Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Çanakkale Zaferi dünya savaşının kaderini değiştirdi”
20 Mart 2018 Salı 16:20

“Çanakkale Zaferi dünya savaşının kaderini değiştirdi”

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 1. Dünya Savaşı’nın kaderini değiştirdiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarih Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven Dinç, “Deniz zaferi kazanılmasaydı Türk toplumunu çok daha büyük

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 1. Dünya Savaşı’nın kaderini değiştirdiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarih Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven Dinç, “Deniz zaferi kazanılmasaydı Türk toplumunu çok daha büyük facialar bekliyordu” dedi.

 

Kamu Sen’e bağlı Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanlığı ve Türk Eğitim Sen Akdeniz Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği tarafından, Çanakkale Zaferi Konferansı düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bumin Kağan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferans öncesi şehitler için katılımcılara lokma dağıtıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansa Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarih Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven Dinç,  Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, Türk Eğitim Sen Akdeniz Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi Raşit Yıldız, Kumu Sen’e bağlı bazı sendika temsilcileri, sendika üyeleri ve öğrenciler katıldı.

sam_0720.jpg

Konferansı veren Doç. Dr. Güven Dinç, Çanakkale Savaşı’na nasıl gelindiği, cephenin açılmasının kimler tarafından istendiği ve savaş esnasında yaşanan gelişmelerle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de savaş esnasında öne çıkan komutanlardan birisi olduğunu kaydeden Dinç, Atatürk’ün kendisine bağlı birliklerin önünde cephede mücadele ettiğini hatırlattı. Dinç, Nusrat Mayın Gemisi’nin ve Seyit Onbaşı’nın zaferin elde edilmesindeki önemine de dikkat çekti.

“ÇANAKKALE SAVAŞI’NA NASIL GELİNDİ?”

Çanakkale Savaşı’na nasıl gelindiğini anlatan Dinç, Avrupalı devletlerin dünya genelinde sömürge imparatorluklar kurmasının, sanayi devriminin, İtalyan ve Alman Birliklerinin kurulmasının, Rusya’nın Güney’e inme siyasetinin ve Osmanlı Devleti’nin durumunun savaşa gelinmesindeki süreçte etkili olduğunu kaydetti.

“ÇANAKKALE’DE CEPHE AÇILMASINI İNGİLİZLER VE RUSLAR İSTEDİ”

Birinci Dünya Savaşı’nda birçok yerde cephe açıldığına dikkat çekerek Çanakkale’de cephe açılmasının Osmanlı Devleti’nin kendi tasarrufunda olmadığına işaret eden Dinç, Çanakkale’de cephe açılmasını en çok İngilizler ve Ruslar’ın istediğini söyledi. Özellikle  Osmanlı Devleti’nin bu cephede oyalanarak müttefiklerinin kendisine yardım ulaştırmasını isteyen Rusya’nın bu cepheyi çok istediğini vurgulayan Dinç, cephe üzerinde yapılan planlardan bahsetti.

NUSRAT MAYIN GEMİSİ’NE DİKKAT ÇEKTİ

Alman menşeili Nusrat Mayın Gemisi’nin savaşın kazanılmasındaki önemine dikkat çeken Dinç, İngilizler’in temizlediği mayınların yerine yenilerinin bu gemi sayesinde zaferden bir gün önce 17 Mart gecesinde kıyıya paralel olarak döşendiğini, bölgenin mayınsız olduğunu zanneden İngiliz ve Fransız gemilerinin bu mayınlar sayesinde batırıldığını söyledi. Dinç, düşmanların deniz harekatını başarısızlığa uğratan en önemli etkenin Nusrat Mayın Gemisi olduğunu vurguladı.

“SEYİT ONBAŞI 215 KİLOLUK MERMİYİ KALDIRDI”

Seyit Onbaşı’nın kahramanlığından da bahseden Dinç, vincin bozulması nedeniyle Seyit Onbaşı’nın 215 kiloluk mermiyi topa yerleştirerek düşman gemisini batırdığını hatırlattı.

guven-dinc.jpg

“ATATÜRK’Ü SAAT KURTARDI”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emrindeki askerlere verdiği ‘Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum’ talimatıyla askerlerin ölümü göze alarak ileri atıldığını söyleyen Dinç, İngiliz askerlerinin böylece geri püskürtüldüğünü dile getirdi. “Çanakkale Türküsü’nde siperler savaşının çok yakın olduğunun etkisi görülüyor” diyen Dinç, Atatürk’ün askerlerin önünde birebir mücadele ettiğini söyledi. Atatürk’ün kalbinin üzerine gelen bir şarapnel parçasından kalbinin üzerinde bulunan saat sayesinde kurtulduğunu hatırlatan Dinç, “O saat bulunmasaydı belki de şehit olacaktı” diye konuştu.

“DENİZ ZAFERİ KAZANILMASAYDI”

Deniz savaşı sırasında düşmanlar çok büyük kayıplar yaşasalar da Türkiye tarafındaki kayıpların sayısının az olmasına rağmen esas kayıpların kara muharebelerinde yaşandığına dikkat çeken Dinç, “Deniz zaferi kazanılmasaydı Türk toplumunu çok daha büyük facialar bekliyordu” dedi.

“1. DÜNYA SAVAŞI’NIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ”

Çanakkale muharebelerinin 1. Dünya Savaşı’nın büyük bir bölümünü oluşturduğunu söyleyen Dinç, hem Türk hem de dünya tarihi açısından önemli olduğunu vurguladı. Türk tarihinde sadece bir zafer değil, büyük bir destanın yazıldığı ve büyük dünya savaşının kaderinin değiştirildiği bir savaş olduğunu kaydetti.

“TÜRK’ÜN KUDRETİNİ ORTAYA KOYDU”

Zaferin Türk milletinin Anadolu’daki varlığıyla doğrudan orantılı olduğunu belirten Dinç, “Türk milleti uzun yıllardır yaşadığı mağlubiyetlerin ezikliğinden bu zaferle uzaklaştı. Bu zafer daha sonrasında kaybedilecek 1. Dünya Savaşı’nın ağırlığını bile unutturacak derecededir. Türklerin iman ve azminin modern teknolojiye üstün geldiğinin işaretidir. Emperyalizm kırılmıştır. Türk insanındaki vatanı koruma azmi bilinmeden Çanakkale savaşlarını kavrayabilmek mümkün değildir. Türk’ün gerçek kudretini ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

“KAYBEDİLSEYDİ GİZLİ PLANLAR ORTAYA ÇIKMAZDI”

Son olarak zaferin değerinin tam tersi düşünüldüğünde daha iyi ortaya çıkacağını belirten Dinç, şunları dile getirdi:

“1. Dünya Savaşı içerisindeki Çanakkale muharebeleri kaybedilseydi Osmanlı Devleti Savaş dışı kalacaktı. Yani savaş yeni başlamışken devletimiz mağlup olacaktı. Ülkemiz savaşa girmeden işgal edilecekti. Başkent İstanbul ele geçirilecekti. O zaman böylesi güzel bir ülkeye sahip olamazdık. Büyük devletlerin hayal ettikleri Ermenistan ve Kürdistan kurulurdu. Osmanlı, Sevr’den daha kötü bir anlaşmayı imzalamak zorunda kalırdı. Mustafa Kemal gibi bir askeri deha ortaya çıkmazdı. Dolayısıyla milli mücadele harekatı da gerçekleşemezdi. Gizli planlar açığa çıkarılamazdı.”

“OKUDUĞUNU ANLAYAN VE YORUMLAYAN NESİLLER YETİŞTİRMELİYİZ”

Çanakkale Savaşı döneminde kadınlarda binde 7, erkeklerde ise yüzde 3 olan okur yazarlık oranını bugün yüzde 90’lara getiren eğitim camiasının sendika başkanı olmakla gurur duyduğunu vurgulayan Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk ise, “Yüzde 90’lara getirdiğimiz okur yazarlık oranı içerisinde anlama oranının yüzde 10’larda kaldığını düşünüyorum. Okuduğunu anlayamayan bir nesil yetiştirmişiz. Eğitim camiasına bugünden sonra okuduğunu anlayan, yorumlayan ve anladığını yorumladığıyla yola çıkan bir nesil yetiştirme görevi düşmektedir. Türk Eğitim Sen olarak bizler, yârini, evlatlarını evde bırakarak vatanını, milletini savunmaya giden, şehit olmayı bilen nesiller yetiştirdik. Bundan sonrada yetiştirmeye devam edeceğiz. Bu dava uğruna şehitlerimizi unutmayacak ve unutturmayacağız” dedi.

oguz-ozturk-1.jpg

“BARUT, İMANIN KARŞISINDA YENİK DÜŞTÜ”

“Biz bugün burada bir daha dönmemek üzere gidenleri, belki de tarihin yazdığı en şerefli kahramanları yad ediyoruz” diyen Türk Eğitim Sen Akdeniz Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi Raşit Yıldız ise, “Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değildir. Çanakkale’yi Çanakkale yapan, gelenleri karşılayan asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki çelik ve barut, inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. Çanakkale’de yokluk varlığı, maneviyat maddiyatı, özgürlük sömürgeyi yenmiştir. Canlarını hiç düşünmeden bu toprağa verenler için yüce Allah ‘Onlara ölü demeyiniz, onlar diridirler’ buyuruyor. Bizde inanıyoruz ki şehitlerimiz diridirler ve yanı başımızdadırlar. Çanakkale, Sakarya, Kıbrıs, Güneydoğu, 15 Temmuz, Afrin şehitleri ve Mustafa Kemal Atatürk yanı başımızda. Mekanları Cennet, ruhları şad olsun” diye konuştu.

sam_0723.jpg

PLAKET VERİLDİ

Konferansın sonunda günün anısına Dinç’e, Öztürk tarafından plaket verildi. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam_0742.jpg

Bu haber toplam 5349 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim