma değerini bilen yok. Gördük ki, bugün burada turimzden fazla kişi tarımda istihdam ediliyor. Örtü altı üretimi merkezlerinden biri. Verilen bu destek çok geniş bir kitleyi ve göçü önleyecek. İnsanlarımız doğdukları yerlerde karınlarını doyuracak, büyük kentlere giden göç duracak” diye konuştu.  (Haber: Eyüp KOÇAK)

  

Bu haber toplam 1312 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim