Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2295.671
    %0.87
  • Dolar
    32.3229
    %0.22
  • Euro
    35.1342
    %0.08
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çavuşoğlu Arnavutluk’ta:“suçlu İadesi Bekliyoruz”
19 Ekim 2018 Cuma 15:43

Çavuşoğlu Arnavutluk’ta:“suçlu İadesi Bekliyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmit Bushati ile Tiran'da düzenlediği basın toplantısında, Arnavutluk'un FETÖ ile...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmit Bushati ile Tiran'da düzenlediği basın toplantısında, Arnavutluk'un FETÖ ile mücadelede geç kalmak üzere olduğuna işaret ederek, "Bu örgütün Arnavutluk için de tehlikeli olduğunu buradan hatırlatmak isterim" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmit Bushati ile Tiran'da ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arnavutluk'un FETÖ ile mücadelede geç kalmak üzere olduğuna işaret ederek, "Bu örgütün Arnavutluk için de tehlikeli olduğunu buradan hatırlatmak isterim" dedi. Bakan Çavuşoğlu, "Şu da bir gerçek ki Arnavutluk'ta çok ciddi bir FETÖ yapılanması vardır. Diğer ülkelerde olduğu gibi özellikle eğitim ve eğitim kurumlarını kullanarak devlet eğitim sistemine sızıyorlar. Şu anda Kırgızistan dahil birçok ülkede adım atılması için çok geç kalınmıştı ve istese de adım atamaz" hatırlatmasında bulundu.

"Suçlu iadesi bekliyoruz"

FETÖ'nün Arnavutluk için de tehdit olduğunun tekrar altını çizen Bakan Çavuşoğlu, "Elbette iadesini talep ettiğimiz FETÖ mensupları var ve bunları Arnavutluk'tan bekliyoruz. Burada yine Türkiye aleyhine faaliyet gösteren kuruluşların da devralınması ya da kapatılmasını bekliyoruz. Tabi bu bizim en doğal hakkımız, bir dosttan bunu beklemekten daha doğal ne olabilir bu bizim beklentimiz. Ama bu örgütün Arnavutluk için de tehlikeli olduğunu buradan hatırlatmak isterim" uyarısında bulundu.

"İki ülkenin bakış açısı ortaktır"

İki ülkenin her zaman yakın iş birliği içerisinde olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Avrupa Birliği adaylığının karşılıklı desteklendiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Hemen hemen her konuda ortak pozisyon sergiliyoruz, bu esasen ilkeli bir tutumdur. Çünkü bölgedeki ve dünyadaki gelişmelere bakışımız objektiftir, dengelidir, sağlıklıdır. Ve biz bu anlayışla Arnavutluk'un AGİT dönem başkanlığını OECD dönem başkanlığını destekliyoruz. Çok iyi bir başkanlık geçireceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kuruldu

Bugün parafları atılan "Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Mekanizması'nın" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Edi Rama imzasıyla resmileşeceğini söyleyen Çavuşoğlu, "İnşallah resmi olarak gerçekleşecek ve ilişkilerimizi bir üst seviyeye taşıyacak. Buna benzer mekanizmayı 22 ülkeyle yürütüyoruz. Ortak bakanlar kurulu toplantısı şeklinde bir yıl Türkiye'de bir yıl karşı tarafta düzenleniyor" açıklamasında bulunda bulundu.

"Maarif Vakfıyla yeni okullar açılacak"

Arnavutluk'ta Maarif Vakfı aracılığıyla yeni okulların da açılacağını söyleyen Çavuşoğlu, "Sadece buradaki öğrenciler için değil balkanlar ve ötesi için de önemli olacak" dedi ve iki ülke arasında bağların artacağına işaret etti. Türkiye'nin Arnavutluk'taki yatırımlarının ve Türk iş dünyasının firmaların yatırımlarının miktarı da her gün arttığına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, ikili ticaretin yaklaşık 3 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

"Restorasyonlara devam ediyoruz"

TİKA ve birçok kurumun Arnavutluk'un dört bir yanında hiçbir karşılık beklemeden ve ön koşul gözetmeden restorasyon çalışmaları yaptığına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Namazgâh Camiinin restorasyonu için gereken desteği veriyoruz. İnşaatın tamamlanmak üzere olduğunu biliyorum. Biz bu tür yardımları yaparken elbette ev sahibi ülkenin taleplerini dikkate alıyoruz ve bunu yaparken de belirli bir şart koşmuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Makedonya'nın vereceği karara saygılıyız"

Makedonya'nın isim değişikliğine yönelik soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Makedonya'da referandumda yüzde 50'nin altında katılım seviyesi vardı. Biz, Makedonya'nın da Avrupa-Atlantik Örgütlerine entegrasyonunu güçlü bir şekilde destekliyoruz. Bu Yunanistan'la müzakere sürecinde Makedonya'ya hep şunu söyledik. "Siz neyi kabul ederseniz biz onu destekleriz" Bugün Makedonya'yı, Makedonya ismi ile NATO ile de tanıyan nadir ülkelerden birisiyiz. Makedonya'nın vereceği karara saygılıyız. Referandumda Makedon halkının kararına katılarak ya da katılmayarak saygı duymak durumundayız. Ama her hâlükârda NATO'nun Makedonya'yı bizlerin de katkısı ile aday ülke olarak davet etti. Bu sürecin kesilmemesi lazım. NATO tarafından bunun devam ettirilmesi gerekiyor"

Bu haber toplam 897 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim