Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.279
    %0.76
  • Dolar
    32.3653
    %0.10
  • Euro
    34.9479
    %-0.38
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cari denge rekoru kırıldı
22 Ekim 2018 Pazartesi 16:28

Cari denge rekoru kırıldı

DenizÖzel Akdeniz Yatırım Merkezi Şube Müdürü Harun Erbey, “Ağustos ayında özellikle ithalatın azalması, ihracatın artması ve turizm gelirlerinin katkısıyla 2015 yılından sonra ilk defa cari dengemiz 2.6 milyar dolar fazla verdi. Bu bir rekor” dedi.

Ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan DenizÖzel Akdeniz Yatırım Merkezi Şube Müdürü Harun Erbey, cari dengeye dikkat çekti. Ağustos ayında 2015 yılından sonra ilk defa cari dengenin 2.6 milyar dolar fazla verdiğini bildiren Erbey, bunun bir rekor olduğunu söyledi. Eylül ayında da cari dengenin fazla vermesinin beklendiğini kaydeden Erbey, Ağustos 2017 ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 71’lerde iken bu rakamın 2018’de yüzde 83’lere ulaşmasının da pozitif bir gelişme olduğunu ifade etti.

 

“EYLÜL’DE DE CARİ DENGENİN FAZLA VERMESİNİ BEKLİYORUZ”

Cari dengenin rekor seviyede fazla verdiğine işaret eden Erbey, “Açıklanan yeni ekonomi programı sonrasında enflasyonu düşürmeye yönelik 7 maddelik yeni bir plan paylaşıldı. Bununla birlikte Ağustos ayı cari denge rakamlarımız açıklandı. Son açıklanan rakamlar sonrasında Türk Lirası cinsinden varlıklarda değer kazancının olduğunu görüyoruz. Ağustos ayında özellikle ithalatın azalması, ihracatın artması ve turizm gelirlerinin katkısıyla 2015 yılından sonra ilk defa cari dengemiz 2.6 milyar dolar fazla verdi. Bu bir rekor. Özellikle hizmet tarafından turizm gelirlerinin artışına, seyahat gelirlerinin 12 yıllık kümülatif artışına baktığımızda yüzde 25’lere, yani 25.7 milyar dolara ulaşmış durumda olduğunu görüyoruz. Eylül ayında da turizm gelirlerinin artmasıyla beraber ihracatın ithalata göre daha fazla artabileceği potansiyeliyle birlikte cari dengenin yine fazla vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 83’LERE ULAŞTI”

Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatın ithalatı karşılama oranında sevindirici gelişmelerin yaşandığına işaret eden Erbey, “Ağustos ayı ithalat rakamlarımızda pozitif bir görüntü söz konusu. Geçen yılın Ağustos ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 71’lerde iken bu rakam 2018’de yüzde 83’lere ulaşmış durumda. Yani ihracatımız ithalatımızın yüzde 83’ünü karşılıyor. Bunu pozitif bir gelişme olarak paylaşabiliriz” dedi.

 

“YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ ÜRETME İSTEĞİ KALKINMAYA DESTEK OLACAK”

Turizm gelirleri artışının yanında sanayide ve üretimde millileşme çabalarının önemli olduğuna dikkat çeken Erbey, “Özellikle ülkemizin savunma sanayisine dayalı ileri teknoloji ürünlerini üretme ve bunları ihraç etme isteği, gelecekte ihracat rakamlarımıza daha ciddi bir katkı sağlayacaktır. Ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına destek olacaktır” diye konuştu.

 

"YORUM VE TAVSİYELER GENEL NİTELİKTE" UYARISI

Son olarak, yaptığı yorum ve tavsiyelerin genel nitelikte olduğunun altını çizen Erbey, “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir” uyarısında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 984 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim